Hoe werken röntgenfoto's van je gebit
Als de röntgenstralen door het lichaam bewegen, dan absorberen de tanden en botten meer van de straling dan het tandvlees en het zachte weefsel. Daarom zien de tanden er lichter uit op de uiteindelijke röntgenfoto. Delen met tandbederf en infectie zien er donkerder uit, omdat ze niet zoveel van de röntgenstraling opnemen.
Hoe vaak zouden er röntgenfoto's van je gebit gemaakt moeten worden?
Hoe vaak er röntgenfoto's van je gebit gemaakt moeten worden, hangt af van jouw mondgezondheid. Heb je snel last van tandbederf, dan kan je tandarts aanbevelen om jaarlijks röntgenfoto's te maken, om zwakke plekken te ontdekken en ze te behandelen voor het bederf doorzet. Kinderen en tieners hebben mogelijk vaker röntgenfoto's nodig dan volwassenen, omdat hun tanden en kaken nog niet volledig ontwikkeld zijn. Je tandarts zal ook röntgenfoto's maken voor bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling of het trekken van een tand.
Röntgenfoto's kunnen ook in bepaalde andere situaties nodig zijn. Als je overstapt naar een andere tandarts, dan kan het zijn dat deze nieuwe tandarts röntgenfoto's wil maken om bekend te raken met je gebit en eventuele problemen die je hebt. Een nieuwe tandarts kan ook aan je oude tandarts vragen of deze röntgenfoto's door wil sturen, voor een volledig overzicht van je mondverzorging.
Wat laten röntgenfoto's zien?
Röntgenfoto's geven je tandarts belangrijke informatie over je tanden en tandvlees en helpen hem of haar met het opstellen van het beste behandelplan voor eventuele problemen. Tandartsen kunnen röntgenfoto's ook gebruiken om infecties, abcessen en zelfs kleine cystes en tumoren te ontdekken. Röntgenfoto's kunnen zelfs helpen bij het vinden van ontwikkelingsstoornissen, zoals aangetaste verstandskiezen.
Hoe vullingen en kronen er op een röntgenfoto uitzien, hangt af van het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Sommige zien er donker uit, andere licht. Het maakt niet uit welk soort tandherstel of implantaat je hebt; je tandarts kan röntgenstralen gebruiken om te achterhalen welke delen aandacht of aanpassing nodig hebben.
Straling röntgenfoto: Is het maken van een röntgenfoto van je gebit veilig?
De machines die gebruikt worden voor het maken van een gebitsfoto, gebruiken straling. De mate van blootstelling is echter zo gering, dat onderzoek heeft aangetoond dat het maken van röntgenfoto's van een gebit in de meeste gevallen en voor de meeste mensen veilig is.
De straling die gemeten is tijdens het maken van gebitsfoto's wijkt niet veel af van de straling waar de meeste mensen in hun dagelijks leven mee te maken krijgen. Denk bijvoorbeeld aan straling door regelmatig vliegen en via bepaalde apparaten thuis, zoals televisies en rookdetectors.
Een röntgenfoto maken als je zwanger bent
Hoewel de mate van straling bij een röntgenfoto erg beperkt en de procedure veilig is, kunnen zwangere vrouwen beter geen röntgenfoto's van hun gebit laten maken, tenzij dit echt noodzakelijk is. Zwangere vrouwen hebben een grotere kans op tandvleesaandoeningen en daarom is het belangrijk om een mogelijk ernstig tandheelkundig probleem niet te negeren uit angst voor straling van röntgenfoto's. Als je zwanger bent en röntgenfoto's van je gebit nodig hebt, dan zal je tandarts zorgen voor een loodschort en loodkraag. Die kun je dragen om kwetsbare delen te beschermen. Kinderen en vrouwen in de vruchtbare leeftijd dienen beschermende loodkleding te dragen als er röntgenfoto's van hun gebit worden gemaakt. Er zijn geen extra risico's bekend van het maken van gebitsfoto's bij vrouwen die borstvoeding geven of zwanger proberen te worden.