VOORWAARDEN - TANDSTEEN EN TANDPLAK

Tandplak en gaatjes tussen de kiezen

Delen

Gaatjes in de achterste kiezen kunnen tot een tandvleesaandoening leiden

Zoals iedereen die zijn tanden poetst en flost wel weet, zijn je achterste kiezen een stuk lastiger te bereiken en schoon te houden dan je tanden en kiezen aan de voorkant. Je achterste kiezen hebben groeven en richels die je helpen bij het kauwen van je voedsel. Het nadeel hiervan is echter dat hier ook minuscule stukjes voedsel achterblijven, waardoor je meer risico op gaatjes en tandplak met bacteriën hebt. Dit kan weer leiden tot een tandvleesaandoening.

Waarom heb ik pijn aan mijn achterste kiezen?

Tandbederf treedt niet plotseling op. Maar als je tandplak op je tanden jarenlang niet verwijdert door niet goed te flossen, zullen de daar aanwezige bacteriën en het zuur het tandglazuur afbreken. Als tandplak niet verwijderd wordt kan tandbederf het binnenste van de tand bereiken en daar de zenuwen en de pulpa aantasten. Dit voortschrijdende tandbederf kan symptomen als pijn en zwelling veroorzaken, en in extreme gevallen leiden tot het verlies van tanden.

Hoe snel kan er zich tandplak op je tanden vormen?

Bacteriën kunnen fermenterende koolhydraten (dit zijn de suikers in gekookt, zetmeelrijk voedsel) binnen 20 minuten omzetten in tandplak. Zorg ervoor dat je je achterste kiezen elke dag goed poetst en flost.

Om bacteriën en tandplak te verwijderen, is het belangrijk om tussen je achterste kiezen te flossen. Is het lastig om die plek te bereiken, denk dan eens aan het aanschaffen van een flosser of elektrische flosser.