LEVENSFASES - BEUGELS

Poetsen & reinigen van tanden met beugels

Poetsen & reinigen van tanden met beugels article banner
Delen

Als je kind een beugel nodig heeft of al heeft, neem dit dan ter harte. Voor je het weet, hebben ze een zelfverzekerde glimlach als ze deze paar dingen in gedachten houden.Voor kinderen met een beugel is het belangrijker dan ooit om voor hun eigen tanden en tandvlees te zorgen. Dat komt omdat tussen de haakjes van de beugel kleine ruimtes zijn waar voedseldeeltjes en tandplak vast komen te zitten. Onvoldoende reiniging kan ervoor zorgen dat de tanden vlekken en tandbederf kunnen ontwikkelen rond de orthodontische beugels of banden.

Je kind moet na elke maaltijd voorzichtig poetsen met een fluoride tandpasta met 1350-1500 ppm en een tandenborstel met zachte haren. Ze moeten een gespecialiseerde, klein getufte interdentale rager gebruiken om tussen beugels en onder draden schoon te maken.

Hoe zorg je voor beugels

De volgende punten zullen helpen om de dagelijkse poetsroutine van je kind effectief te maken:

  • Voor het tandenpoetsen - Je kind moet alle elastiekjes en andere afneembare onderdelen van hun orthodontisch apparaat verwijderen. Voor verwijderbare apparaten, doe ze uit na elke maaltijd voor het reinigen.

  • Tandenpoetsen - Ze moeten elke tand/kies afzonderlijk reinigen. Eerst moeten ze hun borstel onder een hoek van 45 graden van de tandvleeslijn plaatsen en dan zachtjes druk uitoefenen terwijl ze bewegen in een cirkelvormige beweging. Ze moeten dit gedurende ongeveer 10 seconden doen, met dezelfde poetsende werking op alle buitenste en binnenste tandoppervlakken, en de borstel kantelen als het nodig is om de binnenkant van de kleinere voortanden beter te bereiken.

  • Reinig de beugels - Je kind moet de borstel in een hoek van 45 graden houden om rond de draden en pinnen van hun beugel te poetsen. Ze moeten vanaf de bovenkant van elke draad naar beneden poetsen. Ze moeten de tijd nemen om ervoor te zorgen dat alle tandplak en resten verwijderd worden en dat ze rondom alle boven- en ondertanden poetsen. Reinig verwijderbare beugels boven een wastafel gevuld met water. Dit helpt om schade aan de beugel te voorkomen als je deze per ongeluk laat vallen. Borstel de beugel met een tandenborstel en fluoride tandpasta om alle voedselresten en vuil te verwijderen. Pas op dat je de draden niet beschadigt. Zodra het schoon is, stop je de beugel terug in de mond.

  • Gebruik interdentale ragers één keer per dag - Laat hun tandarts hen de beste manier zien om tussen de tanden en beugels te reinigen. Ook moeten ze de instructies op het productpakket volgen. Ze willen misschien ook een interdentaal product gebruiken dat ontworpen is voor beugels en orthodontisch werk, zoals een tandenborstel met enkele pluk of flosdraad.

  • Bescherming van de tanden van je kind - Een beugel brengt het risico op tandbederf met zich mee. Daarom moeten ze hun tanden sterk houden door het gebruik van fluoride tandpasta, die 1350-1500 ppm bevat. Het tandenpoetsen moet ten minste tweemaal per dag gebeuren en bij voorkeur na elke maaltijd.

  • Als hun tandarts of orthodontist denkt dat ze een groter risico lopen op tandbederf, kunnen ze de fluorideconcentratie verhogen door (i) een sterkere tandpasta voor te schrijven (zoals een met 2800 ppm fluoride), (ii) twee tot vier keer per jaar fluoride-vernis op hun tanden aan te brengen wanneer ze hen bezoeken of (iii) hen te vragen een fluoride mondspoeling te gebruiken op een ander moment dan tijdens het tandenpoetsen.

  • Spuug, maar spoel niet na het poetsen - Spoelen na het poetsen zal de fluoride tandpasta wegspoelen die nodig is om hun tanden te versterken. Dit verdunningseffect is de reden waarom zelfs een mondwater direct na het poetsen slecht is omdat het de fluoride rond hun tanden verdunt.

  • Bezoek regelmatig hun tandarts en orthodontist.

  • Herinner hen eraan voorzichtig te zijn met wat ze eten en drinken. Het is niet raadzaam om zeer harde producten te eten, zoals noten of harde of plakkerige snoepjes, zoals fudge of toffee. Het is ook belangrijk om suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken te beperken. Help hen bij het opstellen van een voedingsschema om hun tanden gezond te houden. Een goed voorbeeld is 3 maaltijden, 2 gezonde snacks per dag, en alleen water of melk tussendoor. Ze moeten oppassen voor voedsel met verborgen suikers. Lees meer over welke voeding het beste is voor de tanden van je kind.

  • Verkleuring van de beugels – Je kind moet ook onthouden dat de elementen van beugels op tanden (de zogenaamde ligaturen) kunnen verkleuren. Daarom moeten ze voorkomen dat ze voedsel eten dat sterke kleurstoffen bevat, zoals bieten, zwarte bessen, currysaus of druivensap.

Maak regelmatig een afspraak voor een controle

Gedurende de tijd dat je kind een beugel op het gebit heeft, zal het regelmatig naar de orthodontist moeten voor aanpassingen aan het apparaat. Na een routinematige orthodontische aanpassing kan het apparaat wat krap zitten of kunnen ze zelfs wat pijn ervaren. Gewone pijnstillers, zoals paracetamol en ibuprofen, zijn effectief bij het verminderen van deze pijn. Als het ongemak of de pijn echter na enkele dagen niet snel verdwijnt of extreem wordt, moet je de orthodontist van je kind raadplegen. Bezorgdheid over hun apparaten en eventuele problemen met kapotte onderdelen moeten ook onmiddellijk onder de aandacht van de orthodontist van je kind worden gebracht.

Het is ook belangrijk dat je kind tijdens een orthodontische behandeling regelmatig een bezoek brengt aan de tandarts. Routinecontroles zijn nodig om gaatjes en tekenen van tandvleesaandoeningen op te sporen. Hun tandarts of mondhygiënist kan ook regelmatig fluoridebehandelingen uitvoeren om de tandoppervlakken extra tegen tandbederf te beschermen als ze een beugel dragen. De mondverzorgingstechnieken die je kind thuis gebruikt, worden door je tandarts gecontroleerd en hij zal indien nodig veranderingen aanbevelen. Zorg ervoor dat ze altijd hun instructies volgen.

Een mening van de deskundige

Ewa Iwanicka-Grzegorek M.D., Ph.D.: "Tanden tijdens de orthodontische behandeling zijn vooral gevoelig voor tandbederf en tandvleesontstekingen. Deze situatie doet zich voor omdat tandplak vaak de metalen delen van de beugel bedekt en zich op moeilijk bereikbare plaatsen ophoopt.

Als tandplak niet regelmatig wordt verwijderd, kan dit leiden tot tand- en tandvleesproblemen. Het tandsteen kan verharden en kan alleen door een tandarts verwijderd worden. Ik probeer mijn patiënten die een beugel dragen altijd uit te leggen dat het dagelijks grondig schoonmaken van de mond absoluut noodzakelijk is.

Ik raad aan om tanden te poetsen met een elektrische tandenborstel met oscillerende-roterende technologie, die twee keer zoveel tandplak verwijdert als een handtandenborstel. Er zijn speciale producten die kunnen worden gebruikt om de mondverzorging voor tanden met beugel te verbeteren tijdens orthodontische behandelingen. Onder andere: een speciale 'Ortho' opzetborstel voor elektrische tandenborstels, interdentale tandenborstels voor het reinigen van de ruimtes tussen de beugels, enkelvoudige tandenborstels of floss. Vraag je orthodontist hoe je de beugel het beste schoon kunt houden.

Naast regelmatige afspraken met de orthodontist, moet de patiënt met een beugel regelmatig een controleafspraak met de tandarts hebben.”