Hoe een kunstgebit eruitziet en aanvoelt
Nieuwe gebruikers geven vaak aan dat ze het gevoel hebben dat ze een "volle mond" hebben: dat de tanden te groot zijn en de lippen naar voren duwen. Dat gevoel zal minder worden wanneer je aan het kunstgebit gewend raakt. In het begin heb je misschien het gevoel dat het niet goed past. Ze kunnen het gevoel geven dat je een mondknevel hebt of je kunt op je wang of tong bijten. Als je een bovenprothese hebt, kan het even duren voordat je tong eraan gewend is dat hij tegen het kunstgebit en niet tegen je gehemelte aankomt. Maak je geen zorgen. Deze problemen zullen naar verloop van tijd minder worden.
Nieuwe sensaties met een kunstgebit
Omdat een kunstgebit geen natuurlijk onderdeel van je mond is, kun je een tijdje meer speeksel dan normaal produceren. Ook dit zal minder worden en je zal er op een bepaald moment helemaal geen last meer van hebben. Als je eenvoudigweg op een pepermuntje of hard snoepje zuigt, zal je vaker slikken, zodat het overtollige speeksel wordt afgevoerd. Je kunt ook een wat pijnlijke mond krijgen, meestal een paar uur nadat het kunstgebit is geplaatst. Als de pijn blijft aanhouden, ga dan langs bij de tandheelkundig specialist. Probeer nooit zelf aanpassingen aan een kunstgebit te doen.
Voor de eerste keer eten met een kunstgebit
Het duurt meestal even voordat je aan een kunstgebit gewend bent, maar met een paar goede strategieën kun je je de hele dag zelfverzekerd voelen. Als je net een kunstgebit hebt, zal je misschien het gevoel hebben dat het kauwen met een kunstgebit anders aanvoelt. Ook vind je misschien dat het eten "minder lekker smaakt dan daarvoor". Wanneer je net een nieuw kunstgebit hebt, ontvangen je hersenen sterke signalen uit je mond over je kunstgebit, en die overheersen de berichten van je smaakpapillen. Als je eenmaal aan je kunstgebit gewend bent, besteden je hersenen minder aandacht aan je kunstgebit en meer aan je smaakpapillen.
Tijdens de aanpassingsperiode zal je mogelijk niet zo goed kunnen merken dat dranken of voedingsmiddelen heet zijn. Dit komt heel veel voor bij nieuwe gebruikers van kunstgebitten. Kijk uit, je wilt je mond natuurlijk niet branden.
Tips voor het eten met een kunstgebit
Doe het volgende om het eten met een kunstgebit gemakkelijker en aangenamer te maken:
Begin met kleine hoeveelheden eten dat in kleine stukjes is gesneden.
Kauw de eerste helft van het eten linksachter in je mond en de andere helft rechtsachter. Zo wordt de druk over je kunstgebit verdeeld.
Begin met zacht eten. Goede voorbeelden hiervan zijn eieren, vis, gehakt, gekookte groenten en pudding. Als het allemaal goed gaat, kunt je proberen wat taaiere dingen te eten, zoals steak of bleekselderij.
Praten met een kunstgebit
Wanneer je praat, komt het geluid bij je oren via trillingen in het kaakbeen en de schedel. Als je een kunstgebit draagt, verandert dit geluid en wordt het sterker. Maar dat merk jij veel meer dan anderen.
Als je kunstgebit een klikgeluid maakt tijdens het praten, probeer dan langzamer te praten en vermijd bewegingen waarbij je de onderste prothese naar boven of beneden beweegt. Om je onderste prothese op zijn plek te houden, moet je deze stil kunnen houden met de spieren van je lippen, wangen en tong. In eerste instantie zullen deze spieren de neiging hebben je kunstgebit "eruit te gooien". Maar na een tijdje en wat oefening, zul je weer gewoon kunnen praten.
Tips voor het praten met een kunstgebit
Doe het volgende om zelfverzekerder te praten met je kunstgebit:
Bijt en slik voordat je praat. Hierdoor zit je gebit weer op zijn plek en kun je duidelijker spreken.
Oefen door hardop te lezen.
Gebruik een kleefmiddel voor kunstgebitten. Met een kleefmiddel kan je het kunstgebit op zijn plek houden en duidelijker praten.
Ga voor meer informatie over kunstgebitten naar dentureliving.com.