LEVENSFASES - BEUGELS

Hoe reinig je je beugel

Hoe reinig je je beugel article banner
Delen

Beugels doen veel

Beugels doen veel meer dan alleen je glimlach mooier maken. Ze spelen ook een actieve rol bij het corrigeren van te veel en scheefstaande tanden. Dit is belangrijk omdat een abnormale beet (ook wel een ‘beetanomalie’ genoemd) andere problemen als onvoldoende tandplakverwijdering rond scheefstaande tanden kan veroorzaken, wat dan weer kan leiden tot tandvleesontsteking en gaatjes.

Een goede verzorging van je beugel kan schade aan het apparaat zelf en je tanden helpen voorkomen, en ervoor zorgen dat je beugel comfortabeler zit. Door de basisprincipes van orthodontische zorg te leren, kan je de aanbevelingen van je tandarts beter volgen om je tanden en tandvlees gezond te houden gedurende de tijd dat je een beugel draagt.

De basisprincipes: Poetsen en flossen

Als je een beugel hebt, is het belangrijk dat je zorgvuldig poetst omdat tandplakbacteriën er gemakkelijk in en rond vast komen te zitten. De volgende procedure zorgt ervoor dat het dagelijks poetsen en flossen zowel eenvoudig als doeltreffend wordt.

  1. Bereid je voor op het poetsen. Verwijder elastiekjes en andere afneembare onderdelen van je orthodontisch apparaat.

  2. Reinig je beugel. Houd je borstel in een hoek van 45 graden om rondom de draden en pinnen van je beugel te poetsen. Poets elke draad van boven tot onder. Neem je tijd om ervoor te zorgen dat alle tandplak en resten verwijderd worden en dat je rondom alle boven- en ondertanden poetst.

  3. Poets je tanden. Reinig elke tand apart. Houd je borstel in een hoek van 45 graden tegen de tandvleesrand en druk zachtjes terwijl je cirkelvormige bewegingen maakt. Doe dit ongeveer 10 seconden lang. Maak dezelfde beweging op alle tandoppervlakken, zowel aan de buiten- als de binnenkant, en kantel de borstel waar dat nodig is om de binnenkant van kleinere voortanden beter te kunnen bereiken.

  4. Flos een keer per dag. Laat je tandarts je tonen welke de beste manier om te flossen is, of volg de instructies op de productverpakking. Je kunt ook een flosproduct gebruiken dat voor beugels en orthodontisch werk ontworpen is, zoals een flosdoorhaler.

  5. Spoel en controleer je tanden. Spoel grondig met water of mondwater, en controleer je tanden en beugel in de spiegel.

Professionele verzorging: Bezoeken aan tandarts en orthodontist

Als je een beugel draagt, moet je regelmatig naar de orthodontist om je apparaat te laten aanpassen. Na een routineuze orthodontische aanpassing, kan het apparaat wat strak zitten of zelfs een beetje pijn doen. Als dit ongemak niet snel weggaat of extreem wordt, moet je je orthodontist raadplegen. Laat het je orthodontist ook meteen weten als je vragen over je apparaat of problemen met gebroken onderdelen hebt.

Het is tijdens een orthodontische behandeling ook belangrijk dat je regelmatig bij je tandarts op controle gaat. Routinecontroles zijn nodig om gaatjes en tekenen van tandvleesaandoeningen op te sporen. Je tandarts of mondhygiënist kan ook regelmatig fluoridebehandelingen uitvoeren om je tandoppervlakken extra tegen tandbederf te beschermen als je een beugel draagt.

De mondverzorgingstechnieken die je thuis gebruikt, worden door je tandarts gecontroleerd en hij zal je indien nodig veranderingen aanbevelen. Zorg ervoor dat je altijd zijn instructies volgt.