LEVENSFASES - KINDEREN

Hoe zorg je voor de tanden van je kind: Leeftijd 6-12

Hoe zorg je voor de tanden van je kind: Leeftijd 6-12 article banner
Delen

Naarmate je kind ouder wordt, beginnen ze hun melktanden te verliezen en zullen hun volwassen tanden doorkomen. In dit stadium is het nog steeds erg belangrijk voor je om hun tanden en het tandvlees schoon te houden voor een gezonde ontwikkeling. Als ouder is het normaal om vragen te hebben over hoe je kunt blijven zorgen voor de tanden van je kind.

Waarom is tandenpoetsen belangrijk voor kinderen van 6 tot 12 jaar?

Het schoonhouden van de tanden van je kind is een belangrijk onderdeel van hun dagelijkse routine. Net als toen ze jonger waren, zijn hun tanden nog steeds gevoelig voor tandbederf. Hoewel de melktanden er uiteindelijk uit zullen vallen, moet je er toch voor zorgen. Tandbederf in melktanden kan pijn veroorzaken bij je kind en mogelijk moeten worden verwijderd. Dit kan ertoe leiden dat hun andere tanden bewegen, waardoor er minder ruimte is voor volwassen tanden.

Tips voor het poetsen van de tanden van je kind

In het beginstadium van de kindertijd zal de manier waarop je de tanden van je kind poetst enigszins vergelijkbaar zijn met wat je deed toen ze nog peuters waren. Tussen de leeftijd van 6-12 jaar zijn er echter veel mijlpalen om in gedachten te houden.

Leeftijd 6-8

  • Je moet nog steeds de leiding hebben over het tandenpoetsen van je kind. Het is prima om hen te laten proberen hun techniek te verbeteren. Je zult ze echter nog steeds zelf moeten poetsen. Naarmate ze dichter bij de leeftijd van 8 jaar komen, kun je ze hun eigen tanden laten poetsen, maar je moet nog steeds toezicht houden.

  • Het tandenpoetsen moet het laatste zijn wat ze doen voor het slapengaan, en moet tevens gebeuren op een ander moment van de dag.

  • Poets hun tanden gedurende twee minuten met een kindvriendelijke handtandenborstel met zachte of medium borstelharen. Je kunt ook een elektrische tandenborstel gebruiken.

  • Gebruik een hoeveelheid fluoride tandpasta ter grootte van een erwt. De aanbeveling ligt tussen 1350 ppm en 1500 ppm fluoride, en niet minder dan 1000 ppm.

  • Na het poetsen moet je kind de tandpasta uitspugen, maar niet afspoelen met water. Dit zorgt voor een versterkende laag fluoride op hun tanden.

Leeftijd 9-12

  • Op ongeveer 9-jarige leeftijd mag je kind zijn eigen tanden poetsen. Er zal nog wat toezicht nodig zijn. Voor het grootste deel moeten kinderen dit zelfstandig kunnen doen.

  • Zorg ervoor dat ze twee minuten lang poetsen en gebruik een hoeveelheid van 1350-1500 ppm fluoride tandpasta ter grootte van een erwt op een handtandenborstel of elektrische tandenborstel. Ze kunnen veilig een tandpasta voor volwassenen gebruiken in plaats van een variant voor kinderen.

  • Na het poetsen moet je kind de tandpasta uitspugen, maar niet afspoelen met water. Hierdoor blijft de fluorideconcentratie op de tanden behouden.

Tips om het tandenpoetsen gemakkelijker te maken

Als kinderen ouder worden, ben je waarschijnlijk de fase voorbij waarin het moeilijk is om ze hun tanden te laten poetsen. Het doel is nu consistentie en regelmatig poetsen, vooral wanneer je kind zijn eigen tanden begint te poetsen. Als het nog steeds een uitdaging is om ze te laten poetsen, vergeet dan niet om door te zetten en laat hen weten dat niet poetsen negatieve invloed kan hebben op hun algehele gezondheid.

Het beste wat je kunt doen is zorgen dat ze regelmatig dagelijks tandenpoetsen voor het slapengaan nachts en op een ander tijdstip overdag. Je kunt ook een rol spelen door een goede mondverzorgingsgewoontes te laten zien. Als je laat zien dat je regelmatig poetst en flost als onderdeel van je dagelijkse routine, helpt dit om mondverzorgingsgewoontes in te stellen als een belangrijk onderdeel van de dag van je kind.

Net als toen ze jonger waren, onthoud dat niet elke dagelijkse poetsbeurt perfect hoeft te zijn. Als je merkt dat je kind de basisprincipes van mondverzorging verwaarloost, moet je je kind eraan herinneren hoe belangrijk dagelijks poetsen en flossen is voor zijn algehele gezondheid en welzijn.