VOORWAARDEN - ANDERE TANDHEELKUNDIGE AANDOENINGEN

Brandende Mond Syndroom - Behandeling, Symptomen en Oorzaken

Delen

Brandende mondsyndroom 

Vervelende branderige gewaarwordingen in de mond komen vaak voor en kunnen met veel ziekten in verband worden gebracht als ze samen met andere symptomen optreden. Maar tot 15% van oudere patiënten kan een branderig gevoel in de mond ervaren, ondanks het ontbreken van andere zichtbare symptomen. Deze aandoening wordt gecategoriseerd als stomatodynie of brandende mondsyndroom 

Oorzaken vanbrandende mondsyndroom 

Hoewel er geen zichtbare aanwijzingen voor de ziekte zijn, zijn psychische problemen zoals emotionele stress, angst en depressie, hormonale storingen bij postmenopauzale vrouwen, en neurologische afwijkingen allemaal aangemerkt als mogelijke factoren die kunnen bijdragen tot het brandende mondsyndroom. 

Symptomen van het brandende mondsyndroom 

Symptomen van stomatodynie zijn onder meer de volgende: 

  • chronisch branderig gevoel op de tong, de boog van het gehemelte, de lippen of het oppervlak van de mond tussen het tandvlees en de lippen, 

  • Een droog mondgevoel  

  • Tintelend gevoel dat ongemak veroorzaakt 

  • veranderd gevoel voor smaak of reuk. 

Het brandende mondsyndroom wordt gediagnosticeerd door alle andere factoren uit te sluiten die kunnen bijdragen tot een branderig gevoel in de mond. Deze factoren kunnen o.a. medicijnen, diabetes type 2, allergieën en vitaminegebrek zijn. 

Behandelingen en remedies voor Stomatodynie 

De eerste stap in de behandeling van stomatodynie is het elimineren van plaatselijke factoren die daartoe bijdragen, zoals infecties, mondproducten, en gekruid voedsel. Alcoholvrije mondverzorgingsproducten met een laag gehalte aan additieven en smaakstoffen zijn aan te bevelen, evenals suikervrij snoep en kauwgom en cafeïnevrije drankjes. Behandelingen zoals stressbeheersing, yoga, psychotherapie en matige lichaamsbeweging blijken ook de intensiteit van de pijn te verminderen. 

Afhankelijk van je symptomen kunnen sommige antidepressiva die gebruikt worden om angst te behandelen ook overwogen worden als behandeling voor brandende mond naast een topische aanpak. 

Hoewel het mild is van aard, kan stomatodynie slopend zijn. We raden je aan je tandarts te bezoeken als je enige vorm van branderig gevoel in de mond hebt.