Kunstgebit reinigen: Instructies en tips

Kunstgebit reinigen: Instructies en tips article banner
Delen

Drie tips om je kunstgebit te onderhouden

Je kunstgebit zal langer meegaan en beter zitten als je het goed onderhoudt. Besteed aandacht aan de volgende zaken als je je kunstgebit in topvorm wilt houden:

 • Reinig het kunstgebit elke dag: Poets je kunstgebit elke dag, zoals je dat zou doen met je tanden, maar dan met één groot verschil: laat de tandpasta achterwege. Veel commerciële soorten tandpasta kunnen een kunstgebit beschadigen. Gebruik in plaats daarvan een borstel met zachte haren die speciaal is ontworpen voor het reinigen van kunstgebitten en water om het hele oppervlak van het kunstgebit te poetsen. Zorg er hierbij wel voor dat je geen bevestigingspunten ombuigt. Spoel je kunstgebit na elke maaltijd met water. Je kunt speciale reinigers voor kunstgebitten kopen waarin je het kunstgebit kunt laten weken. Maar dat wil niet zeggen dat je dan niet meer hoeft te poetsen: je moet je kunstgebit altijd poetsen om tandplak te verwijderen.

 • Wees voorzichtig met je kunstgebit: Vul de gootsteen met water of leg er een opgevouwen handdoek in wanneer je het kunstgebit uit je mond gaat halen. Zo breekt het kunstgebit niet als het in de wasbak valt. Laat je kunstgebit, wanneer je het niet in hebt, weken in koel water of een oplossing voor de reiniging van kunstgebitten zodat het niet uitdroogt. Kijk uit met reinigingsoplossingen als je kunstgebit metalen bevestigingspunten heeft: deze oplossingen kunnen het metaal aantasten. Laat kunstgebitten ook niet weken in warm water, want dan kunnen ze kromtrekken.

 • Doe je kunstgebit (helemaal of gedeeltelijk) uit 's nachts: Zo krijgt het tandvleesweefsel eronder de kans om tot rust te komen.

Een kunstgebit reinigen

Er kan zich op een kunstgebit, net als op natuurlijke tanden, tandplak vormen. Als de tandplak niet elke dag wordt verwijderd, kan je kunstgebit er minder wit en stralend uit gaan zien. Het is ook belangrijk om je kunstgebit te poetsen met een tandenborstel en het dagelijks in een reinigingsoplossing te laten weken om geurtjes te voorkomen.

 1. Reinig je kunstgebit boven een wasbak vol water, zodat het niet beschadigd raakt als je het laat vallen.

 2. Spoel het kunstgebit goed schoon met water om eventuele etensrestjes te verwijderen.

 3. Gebruik een reinigingsmiddel voor kunstgebitten. (Gewone tandpasta, bleek, azijn en zeep zijn niet bedoeld voor het reinigen van kunstgebitten en kunnen in sommige gevallen schade veroorzaken. In een kunstgebit met krassen kunnen zich schadelijke plakbacteriën nestelen, die een vervelende geur kunnen veroorzaken. Agressieve producten als bleek kunnen zelfs tot gevolg hebben dat de roze delen van je kunstgebit wit worden.)

 4. Maak een borstel voor kunstgebitten (geen tandenborstel met zachte haren) nat om het hele oppervlak van je kunstgebit zacht te reinigen. Als je te hard borstelt, kunnen de kunststoffen of metalen onderdelen beschadigd raken. Afspoelen en poetsen met schoon, warm water.

 5. Borstel je tandvlees, tong en natuurlijke tanden met een tandpasta met fluoride voordat je het kunstgebit weer in doet. Zo wordt de tandplak van je tanden verwijderd en de bloedsomloop in je mond gestimuleerd en blijft je mond gezond.

 6. Spoel na het poetsen met mondwater voor een frisse smaak.

Een kunstgebit uitdoen

 1. Spoel je mond met warm water of mondwater.

 2. Vul de wasbank met warm water om te voorkomen dat het kunstgebit breekt als het valt.

 3. Verwijder de bovenkant van je kunstgebit door je duim tegen de voortanden aan te houden en deze naar boven en buiten te drukken, in de richting van je neus.

 4. Verwijder het onderste gedeelte van je kunstgebit door er voorzichtig aan te trekken terwijl je een schommelende beweging maakt.

Als je op juiste wijze met je kunstgebit omgaat, gaat het waarschijnlijk vijf tot zeven jaar mee voordat het vervangen moet worden. Het is belangrijk om elke zes maanden bij de tandarts langs te gaan zodat hij of zij de staat en pasvorm van je kunstgebit kan controleren en kan nagaan of er geen sprake is van irritatie of tandvleesontsteking. Mocht dat wel zo zijn, dan kan gelijk op behandeling worden overgegaan.

Kan een kunstgebit worden aangepast?

Bezoek je tandheelkundig specialist regelmatig voor advies en antwoorden op specifieke vragen over je mondverzorging. Zelfs met een optimale verzorging kunnen veranderingen in je mond ertoe leiden dat je kunstgebit na een aantal jaar moet worden aangepast. De benige rand waar je kunstgebit op rust, slinkt na verloop van tijd. Kunstgebitten moeten elke paar jaar worden aangepast door middel van relining of rebasing. En je hebt elke 10 jaar een geheel nieuw kunstgebit nodig. Als je kunstgebit ineens anders functioneert of aanvoelt, moet je dit altijd melden bij je tandarts of tandprotheticus. Zij kunnen je vertellen wat je nodig hebt: een aanpassing, een uitlijning of een nieuw kunstgebit.

Ga voor meer informatie over kunstgebitten naar www.dentureliving.com.