VOORWAARDEN - ANDERE TANDHEELKUNDIGE AANDOENINGEN

Droge mond 's nachts: Symptomen, oorzaken en preventie

Delen

Wordt je 's nachts wakker met een droge mond? Terwijl je naar een glas water grijpt, vraag je je misschien wel af waar dit ongemakkelijke en irriterende gevoel vandaan komt. Misschien overkomt het je slechts af en toe, maar als het voortdurend het geval is, kan het een tandprobleem worden.

Een gebrek aan speeksel moet altijd in de gaten worden gehouden, omdat speeksel essentieel is voor onze mondgezondheid en een droge mond kan je ook overdag parten spelen. Een droge mond kan ook leiden tot meer tandplak, een slechte adem en problemen tijdens het kauwen of slikken als dit aanhoudt.

Wat veroorzaakt 's nachts een droge mond?

Het eerste wat we moeten weten is dat ons lichaam op natuurlijke wijze minder speeksel aanmaakt in de avond, omdat we niet veel voedsel verteren. Daarom is de mond 's nachts waarschijnlijk droger. Je kunt ook last hebben van een droge mond als je met open mond slaapt.

Als je neus verstopt is, word je wellicht gedwongen om door je mond te ademen, waardoor een droge keel 's nachts meer voor de hand ligt. Een verstopte neus kan worden veroorzaakt door ziekte of allergieën en je huisarts kan je adviseren over geschikte behandelingen van chronische of seizoensgebonden problemen.

Vanwege het hogere glucosegehalte in hun bloed en speeksel, zijn mensen met diabetes gevoeliger voor een droge mond, waardoor ze ook meer risico lopen op spruwinfecties aan de binnenkant van de wangen en op de tong.

Enkele andere veelvoorkomende oorzaken van een droge mond 's nachts zijn:

  • Dehydratie

  • Medicatie zoals bloeddrukpillen, antidepressiva, antihistaminica en kalmerende middelen

  • Chemotherapie en andere op bestraling gebaseerde behandelingen

  • Roken

Hoe voorkom je een droge mond tijdens het slapen

Het is misschien fijn om te weten dat er heel wat gedaan kan worden om een droge mond tijdens het slapen te voorkomen.

1. Drink water

2-3 liter water per dag drinken houdt je lichaam gehydrateerd en verbetert je algehele gezondheid. Aangezien dehydratie een van de hoofdoorzaken van een droge mond is, moet je ervoor zorgen dat je een glas water naast je bed hebt staan voor als je met een dorstig gevoel wakker wordt. Vermijd cafeïne. Het is niet per se een oorzaak van dehydratie maar het drijft wel wat vocht af!

2. Poets met een fluoridetandpasta

Als je een droge mond hebt, is het belangrijk om er een goede mondhygiëne op na te houden. Ga op zoek naar een tandpasta die niet alleen tegen gaatjes beschermt, maar ook tinfluoride bevat: een antibacterieel middel. Antibacteriële tandpasta neutraliseert bacteriezuren, beschermt je tanden en tandvlees en werkt tegen een slechte adem.

3. Gebruik van mondwater

Mondwater is een andere doeltreffende manier om de bacteriën in je mond te doden, de mondholte te bevochtigen en de symptomen van een droge mond 's nachts te voorkomen als je het voor het slapen gaan gebruikt. Er zijn meerdere soorten alcoholvrije mondwaters, wat belangrijk is omdat alcohol de symptomen van een droge mond vaak verergert.

4. Vermijd pittig eten

Te pittig of zout eten kan ongemak veroorzaken voor iemand die last heeft van een droge mond. Pittig eten bevat capsaïcine, dat pijn veroorzaakt en voor een brandend gevoel in onze mond zorgt. Als je een droge mond tijdens het slapen wilt vermijden, eet dan geen voedsel dat chilipepers, rauwe knoflook, gember en uien bevat.

5. Gebruik een luchtbevochtiger in je kamer

Droge lucht is ook van invloed op je ademhaling. Het gebruik van een luchtbevochtiger in je kamer kan een droge mond helpen voorkomen. Antihistaminica en decongestiva kunnen ook het gevoel van een droge mond tijdens het slapen veroorzaken. Daarom zou het goed zijn om deze en tijdje niet te gebruiken.

Wanneer moet je voor een droge mond naar de dokter?

Als je een kunstgebit draagt, kun je vooral 's nachts het ongemak van een droge mond ervaren. Door een droge mond kan een kunstgebit tegen je tandvlees aanwrijven. Als dit het geval is, ga dan naar een tandheelkundige of medische professional. Zij kunnen wijzigingen in medicatie of andere oplossingen aanbevelen.

Een droge mond is ook een van de belangrijkste symptomen van slaapapneu. De ziekte die bekend staat als obstructieve slaapapneu kan gevaarlijk zijn omdat het je ademhaling stopt en start tijdens het slapen. Als je andere symptomen opmerkt, zoals hard snurken en extreme vermoeidheid en hoofdpijn overdag, moet je contact opnemen met een medisch professional.

Bronkoppelingen:

https://www.healthline.com/health/dry-mouth-at-night#What-causes-dry-mouth-at-night?

http://oralmedicinepacific.com/docs/whats-new/Hyposalivation-Treatment-Strategies-Complendium-Sept-2015.pdf

https://www.medicalnewstoday.com/articles/327522