Als er een kies of tand moet worden getrokken, ben je misschien benieuwd naar wat je te wachten staat. Hoewel ons blijvende gebit ons hele leven lang mee kan gaan, zijn er verschillende factoren waarvoor het trekken van kiezen of tanden noodzakelijk is.
Het lijkt misschien eng, maar het is een routineprocedure voor je tandarts. Wat betreft de voorbereidingen voor je behandeling en de nazorg, kun je het beste een aantal tips in acht nemen, om ervoor te zorgen dat het herstel van het trekken comfortabel is en soepel verloopt.
Redenen voor het trekken van tanden en kiezen
De reden waarom er een tand of kies moet worden getrokken is het herstellen van problemen die je tandarts heeft vastgesteld, om toekomstige gebitsproblemen te voorkomen. Het kan zijn dat je symptomen zoals kiespijn hebt, voordat je tandarts de diagnose stelt.
De meest voorkomende problemen die kunnen betekenen dat een tand of kies moet worden getrokken zijn de volgende:
Een ontstoken verstandskies. Dit soort infecties komt vaker voor bij je verstandskiezen dan bij je andere kiezen, omdat ze moeilijk bereikbaar zijn en bacteriën en voedselrestjes vast kunnen blijven zitten.
Te weinig ruimte – er kunnen tanden of kiezen worden getrokken als onderdeel van een orthodontische behandeling.
Een verrotte tand of kies die niet meer kan worden gerepareerd, een ernstige infectie of een afgebroken kies.
Hoe bereid je je voor op het trekken van een tand of kies?
Ter voorbereiding op de procedure maakt je tandarts vaak een röntgenfoto van de tand of kies die de problemen veroorzaakt. Het trekken van een tand of kies is een chirurgische procedure die normaal gesproken onder plaatselijke verdoving wordt uitgevoerd. Je moet je tandarts informeren als je medicijnen, supplementen of andere geneesmiddelen gebruikt en of je allergisch bent voor bepaalde geneesmiddelen. Om complicaties te voorkomen, moet je je tandarts ook laten weten of je een medische aandoening hebt, zoals diabetes, een lever- of schildklieraandoening, een hoge bloeddruk, een kunstgewricht of een immuunstoornis. Het is ook goed om te weten dat je misschien antibiotica krijgt voorgeschreven, voorafgaande aan of na de chirurgische procedure. Factoren waar je tandarts hierbij rekening mee houdt zijn de duur en de omvang van de procedure en de ernst van de infectie.
Procedure voor het trekken van tanden of kiezen
Je vraagt je misschien af hoe lang het trekken duurt? Een routineprocedure kan slechts 20 - 30 minuten duren, bij meerdere kiezen of tanden komt daar 15 minuten per kies of tand bij.
Eenvoudig trekken
Er zijn twee soorten procedures voor het trekken van tanden en kiezen, de eerste wordt eenvoudig genoemd omdat het gaat om zichtbare tanden en kiezen en wordt normaal gesproken door een tandarts gedaan.
Chirurgisch trekken
Een meer complexe procedure voor het trekken is chirurgisch (en wordt ook wel kleine kaakchirurgische ingreep genoemd). De reden dat dit gecompliceerder is in dit geval, kan zijn dat de betreffende tand of kies gedeeltelijk of helemaal in de kaak zit, of dat de kies is ‘versmolten’ met het bot. Deze procedure wordt in de meeste gevallen uitgevoerd door een gespecialiseerde kaakchirurg, omdat er een snee moet worden gemaakt in je tandvlees en er mogelijk bot moet worden verwijderd.
Complicaties bij het trekken van tanden of kiezen
Als je tandarts adviseert een tand of kies te trekken, zal hij of zij je ook informeren over de symptomen die je kunt verwachten, zoals zwelling. Daarnaast is er een aantal andere complicaties waar je mee te maken kunt krijgen, we bespreken hier hoe je daar mee om kunt gaan.
Wat is alveolitis?
Alveolitis, of droge tandkas, is de belangrijkste complicatie die kan optreden na het trekken. Nadat er een tand of kies is getrokken, bestaat het genezingsproces onder andere uit de vorming van een bloedstolsel en een nieuwe beschermlaag van weefsel over de holte. Als dit niet gebeurt, kun je symptomen van droge tandkas krijgen, omdat de holte niet is beschermd.
Symptomen van alveolitis
De belangrijkste symptomen van een droge tandkas zijn intense pijn in het bot onder de getrokken tand of kies en een mogelijke ontsteking of infectie van de tandkas. Als je eerder hevige gevoeligheid van je gebit hebt meegemaakt, is het gevoel van droge tandkas vergelijkbaar. Het kan ook uitstralen naar buiten en je kunt een typische vieze smaak in je mond hebben.
Hoe kun je alveolitis voorkomen?
Er zijn verschillende instructies die je moet opvolgen nadat er een tand of kies is getrokken:
Vermijd het gebied aan te raken met je tong of vingers, omdat dit kan voorkomen dat er een beschermlaag wordt gevormd van bloedstolsel
Spoelen met zout water kan helpen je mond schoon te houden tijdens het genezingsproces. Vermijd roken en drinken met een rietje.
Zuigen door een rietje kan het bloedstolsel losmaken en het herstelproces verstoren.
Tips voor nazorg na het trekken van tanden of kiezen
Naast de tips voor het vermijden van droge tandkas zijn er andere dingen die je wel en niet moet doen na het trekken:
Gebruik geen mondwater of spoelingen, omdat deze irritatie kunnen veroorzaken tijdens genezing en vermijd hete etenswaren gedurende minimaal één dag na de ingreep.
Na één dag is een belangrijke tip voor nazorg na iedere maaltijd voorzichtig te spoelen met zout water.
Ten slotte kun je ook beter geen elektrische tandenborstel gebruiken zolang de wond geneest, zodat zich bloedstolsel kan vormen op het aangetaste gebied. Je zou een kindertandenborstel kunnen gebruiken, omdat het een kleine kop en extra zachte borstelharen haren heeft en je dus voorzichtig en gecontroleerd kunt poetsen.
Sources:
https://www.webmd.com/oral-health/guide/pulling-a-tooth-tooth-extraction
https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/tm6328 https://www.healthline.com/health/tooth-extraction-aftercare
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25909940/