LEVENSFASES - VOLWASSENEN

Kleefpasta: Wat is het en hoe werkt het?

Kleefpasta: Wat is het en hoe werkt het? article banner
Delen

Wat is kleefmiddel voor kunstgebitten?

Kleefmiddel voor kunstgebitten is een niet-toxisch, in water oplosbaar materiaal dat tussen het kunstgebit en het weefsel in je mond wordt geplaatst om de normale fysiologische krachten die een kunstgebit op zijn plek houden, een handje te helpen. Het is verkrijgbaar als crème en poeder en vermindert bewegingen en glijden wanneer je bijvoorbeeld eet, praat, lacht, kucht of niest.

Hoe werkt kleefmiddel voor kunstgebitten?

Kunstgebitten "plakken zich vast" aan het weefsel, omdat speeksel zowel aan het gebit als aan het weefsel vast gaat zitten. Kleefmiddel voor kunstgebitten plakt nog beter aan beide oppervlakken, zodat het kunstgebit beter op zijn plaats blijft. Het kunstgebit "hangt" ook min of meer aan het weefsel, omdat het laagje speeksel tussen het weefsel en het kunstgebied lastig los te trekken is. Kleefmiddel voor kunstgebitten houdt het kunstgebit en het weefsel nog veel steviger bij elkaar dan speeksel. De formules van op de markt verkrijgbare kleefmiddelen variëren, maar deze middelen hebben gemeen dat ze er, in aanwezigheid van speeksel of water, voor zorgen dat het gebit veel beter vastzit aan het weefsel.

Sommige dragers van kunstgebitten vinden het fijner om een permanent kunstgebit met een kleefmiddel te gebruiken. Voordelen van het gebruik van een kleefmiddel zijn onder andere:

  • Meer tevredenheid. Kleefmiddel kan zorgen voor meer stabiliteit, zodat je harder kunt bijten.

  • Meer veiligheid. Een kleefmiddel zorgt ervoor dat je kunstgebit niet gaat glijden. Dit is met name nuttig als je een droge mond hebt, waardoor het kunstgebit minder goed blijft plakken.

  • Meer weerstand. Als je veel in het openbaar spreekt of zingt, zal je de zekerheid waarderen die het gebruik van een kleefmiddel je biedt.

Staak het gebruik van kleefmiddel voor kunstgebitten als.

Sommige mensen kunnen geen kleefmiddel voor hun kunstgebit gebruiken. Als je kunstgebit niet goed past en je meer kleefmiddel moet gebruiken om het op zijn plaats te houden, moet je het gebruik van het kleefmiddel staken en een bezoek aan je tandarts brengen. Staak het gebruik van het kleefmiddel ook als je er een allergische reactie van krijgt of als het je moeite kosten consequent de mondverzorgingsroutine te volgen die je tandarts je heeft aanbevolen.

Gebruik geen kleefmiddel voor je kunstgebit als:

  • je kunstgebit niet goed zit,

  • je open sneetjes of zweren in je mond hebt,

  • je een kunstgebit hebt dat niet onlangs is geëvalueerd door een tandarts,

  • je geen adequate mond- en protheseverzorging kan of zal toepassen,

  • je weet dat je allergisch bent voor een bepaald ingrediënt van het product.

Als je tandarts je kunstgebit niet onlangs heeft geëvalueerd, heb je misschien al wel een nieuwe nodig. Je kaakbeen verandert en slinkt naar verloop van tijd. Je kunt dus niet voor altijd hetzelfde kunstgebit dragen.

Ga voor meer informatie over kunstgebitten naar www.dentureliving.com.