LEVENSFASES - VOLWASSENEN

Een kroon plaatsen: hoe werkt het?

Een kroon plaatsen: hoe werkt het? article banner
Delen

Zijn tandkronen noodzakelijk?

Als een tand breekt, een grote oude vulling heeft of ernstig beschadigd is door tandbederf, kan de tandarts het plaatsen van een kroon aanbevelen. Een kroon versterkt en beschermt de overgebleven tandstructuur en kan je een mooiere glimlach geven. Soorten kronen zijn onder andere de volledig porseleinen kroon, de kroon van porselein versmolten met metaal en de volledig metalen kroon.

Hoe tandkronen werken

Voor het plaatsen van een kroon moet je minstens twee keer een bezoek aan je tandarts brengen. De eerste keer verwijdert de tandarts het tandbederf, prepareert en vormt hij de tand en maakt hij een afdruk. Daarna maakt en plaatst de tandarts een tijdelijke kroon van plastic of metaal. Tijdens het tweede bezoek verwijdert de tandarts de tijdelijke kroon, past hij de uiteindelijke kroon aan en zet deze vast op zijn plek.

Tanden bleken bij kronen en facings

De tandarts past de kleur van de kroon aan de kleur van je tanden aan. Overweeg je je tanden te bleken, overleg dan met je tandarts over de mogelijkheden voor hij begint met het maken van de kroon. Bleekproducten hebben geen effect op de kleur van kronen, dus is het belangrijk dat je natuurlijke tanden eerst gebleekt worden, zodat de tandarts de kleur van de kroon daarop aan kan passen.