VOORWAARDEN - TANDSTEEN EN TANDPLAK

Gaatjes in achterste kiezen door tandplak en bacteriën

Tandplak en gaatjes tussen de kiezen article banner
Delen

Gaatjes in de achterste kiezen of kiezen

Zoals iedereen die zijn tanden poetst en flost wel weet, zijn je achterste kiezen moeilijker te bereiken en schoon te houden dan je tanden en kiezen aan de voorkant. Je achterste kiezen hebben groeven en richels die je helpen bij het kauwen van je voedsel, maar het nadeel hiervan is echter dat hierop minuscule stukjes voedsel en tandplak achterblijven, die bacteriën bevatten, waardoor je meer risico op gaatjes loopt. Om je tanden vrij van gaatjes te houden en de schade te voorkomen die bacteriën in tandplak kunnen aanrichten, kun je overwegen een fluoridespoeling aan je routine toe te voegen en aan je tandarts vragen of antibacterieel mondwater kan helpen.

Waarom doen mijn achterste kiezen pijn?

Tandbederf ontstaat niet van de ene dag op de andere. De bacteriën in je mond kunnen een laagje, tandplak genaamd, op je tanden vormen. Het eten van voedsel dat rijk is aan suiker helpt bacteriën in de tandplak energie te produceren die ze nodig hebben om te overleven, en ook schadelijke zuren die het glazuur kunnen afbreken en tot gaatjes leiden. Een gezonde voeding en tweemaal daags gedurende de door de tandarts aanbevolen 2 minuten poetsen om de tandplak te verwijderen zijn essentieel om tandbederf te voorkomen.

Als er tandplak achterblijft, kan het tandbederf zich naar binnen uitbreiden en de zenuwen in de pulpa van de tand aantasten. Dit voortschrijdend tandbederf kan symptomen veroorzaken zoals pijn en zwelling en kan leiden tot tandverlies.

Hoe snel kan er zich tandplak op je tanden vormen?

Bacteriën kunnen fermenterende suikers (die in veel voedsel voorkomen) binnen 20 minuten omzetten in tandplak. Zorg ervoor dat je elke dag tandplak rond je kiezen verwijdert met je tandenborstel en flosdraad.

Eenvoudige stappen voor effectieve plakverwijdering

Om tandplak effectief te verwijderen, moet je minimaal tweemaal per dag poetsen. Overweeg over te schakelen op een elektrische tandenborstel, want poetsen met een elektrische borstel kan tot 100% meer tandplak helpen verwijderen dan een manuele tandenborstel. Gebruik minstens een keer per dag flosdraad om plak te verwijderen van tanden waar je met een manuele tandenborstel moeilijk bij kunt. Als je moeilijk bij je achterste kiezen of tanden kunt komen, overweeg dan interdentale ragers, tandenstokers of een waterflosser te gebruiken. Praat met je tandarts over het gebruik van een fluoride tandpasta en antibacterieel mondwater om je tanden gezond en je tandvlees in goede conditie te helpen houden.