LEVENSFASES - KINDEREN

Gebit kinderen - Tips over mondhygiëne bij kinderen

Gebit kinderen - Tips over mondhygiëne bij kinderen article banner
Delen

Wat is een goed moment om met een goede mondverzorging voor kinderen te beginnen?

Veel ouders stellen zich deze vraag: Vanaf welke leeftijd moet ik de tanden van mijn kind poetsen en flossen? Een goede regel is om te beginnen met flossen zodra een kind tanden heeft die met elkaar in aanraking komen. Dit gebeurt meestal rond het tweede of derde levensjaar. Zodra de tanden dit punt bereiken, kunnen er etensresten tussen gaan zitten, zodat er bacteriën kunnen groeien en tandplak kan ontstaan. Niet bij alle kinderen van deze leeftijd is het nodig de tanden te flossen. Vraag je tandarts om advies.

De tanden van je baby poetsen

Een goede mondverzorging begint voordat de eerste tanden doorkomen. De AAP beveelt ouders aan het tandvlees van baby’s na de voeding schoon te vegen met een zacht washandje of een tandenborstel voor baby’s met alleen maar water (geen tandpasta). Je moet ook een reiniger gebruiken die je tandarts je aanbeveelt. Zodra de eerste tandjes van een kind doorkomen, moeten de ouders deze twee keer per dag twee minuten poetsen en overstappen op een kindertandenborstel met zachte haren en een verende kop. Bij het poetsen moet een hoeveelheid tandpasta zonder fluoride ter grootte van een erwt worden gebruikt.

Ontwikkelingsstadia van kinderen

Tips voor tandverzorging, stadium 1 (4-24 maanden)

Om de opbouw van tandplak - een zachte, plakkerige substantie die bacteriën bevat, zich op de tanden vermenigvuldigt en tandbederf veroorzaakt - te voorkomen, moeten ouders beginnen het tandvlees van hun baby regelmatig na elke voeding (borst of fles) te reinigen met een vochtig washandje.

 • Zodra de eerste tandjes van een kind doorkomen, moeten de ouders deze twee keer per dag twee minuten poetsen en overstappen op een kindertandenborstel met zachte haren en een verende kop. Bij het poetsen moet een hoeveelheid tandpasta zonder fluoride ter grootte van een erwt worden gebruikt

 • Ouders moeten bij de kinderarts navragen wanneer hun kind naar de tandarts moet, maar een goede vuistregel is: "eerste verjaardag, eerste bezoek". Daarna moeten er elke zes maanden afspraken worden ingepland om te garanderen dat de tanden zich goed ontwikkelen.

Tips voor tandverzorging, stadium 2 (2-4 jaar)

Kinderen van twee jaar en ouder moeten tandpasta met fluoride gebruiken om tandbederf te voorkomen terwijl hun tanden zich verder ontwikkelen. Moedig kinderen, zodra ze twee jaar oud zijn, aan om hun tanden zelf te poetsen. Ouders moeten wel het resultaat controleren en opnieuw poetsen om er zeker van te zijn dat de tanden schoon zijn. Als een kind zich verzet tegen het tandenpoetsen, moeten ouders creatief zijn en het proces leuk maken. Denk bijvoorbeeld aan "schatten zoeken achter de tanden". En natuurlijk vinden kinderen het poetsen veel leuker als hun favoriete personages op de tandenborstel staan.

 • Controleer de poetsresultaten van je kind totdat ze goed zelf kunnen poetsen. Het wordt aanbevolen dat je twee minuten tandenpoetst, waarbij de nadruk moet worden gelegd op de tanden die het meest worden gebruikt om te kauwen en op de achterste kiezen, aangezien hier het snelst gaatjes ontstaan. Sommige kinderen vinden het saai om hun tanden te poetsen. Dit zijn een paar ideeën om het poetsen leuker te maken: Gebruik een tandenborstel die zo is gemaakt dat hij aantrekkelijk is voor een peuter die moet leren tandenpoetsen en waarbij de eerste melktandjes doorkomen. Deze tandenborstel is zo ontworpen dat hij bij alle tanden komt, dankzij de dunne kop, het eenvoudige borstelpatroon en een "Power Tip".

 • Poets je tanden samen met je kind, zodat je het goede voorbeeld kan geven. Zo kan je kind leren poetsen door naar jou te kijken en je na te doen.

 • Bij kinderen van twee jaar en ouder moeten ouders zich bewust zijn van de impact van voeding en eet-/drinkgewoonten op de mondgezondheid en de algehele gezondheid van het kind. Ouders kunnen gezonde gewoonten stimuleren door dranken met veel suiker te beperken, de fles/overgangsbeker af te schaffen en gezondere opties voor maaltijden en snacks aan te bieden.

Tips voor tandverzorging, stadium 3 (5-7 jaar)

Jonge kinderen denken misschien dat ze prima zelf kunnen poetsen, maar de meeste kinderen kunnen pas wanneer ze een jaar of 7 zijn echt grondig poetsen. Tot het zover is, moet je ze helpen met poetsen en flossen. Laat ze het eerst "zelf doen" en help ze vervolgens nogmaals te poetsen en flossen. De meeste jonge kinderen hebben regelmaat nodig, dus probeer van het tandenpoetsen en flossen 's morgens en 's avonds een routine te maken. Poets en flos zelf tegelijkertijd. Bij kinderen van vijf jaar en ouder beginnen hun permanente kiezen door te komen, dus is het belangrijk een tandpasta met fluoride en een tandenborstel te gebruiken.

Tips voor tandverzorging, stadium 4 (8 jaar en ouder)

Zodra je kind naar school gaat, heb je als ouder minder controle over de maaltijden en snacks overdag. Geef je kinderen het goede voorbeeld door zelf allerlei gezonde dingen te eten en consequent een mondverzorgingsroutine te volgen door twee keer per dag te poetsen en één keer per dag te flossen. Je denkt misschien dat kinderen daar niet op letten, maar dat doen ze wel. Geef ze fruit, groente en volkorenproducten mee als gezonde snacks en beperk drankjes met veel suiker tot een minimum; die kunnen namelijk cariës veroorzaken. Kinderen van acht jaar en ouder moeten een tandpasta met fluoride gebruiken en een tandenborstel die is ontworpen voor een complexe combinatie van permanente en melktanden van verschillende afmetingen.

Tips voor de tandverzorging van kinderen

Een van de beste manieren om tandbederf bij kinderen te voorkomen, is door ze enthousiast te maken over de dagelijkse mondverzorging. Tandenpoetsen zal waarschijnlijk niet de grootste hobby van je kind zijn. Maar je kunt het minder vervelend - en zelfs leuk - maken door een tandpasta en tandenborstel te kiezen die je kind leuk vindt en graag gebruikt.

Zoek een tandpasta met fluoride die kindvriendelijk is, met smaken en kleuren die voor je kind aantrekkelijk zijn. Er zijn andere tandpasta's die beter aansluiten op de behoeften van volwassenen, daarom gebruiken veel families meerdere soorten tandpasta.

Weten hoe je je tanden moet poetsen is even belangrijk als het soort tandpasta dat je kiest. Leer kinderen vroeg de juiste techniek aan en moedig ze aan een goede mondverzorgingsroutine te ontwikkelen. Uitleggen hoe je je tanden moet poetsen, hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Begin met deze eenvoudige stappen om kinderen goed op weg te helpen.

 • Houd je tandenborstel onder een hoek van 45 graden tegen je tandvlees.

 • Beweeg de tandenborstel zacht naar voren en achteren over de voorkant, achterkant en bovenkant van je tanden. Wrijf niet hard langs de tandvleesgrenzen, hierdoor kan je tandvlees geïrriteerd raken.

 • Vergeet niet goed achter je bovenste en onderste voortanden te poetsen (en flossen). (In het gebied achter de onderste voortanden bouwt zich snel tandsteen op. Hier moet dus extra aandacht aan worden besteed.) Gebruik de bovenste haren van je tandenborstel om dit gebied te bereiken. Sommige tandenborstels hebben een net iets langere punt om hier makkelijker bij te kunnen.

Bestrijd de negatieve effecten van suiker op de mondverzorgingsroutine van je kind:

 • Bewaar lekkernijen als snoep, koek en taart voor na de maaltijd. De mond heeft op dat moment meer speeksel geproduceerd en de tanden van je kind zijn daardoor beter beschermd.

 • Zuivel werkt als buffer voor de zuren die worden geproduceerd door bacteriën in de mond en verkleint de kans op tandbederf. Dus overweeg om je kinderen ook melk of kaas te geven wanneer ze iets lekkers krijgen tijdens de vakantie.

 • Hard snoep kan vast komen te zitten tussen de tanden van kinderen, waardoor cariës kan ontstaan. Flossen kan helpen om de stukjes snoep te verwijderen. Probeer flosdraad met het favoriete personage van je kind om het flossen leuk te maken.

 • Om ervoor te zorgen dat je kind niet teveel snoept tijdens de vakantie, kun je overgebleven snoep in een afgesloten blik bewaren en je kind alleen op vaste tijden iets lekker geven.

 • Moedig je kinderen aan meer water te drinken om tandbederf te voorkomen. Als je kiest voor water uit een fles, kijk dan op het etiket hoeveel fluoride erin zit. Water met fluoride kan ervoor zorgen dat kinderen minder gaatjes krijgen in hun melktanden.