VOORWAARDEN - ANDERE TANDHEELKUNDIGE AANDOENINGEN

Ptyalisme (Overmatig speeksel) - Oorzaak en behandeling

Te veel speeksel door ptyalisme: definitie en behandeling article banner
Delen

Definitie van speekselvloed - Wat je moet weten

"Speekselvloed" is een vreemd klinkend woord voor overmatige speekselproductie. Iedereen kan last krijgen van speekselvloed. Deze conditie is echter niet ongewoon bij zwangere vrouwen, vooral tijdens de eerste drie maanden.

Speekselvloed tijdens de zwangerschap

Speekselvloed komt het meeste voor bij zwangere vrouwen die last hebben van extreme zwangerschapsmisselijkheid (ook wel hyperemesis gravidarum genoemd). De exacte oorzaak van speekselvloed tijdens de zwangerschap is nog onbekend, maar hormonale veranderingen spelen waarschijnlijk een rol. Vrouwen die zich misselijk voelen proberen wellicht ook minder te slikken, waardoor het speeksel ophoopt in de mond. Door maagzuur en misselijkheid kan het zijn dat de speekselklieren meer speeksel produceren om de slokdarm te bedekken en om de mond en keel te beschermen tegen de irritatie die optreedt door frequent overgeven.

Behandeling van speekselvloed

Er is geen eenvoudige oplossing voor speekselvloed. Maar enkele van deze handelingen kunnen je misschien helpen met het probleem:

  • Poets je tanden. Tijdens de zwangerschap is een regelmatige mondverzorgingsroutine toch al belangrijk om tandvleesaandoeningen te voorkomen. Een aantal keer per dag je tanden poetsen en een mondspoeling gebruiken kan helpen om overtollig speeksel tegen te gaan doordat het dan eenvoudiger is om te slikken.

  • Drink water. Regelmatig kleine slokjes water drinken helpt om overtollig speeksel door te slikken zonder dat je misselijkheid erger wordt.

  • Eet correct. Ga voor kleinere maar frequentere maaltijden en tracht voeding met veel zetmeel, zoals wit brood, te vermijden.

  • Gebruik kauwgom. Door het gebruik van suikervrije kauwgom of het zuigen op harde, suikervrije snoepjes kan het eenvoudiger zijn overtollig speeksel door te slikken.