LEVENSFASES - JONGE KINDEREN

Zuigflescaries: oorzaken en behandeling

Zuigflescaries: oorzaken en behandeling article banner
Delen

Hoe je zuigflescariës kunt voorkomen

De kans is groot dat je een flesje gebruikt om je baby te voeden. Heb je wel eens gehoord van 'zuigflescariës' of 'babyfles tandbederf'? Het is één van de verschillende manieren waarop je baby gaatjes kan ontwikkelen en dit kan voorkomen worden.

Oorzaken van zuigflescariës

Zuigflescariës kan veroorzaakt worden als de tanden van kinderen regelmatig en gedurende langere periode worden blootgesteld aan suikerrijke vloeistoffen, meestal door langdurig gebruik van melk (waaronder borstvoeding), flesvoeding of sap rond bedtijd of bij een dutje.

Hoe te vermijden

Gebruik nooit een zuigfles als speen.

  • Probeer je kind niet op bed te leggen met een fles. Als dit niet te vermijden is, vul de fles dan met gewoon water, in plaats van melk, sap, of flesvoeding.

  • Geef een baby geen speen die in honing of suiker gedoopt is.

Het tandvlees van je baby verzorgen

Poets na elke voeding zachtjes het tandvlees van je baby met water of een tand- en tandvleesreiniger voor baby's op een babytandenborstel met zachte borstelharen. Of veeg het tandvlees van je baby schoon met een zacht, vochtig washandje of gaasje.

Weinig mensen weten dat je niet tot de eerste tand hoeft te wachten om actief tandbederf te voorkomen. Je moet direct vanaf de geboorte zorgen voor een goede mondverzorging, omdat een gezond tandvlees leidt tot gezonde tanden.