LEVENSFASES - KINDEREN

Mijn kind wil niet tandenpoetsen: wat nu?

Mijn kind wil niet tandenpoetsen: wat nu? article banner
Delen

Tips om mondverzorging leuk te maken

Mondgezondheid is essentieel voor algemene gezondheid en voorkomen, al vanaf de jeugd. Preventief tandartsbezoek, mondproblemen tegengaan; het hoeft niet saai te zijn en kan zelfs leuk zijn. Dit is een belangrijke les die alle kinderen al op jonge leeftijd moeten leren, zodat ze het maximale kunnen halen uit hun mondverzorgingsroutine.

Kinderen horen van de volwassenen in hun leven te horen dat je tanden en tandvlees verzorgen net zo belangrijk is als je handen wassen. En niets werkt beter dan zelf het goede voorbeeld geven. 

Poetsen en flossen leuk maken

Bedenk creatieve manieren om je tanden poetsen leuk te maken. Zo kan luisteren naar grappige geluiden of liedjes tijdens het poetsen de hele ervaring fijn of zelfs leuk maken. Luister eens naar een liedje dat twee minuten duurt, zodat jij en je kinderen de aanbevolen poetsduur aanhouden. En een gave tandenborstel voor kinderen, met hun favoriete karakters, kunnen het poetsen ook heel leuk maken. Bovendien hebben kinderen dan hun favoriete strip- en televisievriendjes bij zich in de badkamer.

Als ouders flossen leuk en makkelijk maken, pakken kinderen dit ook op als dagelijks onderdeel van een goede mondverzorging. Sommige kinderen klagen dat flossen zeer doet aan hun tandvlees, maar dat hoeft niet zo te zijn. Er zijn kindvriendelijke flosapparaatjes die speciaal ontworpen zijn voor de kleine mondjes en het gevoelige tandvlees van kinderen. Het gebruik van producten die geschikt zijn voor hun leeftijd kan jonge kinderen ook helpen om mondverzorging als een positieve ervaring te zien en ze te helpen wennen aan dagelijks flossen.

Hierbij een aantal tips voor ouders om een goede mondverzorgingsroutine aan te leren:

  • Houd kinderen onder de 8 jaar goed in de gaten. Zorg ervoor dat ze maximaal een hoeveelheid fluoridehoudende tandpasta ter grootte van een erwt nemen om hun tanden te poetsen. En zorg ervoor dat ze na het poetsen de tandpasta uitspugen en het niet doorslikken.

  • Maak mondverzorging tot een gezinsevenement. Poets en flos je eigen tanden tegelijk met die van je kind. Je geeft het goede voorbeeld en laat de juiste technieken zien voor het poetsen en flossen.

  • Koop de juiste maat. Kies een tandenborstel die de juiste maat en het juiste ontwerp heeft voor het ontwikkelingsniveau van je kind. Tandenborstels voor peuters hebben brede, gemakkelijk vast te houden handgrepen; kleine, smalle borstelkoppen en zachte borstelharen. Tandenborstels voor grotere kinderen hebben iets langere handgrepen, omdat zij een betere coördinatie hebben. Ook hebben ze grotere borstelkoppen voor groeiende monden en tanden.

Ontwikkel een beloningssysteem

Kinderen moeten hun tanden twee keer per dag poetsen en dagelijks flossen, dus houd het poetsgedrag van je kind bij met een kalender bij de wasbak en gouden sterren. Als de kalender aan het einde van de week twee gouden sterren laat zien, dan kun je vrijdagavond als beloning hun favoriete spel met ze spelen.

Maak van poetsen een familiemoment

Ga 's avonds met z'n allen naar de badkamer om je tanden gedurende de aanbevolen twee minuten te poetsen. Zet je favoriete liedje op (dat ongeveer twee minuten duurt) en poets samen tot het liedje is afgelopen.

Poetsen afwisselen

Laat je kinderen verschillende soorten fluoridehoudende pasta, tandenborstels en flosdraad uitkiezen voor in de badkamer, zodat ze elke keer tijdens het poetsen opties hebben.

Ervoor zorgen dat kinderen op hun gemak zijn bij de tandarts

Mondverzorging speelt een belangrijke rol in de gezondheid en het uiterlijk, van jeugd tot volwassenheid. Preventieve tandheelkunde is tegenwoordig zo goed, dat onze kinderen ernaar uit kunnen kijken om hun stralend witte tanden hun hele leven stralend te houden. En nu we zoveel weten over het vermijden van angst en pijn bij de tandarts, hebben kinderen geen reden om zich druk te maken als het tijd is voor die halfjaarlijkse afspraken. Dit zijn een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je kind de juiste verzorging krijgt en een houding ontwikkelt die zorgt voor een blijvend stralende glimlach.

Kies een kindvriendelijke tandarts

Er zijn kindertandartsen die speciale training hebben gevolgd en belangstelling hebben voor tandproblemen van kinderen. Als je niet zo'n tandarts in je omgeving hebt, kies dan voor een tandarts met een wachtkamer, personeel en interactie richting kinderen die je het gevoel geeft dat het goed zit. Als je niet weet waar je moet beginnen, kun je je zorgverlener om hulp vragen.

Kinderen in de juiste gemoedstoestand krijgen voor de tandarts

Tandartsen bevelen een halfjaarlijkse controle aan en dat kan voor veel kinderen beangstigend zijn. Bereid ze dus goed voor. Gebruik bijvoorbeeld plaatjesboeken of doe rollenspellen om kinderen uit te leggen wat ze tijdens een tandartsbezoek kunnen verwachten. Je kunt je kind ook voor de afspraak alvast een keer meenemen, om bekend te raken met de plek. Je kunt een brave 3-jarige ook meenemen tijdens je eigen controle, zodat ze aan het idee gewend kunnen raken.Na het bezoek beloon je ze voor goed gedrag met hun favoriete televisieprogramma of een leuke activiteit.

Onderzoek je eigen houding ten opzichte van de tandarts

Veel ouders hebben slechte herinneringen aan de tandarts en daardoor kunnen ze onbewust negatieve signalen afgeven over de tandartsstoel. Laat de ouder die er het meest positief in staat met het kind meegaan naar de tandarts.

Respecteer die melktanden

Ook al raakt je kind zijn of haar melktanden nog kwijt, goede verzorging en behandeling, inclusief vullingen, afdichtingsmiddelen en het trekken van tanden, helpen ervoor zorgen dat de kaak en tanden eronder goed groeien en gezond blijven. Sta open voor suggesties over verzorging die jij toen je klein was niet als optie had. Denk er ook aan om je tandarts te vragen naar fluoridespoelmiddel om de tanden van je kinderen beter te beschermen tegen bederf.

Een mondverzorgingsroutine

Naar de tandarts gaan is niet het enige dat belangrijk is. Goede mondverzorging thuis is essentieel. Dit zijn een paar dingen die je thuis kunt doen tussen de bezoeken in, om te zorgen voor een goede mondverzorging:

  • Leer kinderen om twee keer per dag te poetsen. Goede momenten hiervoor zijn bijvoorbeeld na het ontbijt en voor het slapen. Houd in ieder geval 's avonds toezicht over het poetsen van kinderen jonger dan zeven jaar.

  • Gebruik een tandenborstel met zachte borstelharen. Harde schuren over het tandvlees. Vervang de borstel elke drie maanden, of eerder, als deze versleten is.

  • Zet een timer in de badkamer. Stel deze in op ten minste twee minuten. De aanbeveling van tandartsen is twee minuten poetsen en kinderen vinden het moeilijk om de tijd bij te houden.

  • Zorg ervoor dat je kind een bepaalde vorm van fluoride krijgt. Fluoride is verkrijgbaar in mondwater en -spoeling, tandpasta's, supplementen en in kraanwater met fluor.

  • Vermijd kleverig en suikerrijk eten en drinken. Deze kunnen bederf (gaatjes) veroorzaken.

Met goede mondverzorging thuis en bij de tandarts én de juiste hoeveelheid fluoride kan je kind leren hoe het volwassen wordt met een gezonde lach.