Melktanden hebben dezelfde verzorging en dagelijkse routine nodig als definitieve tanden. Als de melktanden van je kind gaatjes en bederf ontwikkelen, vallen dezelfde bacteriën hun volwassen tanden aan en lopen ze later in het leven een veel groter risico op problemen bij de mondgezondheid. Helaas neemt het tandbederf bij peuters toe in de afgelopen jaren, en is het nu uitgegroeid tot de meest voorkomende chronische ziekte voor kinderen. Het is belangrijk om te ontdekken naar welke signalen je moet zoeken, meer te weten te komen over de oorzaken en te ontdekken hoe je tandbederf bij peuters kunt voorkomen en behandelen.
Vroege signalen van tandbederf bij peuters
De beste manier om te controleren op symptomen van tandbederf bij je peuter is om aandacht te besteden aan hun tandvlees. Als het rood of gezwollen begint te lijken, is er een grote kans dat schadelijke bacteriën tussen hun tanden blijven zitten. Je kunt ook letten op bloedingen - als het poetsen eindigt met bloed in de spoelbak, is het misschien tijd voor een afspraak met de tandarts. Het is echter zo dat veel signalen van tandbederf zeer moeilijk te vinden zijn zonder de juiste apparatuur, dus zorg ervoor dat je peuter een of twee keer per jaar door een tandarts wordt gecontroleerd.
Wat zijn de oorzaken van tandbederf bij peuters?
Veel factoren kunnen invloed hebben op je mondgezondheid, maar voor peuters zijn er twee belangrijke boosdoeners die tot tandbederf kunnen leiden. De grootste is de grote consumptie van voedsel en dranken met veel suiker. Als je kind iets met suiker eet of drinkt, zullen de bacteriën in de tandplak op zijn tanden die suiker afbreken tot zuren, die dan zijn tandglazuur aantasten. Als het tandglazuur verzwakt, zullen er holtes ontstaan. Zo krijg je dus gaatjes in je tanden.
Als suiker gedurende langzaam gedurende een langere tijd wordt geconsumeerd, is het eigenlijk schadelijker voor de tanden van je peuter dan het allemaal snel tegelijk eten of drinken. Daarom zijn tuitbekers de tweede boosdoener als het gaat om tandbederf. Als je kind bijna de hele dag rondloopt met een tuitbeker en steeds een slokje neemt, en die beker gevuld is met van alles behalve water, verzamelt de suiker zich langzaam rond hun tanden. Zo hebben de zuren nog meer tijd om schade aan te richten. Het is aan te raden te zorgen dat kinderen voor hun eerste verjaardag geen tuitbekers of flesjes meer gebruiken. Dus als jouw peuter er nog steeds mee rondloopt, is het tijd om te stoppen.
Behandeling van tandbederf bij peuters
Maar wat gebeurt er als je te horen krijgt dat je peuter gaatjes heeft? Maak je geen zorgen – er zijn veilige en effectieve behandelingen om verspreiding tegen te gaan. Vullingen en kronen zijn beide haalbare opties voor kinderen, afhankelijk van de ernst van het tandbederf. De verdoving en zelfs de kleine hoeveelheden lachgas die worden gebruikt als verdoving zullen je peuter niet schaden. Praat met de tandarts van je kind om de beste opties te bespreken.
Hoe voorkom je tandbederf bij peuters?
We begrijpen dat het idee je peuter bloot te stellen aan tandheelkundige procedures spannend kan zijn voor zowel ouder als kind. Maar er zijn eenvoudige en effectieve stappen die je elke dag kunt nemen om ervoor te zorgen dat ze er niet mee geconfronteerd worden. Poetsen: Net als volwassen tanden, moeten de tanden van je kind minstens tweemaal daags worden gepoetst. Gebruik een hoeveelheid fluoridehoudende tandpasta ter grootte van een erwt op een kindvriendelijke tandenborstel. Probeer de Oral-B 3+ elektrische tandenborstel of Oral-B manuele tandenborstel voor kinderen van 3-5 jaar als je liever voor een manuele optie kiest.
Laat je peuter na het poetsen de resterende tandpasta uitspugen in plaats van spoelen, zo kan de beschermende laag fluoride zijn werk doen. Tandartsen raden aan dat een volwassene de tanden van kinderen tot hun zevende poetst, zodat ze beter en grondiger worden gereinigd.
Beperk suikers: voedingsmiddelen en dranken zoals snoep, chocolade, koekjes en gedroogd fruit zoals rozijnen moeten worden vermeden. Je hoeft deze voedingsmiddelen niet volledig te verbieden, maar maak van suikerhoudende voedingsmiddelen een sporadische traktatie bij de maaltijd, wanneer het speeksel in de mond het meest waarschijnlijk in staat is om de suiker weg te werken en de schade die het veroorzaakt minimaal blijft. Tussen de maaltijden door kun je je kind snacks met weinig suiker geven, zoals soepstengels, crackers, kaas of vers fruit.
Fluoride: Het is belangrijk dat de tanden van je kind regelmatig worden blootgesteld aan fluoride. Zoek uit of je kraanwater fluoride bevat, of dat je je peuter supplementen moet geven. Zorg ervoor dat je bij het poetsen van de tanden van je peuter een hoeveelheid fluoridehoudende tandpasta ter grootte van een erwt gebruikt met minimaal 500 ppm fluoride, zoals de door de tandarts aanbevolen Oral-B Kids3+ tandpasta. Zorg er tot slot voor dat je tandarts één tot twee keer per jaar fluoridebehandeling doet om je kind de beste bescherming te bieden voor een gezonde glimlach.