VOORWAARDEN - ANDERE TANDHEELKUNDIGE AANDOENINGEN

Wat is witte tong? - Oorzaken, symptomen en behandeling

Behoud goede mondhygiëne en voorkom een witte tong article banner
Delen

Als je merkt dat je tong wit is, heb je misschien een beslagen tong, ook wel bekend als ‘witte tong’. Dit is meestal onschadelijk en wordt veroorzaakt door bacteriën, schimmels en dode cellen die vast komen te zitten tussen ontstoken papillen op je tong.

Je papillen zijn kleine, uitstekende bobbeltjes op je tong die je helpen eten te proeven, onderscheid te maken tussen zoute, zoete, zure, bittere en umami smaken.

Bij een witte tong, kan je hele tong wit zijn, of zitten er witte vlekje op je tong. Je tong kan er zelfs behaard uitzien.

Hoewel een witte tong normaal gesproken niet iets is om je zorgen over te maken, kan het een symptoom zijn van een onderliggende en meer ernstige aandoening of infectie. Als de witte laag op je tong niet weggaat of zelfs erger wordt, kun je het beste advies vragen aan je tandarts.

Oorzaken van een witte tong

Een witte tong is over het algemeen gerelateerd aan gebitsverzorging, maar kan ook door bepaalde medicijnen of aandoeningen worden veroorzaakt. Lees verder voor de belangrijkste oorzaken van een witte tong.

Gebitsverzorging:

Slecht poetsen en flossen kan leiden tot een ophoping van bacteriën in je mond, die zichtbaar zijn in de vorm van witte vlekjes op je tong.

Roken en alcohol

Alcohol heeft een vochtafdrijvend effect dat kan leiden tot een verminderde speekselproductie, waardoor je mond uitdroogt. Ook roken kan tot een droge mond leiden, omdat het de hoeveelheid zuurstof in je bloed vermindert, wat weer leidt tot tandvleesproblemen en meer bacteriële tandplak, wat kan leiden tot een witte tong.

Spruw

Spruw wordt veroorzaakt door de verspreiding van een schimmel genaamd Candida. Deze schimmelinfectie veroorzaakt witte vlekjes op de tong, of een volledig witte en behaarde tong. Spruw kan ook worden veroorzaakt door gebruik van antibiotica, die de balans aantasten van gezonde bacteriën en schimmels, waardoor de schadelijke zich kunnen verspreiden.

Leukoplakie en geografische tong

Een geografische tong is een onschadelijke aandoening die er uit kan zien als witte of rode vlekken en op een landkaart lijkt. Leukoplakie veroorzaakt witte vlekken op de tong, het tandvlees en aan de binnenkant van je wangen. In zeldzame gevallen kan leukoplakie ernstig worden als het niet onder controle wordt gehouden. Het is dus verstandig dit in de gaten te houden en advies in te winnen bij je tandarts als de symptomen niet verbeteren.

Tongpiercings

De opbouw van bacteriën in je mond kan ertoe leiden dat je tongpiercing geïnfecteerd raakt. Dit leidt tot een tonginfectie met uiteindelijk een witte tong.

Onderliggende aandoeningen

Als je hiv, diabetes, hypothyreoïdie of een verzwakt immuunsysteem hebt, ben je vatbaarder voor spruw, wat een witte tong veroorzaakt.

Syfilis, een seksueel overdraagbare aandoening, kan eveneens witte vlekken op de tong veroorzaken, dit wordt syfilitische leukoplakie genoemd.

Wat zijn de symptomen van witte tong?

Naast de zichtbare symptomen van een witte tong, kun je meer symptomen hebben, zoals een slechte adem, een vieze smaak in je mond en/of vergrote papillen.

Omdat een witte tong over het algemeen wordt veroorzaakt door de toename van bacteriën of schimmels in de mond, is deze toename ook verantwoordelijk voor de slechte adem en een vieze smaak, ook wel halitose genoemd.

Hoe kom ik van een witte tong af?

Een witte tong is meestal onschadelijk en gaat vanzelf over, of na verbeterde gebitsverzorging. Als je last hebt van witte plekjes op je tong, drink dan veel water om je mond gehydrateerd te houden en volg een gezond en uitgebalanceerd dieet.

Drink geen alcohol en rook niet, dat helpt je ook sneller van de witte tong af te komen.

Om van een beslagen tong af te komen, gebruik je antibacterieel mondwater om opgehoopte bacteriën te bestrijden en poets je je tanden en mond regelmatig met een antibacteriële tandpasta, zoals tandpasta met tinfluoride.

Je kunt ook een tongschraper gebruiken, deze is speciaal ontworpen om het oppervlak van je tong te reinigen.

Als de aandoening niet weggaat, vraag je je tandarts om advies, omdat hij of zij de beste behandeling kan aanbevelen.

Een witte tong voorkomen

De beste manier om een witte tong te voorkomen is een goede algemene gebitsverzorging. Poets je tanden minimaal twee keer per dag met een antibacteriële tandpasta, zoals tandpasta met tinfluoride. Vul dit aan met flossen en spoelen met antibacterieel mondwater.

Maak ook regelmatig een afspraak met je tandarts voor controle en een professionele reiniging, dit helpt plak en tandsteen te verwijderen van moeilijk te bereiken plaatsen in je mond en garandeert een goede gezondheid van je mond.

Veelgestelde vragen

Waarom is mijn tong wit?

Er zijn meerdere redenen waarom je tong er wit uit kan zien. In de meeste gevallen is een witte tong onschadelijk en wordt het vooral veroorzaakt door een slecht gebitsverzorging. Deze aandoening kan echter ook worden veroorzaakt door onderliggende aandoeningen, zoals hiv, hypothyreoïdie en spruw.

Hoe kom ik van een witte tong af?

In de meeste gevallen gaat een witte tong vanzelf weer over. Als je zorgt voor een goede gebitsverzorging, niet rookt en niet overmatig alcohol drinkt, en daarnaast zorgt voor uitgebalanceerde voeding, kom je sneller van je witte tong af.

Wat betekent een witte tong?

Een witte tong is meestal een teken van een slechte mondhygiëne. Je tong lijkt wit door ophoping van bacteriën, schimmels of voedselrestjes die in de ontstoken papillen op je tong blijven zitten.

Is een witte tong slecht voor je?

In de meeste gevallen is een witte tong niet ernstig en kan worden behandeld door een goede gebitsverzorging en het gebruik van antibacterieel mondwater. Als je symptomen echter niet verbeteren, kun je het beste advies vragen aan je tandarts, omdat witte vlekken op je tong ook door andere onderliggende medische aandoeningen veroorzaakt kunnen worden.

Sources:

https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/white-tongue

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17654-white-tongue