Net als je tanden en je tandvlees, speelt ook je kaak een belangrijke rol bij de gezondheid van je mond.
Als je kaken correct werken sta je er waarschijnlijk niet eens bij stil - maar een verkeerd uitgelijnde beet kan gevolgen hebben voor hoe je kauwt en ook voor je algehele gezondheid.
Als je tanden perfect zijn uitgelijnd, valt de bovenste rij iets over de onderste rij heen. Als je voortanden echter ver uitsteken, of als je onderkaak verder naar voren ligt, heb je mogelijk een overbeet, onderbeet of kruisbeet.
Om je tandglazuur en je algehele gezondheid te beschermen, moet je weten wat erop wijst dat je beet niet uitgelijnd is, en de oplossingen die een tandarts je kan voorstellen om een overbeet of een onderbeet te herstellen.
Wat is een overbeet en waardoor wordt het veroorzaakt?
Als je tandarts vertelt dat je voortanden ver vóór je ondertanden uitsteken, is dat per definitie een overbeet. In de meeste gevallen is er sprake van een kleine afwijking van de uitlijning, maar er kan ook sprake zijn van een ernstige overbeet.
De redenen voor een overbeet kunnen genetisch zijn, of te maken hebben met gewoontes die zich op jonge leeftijd kunnen ontwikkelen.
1. Erfelijke aanleg
Omdat een overbeet voornamelijk wordt veroorzaakt door de grootte van je kaak en je tanden, is de meest voorkomende reden ervan de genetische opmaak van je mond.
2. Tandenknarsen
Tandenknarsen komt meer voor bij kinderen, wat samen met duimen na een bepaalde leeftijd kan leiden tot een verkeerde uitlijning van je kaak, wat weer kan leiden tot overbeetproblemen wanneer je kaak zich verder ontwikkelt.
3. Ademen door je mond
Door je mond ademhalen is een teken van een obstructie van de luchtwegen in de neus. Dit kan resulteren in veranderingen in het craniofaciale groeipatroon en, als gevolg daarvan, in malocclusie, bijvoorbeeld in de vorm van een overbeet.
4. Gewoonten uit de kindertijd
Oorzaken van een overbeet kunnen hun oorsprong hebben in de kindertijd, omdat jonge kinderen duimen, met hun tong tegen hun tanden duwen, een fopspeen gebruiken en flesvoeding na hun babytijd.
Hoe kan een overbeet worden hersteld?
Tandartsen verwijzen je over het algemeen door naar een gespecialiseerde orthodontist voor het herstel van een overbeet, die daarvoor één van de volgende methodes gebruikt:
1. Beugel
Het ideale moment voor een beugel voor een overbeet is tussen 10 en 14 jaar oud. Een onjuiste uitgelijnde beet kan echter ook op volwassen leeftijd worden gecorrigeerd, hoewel de behandeling in dat geval langer kan duren. Als je voor deze corrigerende methode kiest, is het belangrijk dat je je gebit goed verzorgt gedurende de behandeling. Het is ook de moeite waard te weten welke elektrische tandenborstel het beste is voor het schoonmaken rond een beugel.
2. Chirurgische ingreep
Als jouw malocclusie te maken heeft met problemen van je kaak of je bottenstelsel, kan je orthodontist een chirurgische ingreep aanbevelen om de verkeerde uitlijning te herstellen. In ernstige gevallen van ruimtegebruik kan aanbevolen worden tanden of kiezen te trekken om een overbeet te behandelen in combinatie met een chirurgische ingreep.
3. Palatinale expander
Als je overbeet het gevolg is van problemen met je botten, worden vaak orthodontische toepassingen aanbevolen die achter je tanden worden geplaatst. Deze oefenen een constante lichte druk uit, om je bot en tanden verder naar buiten te duwen.
4. Buitenbeugel
Voor jongere kinderen worden buitenbeugels gebruikt om de mobiliteit van de kaak te verbeteren. Hij wordt met elastiekjes aan de beugel bevestigd. Deze wordt overdag gedragen om de positie van de kaak te veranderen en kan voorkomen dat een chirurgische ingreep noodzakelijk is.
Wat is een onderbeet en waardoor wordt het veroorzaakt?
Als je onderkaak verder uitsteekt dan je boventanden, zal je tandarts je waarschijnlijk uitleggen wat een onderbeet is.
Deze malocclusie kan een milde vorm hebben, maar als de verkeerde uitlijning van de kaak ernstig is, kan het problemen veroorzaken met kauwen en praten en het kan tot pijn in je mond en gezicht leiden.
1. Genetische aanleg
Een onderbeet is meestal genetisch, omdat de kans groter is dat je het hebt als een ander familielid ook deze vorm van malocclusie heeft.
2. Ademen door je mond
Door je mond ademhalen is een teken van een obstructie van de luchtwegen in de neus. Dit kan resulteren in veranderingen in het craniofaciale groeipatroon en, als gevolg daarvan, in malocclusie, bijvoorbeeld in de vorm van een onderbeet.
3. Gewoonten uit de kindertijd
Oorzaken van een onderbeet kunnen hun oorsprong hebben in de kindertijd, omdat jonge kinderen duimen, met hun tong tegen hun tanden duwen, een fopspeen gebruiken en flesvoeding na hun babytijd.
4. Overige oorzaken
Andere oorzaken die in verband worden gebracht met een onderbeet zijn atypisch slikken, de grootte van de tong en een hormonale onevenwichtigheid.
Complicaties door een onderbeet: 1. Pijn
De onnatuurlijke stand van de kaak bij een onderbeet zorgt voor een ongewone belasting van je mond en gewrichten, wat pijn kan veroorzaken.
2. Scheve tanden
Omdat je beet niet voor een gelijkmatig verdeelde druk zorgt, kan een onderbeet voor overbelasting zorgen tijdens het kauwen.
3. Problemen met kauwen
Een andere reden waarom een tandarts vaak adviseert een onderbeet te corrigeren is dat je problemen kunt hebben met het kauwen en doorslikken van voedsel.
4. Veranderde gezichtsvorm
De kaakpositie van een onderbeet kan de vorm van je gezicht dramatisch veranderen, het kan dus ook een cosmetisch probleem zijn.
Mensen zoeken vaak voor behandelingen voor onderbeetcorrectie door de gecombineerde effecten van een veranderde gezichtsvorm, chronisch ongemak en complicaties met bijvoorbeeld praten en ademhalen.
Hoe wordt een onderbeet gecorrigeerd?
Onderbeetcorrectie wordt vaak aanbevolen door tandartsen en orthodontisten, omdat een onderbeet zich niet vanzelf herstelt.
1. Beugel
Voor kinderen en tieners met een onderbeet zijn beugels en orthodontische behandelingen een ideale oplossing voor een incorrecte uitlijning, omdat de kaken nog in ontwikkeling zijn. Na de kindertijd worden methoden zoals het trekken van tanden of kiezen vaker aanbevolen voor onderbeetcorrectie.
2. Chirurgische ingreep
Een andere orthodontische behandeling die vaker in ernstige gevallen vaker wordt aanbevolen voor volwassenen, is een onderbeetoperatie, waarbij de bovenkaak naar voren en de onderkaak naar achteren wordt verplaatst.
Ook kan het trekken van kiezen deel uitmaken van de operatie, omdat dit de druk kan verlichten die wordt veroorzaakt door te weinig ruimte voor het gebit, waardoor de kaak comfortabeler wordt.
3. Palatinale expander
Als je onderbeet het gevolg is van problemen met je botten, worden vaak orthodontische toepassingen aanbevolen die achter je tanden worden geplaatst. Deze oefenen een constante lichte druk uit, om je bot en tanden verder naar buiten te duwen.
4. Buitenbeugel
Voor jongere kinderen worden buitenbeugels gebruikt om de mobiliteit van de kaak te verbeteren. Hij wordt met elastiekjes aan de beugel bevestigd. Deze wordt overdag gedragen om de positie van de kaak te veranderen en kan voorkomen dat een chirurgische ingreep noodzakelijk is.
Wat is een kruisbeet en waardoor wordt het veroorzaakt?
Bij een kruisbeet rusten de bovenkiezen aan één van beide kanten van je mond binnen de onderkiezen.
1. Genetische aanleg
Als je kruisbeet een bot- of gebitsprobleem is, is het waarschijnlijk genetisch. Er zijn echter ook andere omstandigheden en gewoontes die kunnen leiden tot een kruisbeet.
2. Ademen door je mond
Het effect van ademen door je mond op de positie van je gehemelte en de ontwikkeling van je gebit kan een kruisbeet tot gevolg hebben.
3. Vertraagd doorkomen van het blijvende gebit
Als er vertraging is bij het uitvallen van de melktanden of het doorkomen van het blijvende gebit, kan dit ertoe leiden dat je kaak dit compenseert met een anterieure kruisbeet.
4. Gewoonten uit de kindertijd
Tenslotte kunnen gewoonten uit de kindertijd, zoals langere tijd duimen, bijdragen aan een gebit met kruisbeet.
Hoe kan een kruisbeet worden hersteld?
1. Plastic aligners (zoals Invisalign)
In tegenstelling tot traditionele beugels zijn plastic aligners transparant en worden gevormd naar de contouren van je gebit. In sommige gevallen kan dit een ideale oplossing zijn voor een kruisbeet.
2. Beugel
De meer opvallende beugels voor een kruisbeet zijn traditionele brackets, oftewel slotjes. https://www.oralb.co.uk/en-gb/oral-health/life-stages/braces/types-of-braces
3. Palatinale expander
Als je kruisbeet het gevolg is van problemen met je botten, worden vaak orthodontische toepassingen aanbevolen die achter je tanden worden geplaatst. Deze oefenen een constante lichte druk uit, om je bot en tanden verder naar buiten te duwen.
4. Chirurgische ingreep
Voor volwassenen met meer ernstige symptomen wordt een chirurgische ingreep aanbevolen om de kruisbeet en de uitlijning van de kaak te corrigeren.
Sources:
https://www.aaoinfo.org/blog/what-is-a-deep-bite/
https://bhamorthodontics.com/overbites-underbites-crossbites-understanding-difference/
https://www.healthline.com/health/crossbite
https://uihc.org/health-topics/surgical-treatment-correct-bad-bite-frequently-asked-questions