LEVENSFASES - JONGE KINDEREN

Gaatjes en Tandbederf in Melktanden

Gaatjes en Tandbederf in Melktanden article banner
Delen

Jij weet al hoe belangrijk een dagelijkse mondhygiëneroutine is. Maar wist je dat het net zo belangrijk is voor je baby? De melktanden van je kind zijn net zo gevoelig voor gaatjes en tandbederf als die van jou. Overigens, tandbederf is de meest voorkomende chronische infectieziekte bij kinderen. Melktanden leggen de basis voor hun permanente opvolgers, en gaatjes in melktanden kunnen later in het leven van je kind leiden tot een hoger risico op problemen met de mondgezondheid. Het is belangrijk om te weten wat de symptomen zijn, wat de oorzaken zijn en hoe je bederf en gaatjes in de tanden van je baby kunt behandelen en voorkomen.

Symptomen van tandbederf in het melkgebit

De eerste stap is weten hoe tandbederf eruit ziet, en de eerste plaats om te kijken is het tandvlees van je kind. Als het regelmatig bloedt, of rood of gezwollen lijkt, is dit waarschijnlijk het gevolg van ingesloten bacteriën. Kijk met name naar de tandvleesrand langs de voortanden van je baby, waar kleine witte stippen de eerste tekenen van tandplak kunnen zijn. Helaas zijn deze symptomen vaak heel moeilijk te zien zonder de juiste tandheelkundige apparatuur, dus regelmatige tandartsbezoeken moeten beginnen zodra de eerste tand doorkomt, meestal na zes maanden.

Wat veroorzaakt gaatjes in melktanden?

Gaatjes in de tanden van je baby zijn hetzelfde als die in die van jou, en zijn het resultaat van drie belangrijke factoren: suiker, tandplak en zuur. De bacteriën in de tandplak op je tanden breken suiker af tot zuur dat tandglazuur verslijt. Gaatjes worden gevormd door oplossend tandglazuur. Dit proces kan beginnen zodra de eerste tand van je baby doorbreekt.

Een andere grote oorzaak van gaatjes in het melkgebit is iets wat je waarschijnlijk elke dag kunt gebruikt: een flesje. Als je baby uit een flesje of tuitbeker drinkt, stromen de vloeistoffen rond hun tanden en tandvlees. Als ze iets anders drinken dan water - zoals melk, flesvoeding of sap - betekent dit dat hun tanden in wezen worden ondergedompeld in suikers en andere gaatjes-veroorzakende middelen. Het wordt aanbevolen dat je baby voor zijn eerste verjaardag stopt met flesjes om dit soort bederf te voorkomen. Je moet eigenlijk proberen om je kind vanaf 6 maanden te laten wennen aan een (tuit)beker. En tot slot, als je je baby's nachts met een flesje laat gaan slapen, doe dat dan alleen met water.

Behandeling van gaatjes in melktanden

Het goede nieuws? Gaatjes zijn makkelijk te voorkomen. Alles wat nodig is zijn een paar goede dagelijkse mondverzorgingsgewoontes, en je baby stevent af op een gezonde glimlach. Laten we beginnen met de belangrijkste stap: poets minstens twee keer per dag met een fluoridetandpasta. Probeer Oral-B's baby 0-2 Winnie de Poeh tandpasta.

Dit helpt niet alleen tandbederf te voorkomen, maar ook al vroeg in de ontwikkeling van je kind een belangrijke routine te creëren. Doe gewoon een klein beetje tandpasta, zo groot als een rijstkorrel, op een hand manuele tandenborstel die speciaal is gemaakt ontwikkeld voor melktanden, zoals de Oral-B handmatige tandenborstel Baby 0-2 jaar Winnie de Poeh, en reinig zorgvuldig de tanden van je baby. Veeg hun tanden en tandvlees na afloop voorzichtig schoon met een zachte doek. Hiermee moet je beginnen zodra hun eerste tand doorbreekt.

Een andere cruciale stap is het vermijden van voedsel en drankjes met veel suiker. Minder suikers betekent minder zuurproductie en dus sterker tandglazuur. Lees etiketten en vermijd de voor de hand liggende boosdoeners, zoals sap en frisdrank, en zelfs gedroogd fruit en zetmeelachtige koolhydraten zoals graanrepen. Zelfs voedingsmiddelen die speciaal voor baby's zijn ontwikkeld, kunnen veel suiker bevatten. En onthoud: als er 's nachts een fles wordt gebruikt, zorg er dan voor dat deze niets anders dan water bevat.

Vragen met betrekking tot gaatjes in melktanden

Kunnen gaatjes in de tanden van mijn baby invloed hebben op de permanente tanden?

Ja. Tandbederf en gaatjes in de melktanden kunnen ertoe leiden dat de definitieve tanden niet recht groeien of later doorbreken.

Moet ik gaatjes in melktanden laten vullen?

Ja, vullingen zijn een veilige en wenselijke optie voor melktanden. Zo wordt ook voorkomen dat de gaatjes in de mond van uw peuter verspreiden.

Moet ik de tanden van mijn baby poetsen?

Ja. Zodra de eerste tand doorbreekt, moet je de tanden van je baby twee keer per dag poetsen met fluoridetandpasta. Tandartsen raden aan dat een volwassene poetst tot het kind 7 jaar is, daarna kan het kind zelf de verantwoordelijkheid overnemen.

Wanneer moeten we voor het eerst naar de tandarts?

Het eerste tandartsbezoek moet plaatsvinden op hetzelfde moment dat het poetsen begint - wanneer de eerste tand van je baby doorbreekt. Na het eerste bezoek is het raadzaam dat je elke 6 tot 12 maanden gaat.