LEVENSFASES - KINDEREN

Kindertanden: Anatomie, Ontwikkeling en Problemen

Kindertanden: Anatomie, Ontwikkeling en Problemen article banner
Delen

Het is voor ouders belangrijk op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op het gebied van mondgezondheid van je kind. Dit artikel gaat over de ontwikkeling van mondverzorging van baby's tot tieners, mogelijke uitdagingen waar je op moet letten en manieren om een gezonde glimlach te garanderen.

Ontwikkeling van melktanden

Ouders kunnen ervan uitgaan dat het merendeel van de melktanden van hun kind na ongeveer 30 maanden is doorgebroken. Er zijn in totaal 20 melktanden. Hoewel melktanden tijdelijk zijn, zijn ze nog steeds gevoelig voor gaatjes en bepalen hoe definitieve tanden doorbreken. Daarom is tandheelkundige zorg voor baby's belangrijk vanaf het doorbreken van de allereerste tand.

Uitdagingen van melktanden Een potentiële uitdaging voor gezonde melktanden is tandbederf door babyflesjes. Dit beïnvloedt voornamelijk de bovenste voortanden, maar andere tanden kunnen ook worden beïnvloed. Een veel voorkomende oorzaak van tandbederf door babyflesjes is langdurige blootstelling aan suikerhoudende dranken. Een andere oorzaak kan optreden als je je baby in bed legt met een fles, of als een fles wordt gebruikt als speen. Duimzuigen en speengebruik zijn een andere uitdaging voor gezonde melktanden. Duimzuigen en spenen zijn perfect aanvaardbaar voor baby's. Als de gewoonte echter aanhoudt na de leeftijd van vijf of zes jaar, kan dit een blijvend effect hebben op de tanden van je kind. De druk en zuigbeweging kunnen de beet van je kind veranderen, waardoor de bovenste en onderste voortanden niet meer tegen elkaar komen.

Verzorging van melktanden Er zijn preventieve maatregelen die je als ouder kunt nemen om deze uitdagingen aan te pakken. Door je kind op jonge leeftijd goede eetgewoontes aan te leren, kan het risico op gaatjes en tandbederf worden verminderd. Ouders en verzorgers zouden de fles van hun kind niet moeten vullen met suikerhoudende dranken en moeten de spenen regelmatig reinigen. Kinderen moeten overdag melk en water drinken en 's avonds alleen water.

Een andere manier om te zorgen voor gezonde melktanden is om te beginnen met goede dagelijkse poetsgewoonten. Twee keer per dag moet een ouder de tanden van zijn kind poetsen met een kindertandenborstel met een hoeveelheid fluoridehoudende tandpasta ter grootte van een erwt. Oral-B's manuele tandenborstel Winnie de Poeh baby 0-2 jaar heeft extra zachte borstelharen en een antislipgreep die ideaal is voor melktandjes. En Oral-B Baby 0-2 jaar Winnie de Poeh tandpasta heeft de door de tandarts aanbevolen hoeveelheid fluoride voor melktanden.

Ontwikkeling mondverzorging voor peuters

Met 3 jaar zijn alle melktandjes doorgebroken en moeten de ouders hun peuter voorbereiden op het eerste bezoek bij de tandarts. Maak hier als ouder een positieve ervaring van. Door regelmatig naar de tandarts te gaan, maak je het minder spannend voor je kind om elke zes maanden te gaan.

Ouders moeten de tanden van hun kind blijven poetsen tijden de peuterjaren. Het kan soms uitdagend zijn omdat dit de jaren zijn waarin kinderen een eigen wil beginnen te krijgen. Oral-B biedt ouders manieren om poetsen gemakkelijker en leuker te maken. Naast het aanbieden van tandenborstels voor elke leeftijd. Oral-B heeft ook meerdere tandenborstels met verschillende karakters uit Disney, Disney•Pixar en Star Wars. Misschien vinden ze het zelfs leuk om hun tanden te poetsen met een elektrische tandenborstel van Oral-B.

Download de gratis Disney Magic Timer-app uit de Apple Store of Google Play om het poetsen nog leuker te maken en ervoor te zorgen dat hun tanden twee minuten lang worden gepoetst.

Ontwikkeling mondverzorging basisschool

Basisschoolkinderen (6-12 jaar) krijgen te maken met het verlies van hun melktanden en het doorbreken van hun definitieve tanden. Sommige jongere kinderen kunnen angstig zijn over het verliezen van hun tanden en kunnen misschien niet zo goed tegen het bloed bij een verloren tand. Ouders moeten echter uitleggen dat dit hoort bij het opgroeien en groter en sterker worden. Je kunt de angst wegnemen door de tandenfee op bezoek te laten komen. Zo willen ze hun melktandjes graag verliezen.

Om in deze fase voor een goede mondgezondheid te zorgen, moeten ouders snacks en drankjes met veel suiker beperken, en vermijden als het kan. Ouders moeten de tanden van hun kinderen blijven poetsen tot ze 8 jaar zijn en daarna nog een paar jaar onder toezicht laten poetsen. De Junior Smart elektrische tandenborstel van Oral-B is een geweldige poetsoptie voor kinderen van 6 tot 12 jaar, omdat deze veel functies heeft om hun tandvlees te beschermen en tegelijkertijd grondig schoon te maken.

Ontwikkeling mondverzorging tieners

Als je kind de tienerjaren ingaat, is het cruciaal om een goede mondhygiëne, samen met routine tandartsbezoeken aan te moedigen. Met name tieners worden geconfronteerd met bepaalde tandheelkundige problemen zoals beugels of het verwijderen van verstandskiezen. Deze procedures zijn gebruikelijk en een normaal onderdeel van het opgroeien. Beugels dienen voor meer dan alleen een mooiere glimlach. Rechte tanden zijn gemakkelijker te reinigen en houden het tandvlees gezond. Tandplak en etensrestjes vormen een uitdaging tijdens het dragen van een beugel. Ze hebben nu extra plekken om zich hechten en vast te komen zitten. Je tiener kan een Oral-B elektrische tandenborstel die speciaal gemaakt is voor tieners gebruiken. Hij wordt geleverd met een Ortho-opzetborstel die ontworpen is voor een effectieve en zachte reiniging rond de beugel.

De nieuwe FunZone op de Oral-B-app moedigt tieners aan om te poetsen door van routinematig poetsen een leuke, creatieve dagelijkse gewoonte te maken die ze kunnen delen op sociale media.

Uitdagingen voor mondverzorging voor tieners Slechte eetgewoontes kunnen leiden tot gaatjes en/of een chronisch slechte adem. Ouders moeten hun tieners thuis gezonde snackopties geven en het kopen van junkfood te vermijden. Tieners worden ook geconfronteerd met de druk van leeftijdsgenoten om te beginnen met roken, vapen of orale piercings te nemen. Ouders moeten met hun tieners praten over de orale gezondheidsrisico's die gepaard gaan met het gebruik van tabak en vapen, en de risico' s op infectie door piercings. Ouders moeten hen laten weten dat een goede mondgezondheid deel uitmaakt van hun algehele gezondheid, en dat ze meer als een volwassene zullen worden gezien en behandeld als ze een gezonde, mooie glimlach hebben.