LEVENSFASES - KINDEREN

Wanneer ga je voor het eerst met je kind naar de tandarts?

Wanneer ga je voor het eerst met je kind naar de tandarts? article banner
Delen

Wanneer moet je kind naar de tandarts?

Wist je dat kindertandjes zich al vanaf de geboorte beginnen te vormen? De eerste primaire tanden, ook wel melktanden genoemd, komen al bij vier maanden door het tandvlees. Wat is, met dat in gedachten, het beste moment om een tandarts te bezoeken? Het antwoord: zodra de eerste tand verschijnt. Begin vanaf dat moment met het dagelijks poetsen van de tanden van je kind en maak een afspraak bij de tandarts. De meeste kinderen bezoeken rond hun eerste verjaardag voor het eerst de tandarts.

Vraag vrienden en familie en kies een tandarts in jouw omgeving die van kinderen houdt en ze regelmatig behandelt. De eerste relatie die je kind met een tandarts heeft, kan een blijvende indruk maken.

Het eerste tandartsbezoek van je kind

Je kunt ervoor zorgen dat het eerste tandartsbezoek van je kind leuk en positief is. Vertel je kind vooraf dat iemand hun tanden zal bekijken en reinigen. Laat ze bijvoorbeeld foto's zien van een tandarts, of doe een leuk rollenspel, waarbij jij of je kind de tandarts zijn. De meeste tandartsen vinden het prettig als er bij de controle van een kind onder de drie een ouder aanwezig is. Sommigen vragen de ouder om in de stoel te zitten en de jonge patiënt tijdens de eerste controles vast te houden. Het kan ook handig zijn om jongere kinderen mee te nemen naar een tandartsbezoek van een ouder kind, zodat ze vast kunnen wennen aan het kantoor en de mensen.

Naarmate kinderen ouder worden, vinden ze het meestal prima om 'groot' te zijn en alleen in de stoel te zitten. Hun ouders worden dan weer naar de wachtkamer gestuurd. Tijdens het eerste bezoek zal je tandarts de mond van je kind controleren op eerste signalen van tandbederf en andere problemen. Hij of zij vertelt je ook veel van wat je moet weten om ervoor te zorgen dat je kind opgroeit zonder gaatjes. Plan na het eerste bezoek regelmatig een nieuwe controle in.