LEVENSFASES - VOLWASSENEN

Implantaten: de procedure en hoe ze werken

Implantaten: de procedure en hoe ze werken | Oral-B article banner
Delen

Hoe tandimplantaten werken

Als je een of meerdere tanden mist en liever geen brug of een volledige of gedeeltelijke gebitsprothese wilt, dan kan je aan je tandarts vragen of je in aanmerking komt voor tandimplantaten.

Tandimplantaten zijn een natuurlijkere oplossing voor ontbrekende tanden dan een gebitsprothese, want het zijn kunsttanden die direct op het kaakbeen bevestigd worden. Om in aanmerking te komen voor tandimplantaten moet je een goede gezondheid (behalve de ontbrekende tanden) en een volledig ontwikkeld en gezond kaakbeen hebben. Gezond tandvlees en een gezond kaakbeen zijn nodig voor de ondersteuning van de implantaten.

Hoe ziet een tandimplantaat eruit?

Tandimplantaten lijken meer op echte tanden dan een gebitsprothese. Een tandimplantaat lijkt op een cilinder of een schroef en dient als kunstmatige vervanging voor de wortel van de ontbrekende tand. Implantaten worden gemaakt van titanium of ander materiaal dat geen negatieve reactie oplevert wanneer het aan het kaakbeen en het tandvlees wordt vastgezet.

Plaatsing van een tandimplantaat

Ben je gezond en heeft je tandarts vastgesteld dat je in aanmerking komt voor implantaten, dan zal hij of zij de behandeling plannen bij de tandartspraktijk zelf onder lokale verdoving of bij het ziekenhuis onder algehele verdoving. Dit hangt af van de specifieke behandeling en de hoeveelheid chirurgie die nodig is.

Het hele proces van het plaatsen van een implantaat duurt in totaal een paar maanden en bestaat uit de volgende drie fasen:

  • Het plaatsen van het implantaat. Eerst vindt een operatie plaats waarbij het implantaat in je kaak wordt geplaatst, waarna het wordt bedekt met tandvlees. Daarna dient er drie tot zes maanden gewacht te worden totdat het geheel in het kaakbeen geïntegreerd is.

  • Bevestigen van het steunpunt. De tandarts bevestigt een steunpunt op het implantaat waar het tandvlees omheen zal groeien. In sommige gevallen worden het implantaat en steunpunt tegelijkertijd geplaatst. Of ze nu tegelijkertijd geplaatst worden of niet, de combinatie van implantaat en steunpunt dient als een anker voor de vervangende tand.

  • Vastzetten van de kroon. De tandarts bevestigt een op maat gemaakte kroon op het steunpunt van het implantaat.

Hoelang duurt het plaatsen van een tandimplantaat?

Bedenk dat de operatie voor het plaatsen van tandimplantaten een paar uur duurt. Daarnaast kunnen verschillende behandelingen nodig zijn. Voor mensen met een verhoogd risico op infecties is het wellicht beter om niet voor tandimplantaten te kiezen. Ben je gezond en onderga je een operatie voor tandimplantaten, volg dan zeker de aanwijzingen van je tandarts op met betrekking tot mondhygiëne, waaronder tweemaal daags tandenpoetsen en dagelijks flossen  na de operatie om je nieuwe tanden schoon en gezond te houden.

Tandimplantaten versus gebitsprotheses

De voordelen van een tandimplantaat in vergelijking met een gebitsprothese zijn onder andere een natuurlijker vermogen om te eten en spreken. Ook hoef je nooit een tandimplantaat te verwijderen of je zorgen te maken over het repareren ervan. Het is echter belangrijk regelmatig naar de tandarts te gaan om te controleren of je implantaten nog in goede conditie verkeren, en om een consequente mondverzorgingsroutine te volgen van tweemaal daags tandenpoetsen en dagelijks flossen.

Moet ik tandimplantaten nemen?

Tandimplantaten zijn niet voor iedereen de juiste oplossing. Zwangere vrouwen en mensen met een chronische ziekte of immunosuppressie (door het hogere risico op infecties tijdens een operatie), kinderen (omdat hun kaakbeen nog in ontwikkeling is) en mensen die last hebben van tandenknarsen en -klemmen (door deze gewoonte kan er te veel druk op de implantaten komen) kunnen beter geen tandimplantaten nemen.