VOORWAARDEN - GAATJES EN TANDBEDERF

Wat zijn cariës en hoe zijn ze te voorkomen?

Wat zijn cariës en hoe zijn ze te voorkomen? article banner
Delen

Gaatjes, ook wel bekend als tandbederf of cariës, is een van de meest voorkomende en wijdverspreide ziekten van vandaag de dag. Het is echter ook iets dat goed te voorkomen is. Als je bepaalde voedingsmiddelen eet, worden deze afgebroken door de bacteriën op je tanden. Hierdoor worden zuren geproduceerd die het harde weefsel van je tand ernstige schade kunnen toebrengen. Het resultaat is de vorming van gaatjes.

Waardoor ontstaan gaatjes?

Gaatjes zijn meestal te vinden op twee specifieke delen van de tanden: occlusale gaatjes vormen zich op het bovenste deel van de tand, waar de voedseldeeltjes steeds in contact komen met de tand, en interproximale gaatjes, gaatjes die zich tussen de tanden vormen. Hier kunnen bacteriën groeien en een risico vormen voor je mondverzorging. Als er niet goed genoeg gelet wordt op de tanden en omliggende zones, dan beginnen de bacteriën met het verteren van de suikers uit voedingsmiddelen in je mond. Ze produceren zuren als afvalproduct. Deze zuren zijn sterk genoeg om het glazuur op je tanden te demineraliseren en kleine gaatjes te vormen. Dit is de eerste fase van gaatjes. Als het glazuur afgebroken wordt, kan de tand de calcium- en fosfaatstructuren van de tand niet meer op natuurlijke wijze via speeksel versterken. Na verloop van tijd dringt het zuur door in de tand en vernietigt het deze van binnenuit.

Behandeling van gaatjes

Er zijn vier belangrijke professionele methodes om gaatjes te behandelen Deze behandelingen worden uitgevoerd door een tandzorgprofessional en kunnen helpen bij het behandelen van schade door gaatjes.

  • Vullingen:

     

    Deze aandoening wordt meestal behandeld door middel van vullingen. Een tandarts boort in de aangetaste delen van de tand. Het bedorven weefsel in het gaatje wordt verwijderd en uitgeboorde ruimte wordt gevuld met geschikt materiaal. Afhankelijk van waar het gaatje zit, kunnen hier verschillende soorten vulmateriaal voor worden gebruikt. Composiethars is het meest voorkomende vulmateriaal in de ontwikkelde wereld en is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Dit wordt door tandartsen gebruikt voor het repareren van gaatjes aan tanden die zichtbaar zijn als je lacht. Bij tanden aan de achterkant van de mond gebruiken tandartsen soms liever andere, sterkere materialen.

  • Kronen:

     

    Kronen zijn een andere optie die tandartsen hebben bij het behandelen van gaatjes en worden alleen gebruikt als een groot deel van de tand aangetast is. Als tandbederf vraagt om grotere vullingen, dan kan de tand sneller barsten en uiteindelijk breken. De tandarts zal proberen de resterende tand te redden, deze te repareren en de tand voorzien van een kroon van een metaallegering of porselein.

  • Wortelkanaalbehandeling:

     

    Een andere behandelmethode die een tandarts kan toepassen is een wortelkanaalbehandeling. Als tandbederf door het glazuur dringt en in het midden van de tand blijft zitten, dan kan het nog verder gaan en de zenuwen in de wortel beschadigen. Een tandarts kan de beschadigde of dode zenuw met omliggend bloedvatweefsel (pulpa) verwijderen en het gebied vullen. Deze procedure eindigt meestal met een kroon die de tandarts over het aangetaste deel plaatst.

  • Trekken:

     

    In sommige gevallen is de tand niet meer te herstellen en moet deze getrokken worden, bijvoorbeeld als de kans bestaat dat de infectie naar het kaakbot trekt. Het verwijderen van tanden kan ervoor zorgen dat de tanden die achterblijven verschuiven. Daarom wordt een gedeeltelijke prothese, brug of implantaat in de lege ruimte aanbevolen.

Gaatjes voorkomen

Hoewel tandbederf veel invloed kan hebben op je tanden als je er niet naar laat kijken, is dit met een goede mondverzorgingsroutine veelal te voorkomen. Dit betekent dat je ook regelmatig op controle moet gaan bij de tandarts, zodat problemen gesignaleerd kunnen worden voor ze ernstig worden. Des te eerder een tandarts tekenen ziet van slechte mondhygiëne, zoals de vorming van tandplak, des te groter de kans op het voorkomen van gaatjes en tandvleesproblemen.

Mogelijke aanbevelingen die een tandarts kan geven:

  • Je tanden twee keer per dag minimaal twee minuten poetsen met een spoelmiddel, pasta of gel met fluoride. Wij adviseren Oral-B Pro-Expert-producten. Deze producten bevatten fluoride om de productie van het zuur dat je tanden kan beschadigen te verminderen.

  • Regelmatig flossen na het poetsen, met name als je regelmatig suikerrijke voedingsmiddelen eet of suikerrijke drankjes drinkt. Bepaalde suikerrijke voedingsmiddelen zorgen voor een doorlopende aanvoer van schadelijk zuur voor het harde tandweefsel. Een of twee keer per dag flossen met Oral-B Floss-producten  kan je helpen etensresten te verwijderen uit moeilijk bereikbare delen die je anders misschien zou missen.