VOORWAARDEN - GAATJES EN TANDBEDERF

Voedsel dat cariës en tandbederf op een natuurlijke manier voorkomt

Voedsel dat cariës en tandbederf op een natuurlijke manier voorkomt article banner
Delen

Op een natuurlijke wijze gaatjes en tandbederf voorkomen

Het is niet leuk om lekkernijen met suiker zoals koekjes en snoepjes over te slaan. Maar bij tandbederf speelt voedselkeuze een belangrijke rol. Sommige etenswaren beschadigen de tanden, terwijl andere essentiële voedingstoffen bevatten die je gebit gezond en sterk houden. Houd de volgende voedselkeuzes in gedachten om tandbederf te helpen voorkomen.

Calcium

Calcium is een belangrijk element voor het voorkomen van tandbederf, vooral voor opgroeiende kinderen. Zuivelproducten zijn een geweldige bron, zoals melk, yoghurt en kaas. Calcium verstopt zich niet in het vet, dus magere melk en yoghurt zijn net zo goed. Andere opties zijn bladgroenten als broccoli en paksoi, vis in blik met graten, amandelen, paranoten en gedroogde bonen.

Fruit, vezels en groenten

Het nuttigen van vezelrijk voedsel zorgt voor voldoende speekselaanmaak, wat helpt mineralen te creëren die bescherming bieden tegen tandbederf. Goede bronnen van vezels zijn gedroogd fruit, zoals dadels, rozijnen en vijgen, en vers fruit, zoals bananen, appels en sinaasappels. Andere opties zijn groenten als bonen, spruitjes en erwten, en daarnaast pinda's, amandelen en zemelen.

Volkorengranen

Volkorengranen leveren B-vitaminen en ijzer, wat tandvlees helpt gezond te blijven. In volkorengranen zit ook magnesium, een belangrijk mineraal voor de botten en tanden. Daarnaast bevatten volkorengranen veel vezels. Kies voor etenswaren als zemelen, bruine rijst en volkoren graanproducten en pasta.

Vermijd voedsel dat gaatjes veroorzaakt

Ben je op zoek naar een gezond dieet dat goed is voor je tanden en de rest van je lichaam, probeer je dan te houden aan de voedingspiramide. De piramide is samengesteld om je een goed beeld te geven van wat je gedurende de dag van welke belangrijke voedselgroepen nodig hebt.

Snacks met suiker

Heb je trek, focus je dan op het kiezen van gezonde voeding, zoals de producten die we eerder genoemd hebben. Tracht snoepgoed te vermijden, want suiker veroorzaakt tandplak waardoor het glazuur verzwakt en je vatbaarder bent voor tandbederf. Elke keer dat je een snack met suiker nuttigt, ondervinden je tanden daar 20 minuten lang de negatieve invloed van. Poetsen met een elektrische tandenborstel van Oral-B na het eten van een snack met suiker kan helpen om de opbouw van tandplak en het begin van tandbederf te voorkomen.