LEVENSFASES - KINDEREN

De tanden van je kind poetsen

De tanden van je kind poetsen article banner
Delen

Het is nooit te vroeg om kinderen gezonde mondverzorgingsgewoontes aan te leren. Natuurlijk is het aan de ouders om ‘de eerste stap’ te zetten. Het is belangrijk om nieuwe manieren te vinden om goede mondverzorgingsgewoontes te tonen en ze met je kinderen te oefenen. Hoe vroeger kinderen hun tanden zelf beginnen verzorgen, hoe gelukkiger en gezonder zij (en jij) zich zullen voelen. En ze zullen er de rest van hun leven plezier van hebben.

Geen zorgen, je bent niet alleen

Als je denkt dat het een uitdaging is om je kinderen een goede mondverzorging bij te brengen, sta je er niet alleen voor. Tandbederf is een van de meest voorkomende kinderziektes. En studies tonen aan dat bijna 50% van de kinderen tussen zes en acht al minstens één gaatje gehad hebben.1 Dit zijn maar een paar redenen waarom het zo belangrijk is om kinderen van bij de start te leren dat een goede mondverzorging belangrijk is.

De tanden van je baby verzorgen

Hierover bestaat veel informatie, maar deze basisprincipes zijn een goede start.

  • Help tandplakbacteriën voorkomen door het tandvlees van je baby na de voeding zachtjes met een vochtige doek te reinigen. Gebruik wel alleen water, geen tandpasta.

  • Geef je baby voor het slapengaan geen fles melk of sappen die suiker bevatten.

  • Als je kleintje op 4 tot 6 maanden tanden begint te krijgen, zorg er dan voor dat hij het gewoon wordt om zijn tandjes te laten poetsen. Extra-zachte borstelharen en een klein beetje tandpasta zonder fluoride zijn het beste.

  • Zelfs baby's kunnen met gingivitis, tandbederf en gaatjes te maken krijgen, ga dus al vroeg naar een pediatrische tandarts en plan een eerste controle omstreeks de eerste verjaardag van je kleintje.

Tandverzorging voor peuters

Het is belangrijk dat je het goede voorbeeld geeft en het leuk maakt. Als iedereen tegelijkertijd zijn tanden poetst, wordt het een familieritueel waarnaar de kinderen uitkijken.

  • Eens ze twee jaar oud zijn, mogen ze tandpasta met fluoride beginnen gebruiken, maar zorg ervoor dat ze die niet inslikken. Wil je ze leren hoelang ze precies moeten poetsen?   Probeer twee minuten lang een leuk kinderliedje voor ze te zingen.

  • De Oral-B® elektrische tandenborstels voor kinderen hebben een heleboel ontwerpen met populaire animatiefiguren. Kinderen beleven nu meer plezier aan het poetsen met hun vriendjes van Disney® en Pixar®.

  • Als ze drie of vier jaar oud zijn, hebben ze meestal hun 20 melktandjes. De blijvende tanden verschijnen op zesjarige leeftijd en blijven uitkomen tot in de tienerjaren.

  • Heb je een peuter die bang is van de tandarts, dan kan je hem geruststellen door hem of haar tijdens de controle op je knieën te laten zitten.

Oudere kinderen en tandgezondheid

Naarmate kinderen ouder worden, willen ze zelfstandiger worden. Daarbij hoort dat ze de verantwoordelijkheid voor de verzorging van hun eigen tanden op zich moeten nemen, zonder waarschuwingen van de ouders. Gebruik wat ze belangrijk vinden: Kinderen willen er goed uitzien voor hun vrienden, ze willen glimlachen op selfies en ze willen hun vrije tijd niet bij de tandarts doorbrengen.

Probeer de Disney Magic Timer App om kinderen meer over de juiste poetsduur te leren.

Nog een uitdaging voor kinderen is het vermijden van suikerhoudende tussendoortjes en dranken. Gezondere tussendoortjes zijn beter voor de tanden en voor de gezondheid in het algemeen. Doen je kinderen aan sport, laat ze dan een gebitsbeschermer dragen om hun tanden te beschermen zodat ze een leven lang veilig en mooi blijven.

Flossen is een belangrijke les die ze moeten leren. Vraag je tandarts ook om meer informatie over kits, mondwater of fluoridebehandelingen voor extra bescherming tegen tandbederf.

1 NIH.gov: Oral Health in America: A Report of the Surgeon General