VOORWAARDEN - GAATJES EN TANDBEDERF

Cariës en tandbederf herkennen

Cariës en tandbederf herkennen article banner
Delen

De fases van tandbederf

Tandbederf is een van de meest voorkomende oorzaken van tandpijn. Tandbederf begint als het glazuur begint af te breken. Hierdoor ontstaan er stukjes bederf op het oppervlak van de tanden. Bederf kan veroorzaakt worden door zuurschade aan de tandstructuur, geproduceerd door bacteriën die in tandplak voorkomen, de kleverige laag die gevormd wordt door het eiwit in het speeksel van mensen, waardoor suikerrijk voedsel in de mond wordt opgenomen. Sommige vormen van tandbederf kunnen behandeld worden door een goede mondverzorging en regelmatige afspraken bij je mondverzorgingsspecialist.

De volgende afbeelding helpt je bij het identificeren en begrijpen van tandbederf, zodat je het kunt voorkomen.

Fase één: Witte vlekjes

De eerste fase van tandbederf start als er krijtwitte vlekjes op het oppervlak van de tand verschijnen, vanwege het gebrek aan calcium en de opbouw van tandplak. Bacteriën in de tandplak nemen vervolgens de suikers op uit het voedsel dat geconsumeerd wordt. De opbouw van deze zuren zorgt ervoor dat het tandglazuur achteruit gaat. Dit proces wordt ook wel de demineralisatie van het tandoppervlak genoemd. In deze fase kan het tandbederf nog omkeerbaar zijn met de juiste behandeling, die met je tandarts besproken moet worden. Dit kan bijvoorbeeld gaan om het gebruik van een passende poetstechniek, een tandpasta met fluoride en het toepassen van een plaatselijke fluoridebehandeling.

Fase twee: Glazuurbederf

In fase twee van tandbederf begint het glazuur onder het tandoppervlak te breken. In deze fase is het natuurlijke remineralisatieproces niet meer in staat om de juiste glazuren en mineralen te herstellen, waardoor er een breuk in de tand ontstaat. Het bederf zet door en het tandoppervlak kan breken. Dit is onomkeerbaar. Als een tand breekt, moet de tandarts hier direct naar kijken.

Fase drie: Bederf van de onderlaag

Fase drie van tandbederf wordt ook wel het bederf van de onderlaag genoemd. Als dit niet behandeld wordt, blijven bacteriën en zuren het tandglazuur oplossen en kan het tandbeen barsten. Het tandbeen is het deel van de tand tussen het glazuur en de pulpa. Zodra het tandbederf doordringt tot het tandbeen, wordt de pijn intenser en kan er sprake zijn van een scherpe pijn in de geïnfecteerde tand. Als er genoeg van het glazuur onder het oppervlak verzwakt is door het verlies aan calcium en fosfaatmineralen, zakt het glazuur in en ontstaat er een gaatje. Nu is het plaatsen van een vulling de meest logische manier om de tand te herstellen.

Fase vier: Aantasting van de pulpa

De pulpa wordt gezien als het centrum van de tand. pulpa bestaat uit levend weefsel en cellen die odontoblasten worden genoemd. Cellen van de pulpa produceren dentine, wat fungeert als verbindend weefsel tussen het glazuur en de pulpa. Als de pulpa van een tand geïnfecteerd raakt door de bacteriën, ontstaat pus dat de bloedvaten en zenuwen in de tand doodt. Deze pijn staat bekend als tandpijn en kan zorgen voor constante pijn. In deze fase is een wortelkanaalbehandeling de meest voorkomende behandeling.

Fase vijf: Vorming van abces

De vorming van een abces is de laatste fase van tandbederf en tegelijkertijd de meest pijnlijke. Zodra de infectie de wortelpunt van de tand raakt, kunnen aangrenzende botten ook geïnfecteerd worden. Het tandvlees en de tong zwellen vaak op, wat invloed kan hebben op de spraak en het risico op andere ziekten kan vergroten. In deze fase kan een aanvullende chirurgische ingreep in de mond nodig zijn.

Fase zes: Tandverlies

Als de tanden in geen enkele fase van het tandbederf behandeld worden, gaat de tand verloren en moet deze getrokken worden.

Tandbederf voorkomen

Tandbederf is eenvoudig te controleren. Een mondverzorgingsroutine met deze preventieve maatregelen helpt tandbederf te voorkomen:

  • Volg een goede mondverzorgingsroutine, gebruik tandpasta en mondspoeling met fluoride en poets als een professional met een elektrische tandenborstel. Een goede mondverzorgingsroutine kan je helpen met je mondgezondheid en wordt gezien als de beste preventieve maatregel tegen tandbederf.

  • Eet niet te veel suiker en eet niet teveel tussen maaltijden door.

  • Het drinken van water kan ook helpen: als je gehydrateerd blijft, produceer je meer speeksel om tandglazuur te voeden en de mond te reinigen.

  • Natuurlijk is ook het regelmatig bezoeken van de tandarts goed voor het voorkomen van tandbederf en onderhouden van een goede mondverzorging