LEVENSFASES - KINDEREN

Hoe verzorg je het gebit van kinderen en baby's?

Wat je moet weten over het gebit van kinderen article banner
Delen

De tanden van een kind vormen zich al voor de geboorte. Al op een leeftijd van vier maanden kunnen de eerste melktandjes te voorschijn komen.

Tegen de tijd dat je kind drie jaar oud is, is zijn melkgebit van 20 tandjes compleet, hoewel het uitkomen ervan kan variëren.

Permanente tanden komen rond het zesde levensjaar tevoorschijn. Dit proces gaat door tot ongeveer het 21ste levensjaar. Om de mondgezondheid te beschermen en je kind levenslang goede mondverzorgingsgewoontes bij te brengen, zijn dit de belangrijkste preventieve maatregelen:

  • Beperk de suikerinname om tandbederf te voorkomen.

  • Zorg ervoor dat kinderen genoeg fluoride krijgen, bijvoorbeeld door een behandeling bij de tandarts om het tandglazuur te versterken en tandbederf tegen te gaan. Je kind kan ook fluoridesupplementen nemen. Vraag ernaar bij je tandarts.

  • Overweeg sealen. De tanden laten sealen houdt in dat je de tanden afdicht om ze te beschermen tegen gaatjes. Sealings zijn van kunststof en worden door de tandarts aangebracht.

  • Leer je kinderen om regelmatig en goed te poetsen en te flossen. Probeer manieren te bedenken om poetsen en flossen leuk te maken zodat je een goede mondgezondheidsroutine kan stimuleren.

Grote belemmeringen bij de mondgezondheid van kinderen

We sommen enkele bekende uitdagingen op wanneer het gaat om de mondgezondheid bij kinderen:

Baby's

  • Zuigflescariës: Om dit veelvoorkomende probleem te vermijden, veeg je het tandvlees van je baby na het voeden schoon met een gaasje of een hydrofiel washandje. Wanneer de melktandjes doorbreken begin je  met dagelijks poetsen met een toefje fluoride tandpasta ter grootte van een erwt. Geef je baby in bed een flesje water in plaats van een fles met melk of vruchtensap. 

  • Duimzuigen: De algemene term voor de verschillende zuiggewoontes van kinderen is 'niet-nutritief zuigen'. Hiermee wordt bijvoorbeeld duimzuigen, zuigen op de vingers of het gebruik van fopspenen bedoeld. De meeste opvoedkundigen zijn het erover eens dat deze gewoontes een belangrijke functie heeft en zeker in de eerste levensjaren (tot ongeveer 4 jaar oud) mag worden toegelaten. Er bestaat echter ook algemene overeenstemming over het feit dat de zuiggewoontes moeten stoppen voor de permanente tanden beginnen door te breken. Raadpleeg je tandarts hierover.

  • Witte vlekjes op de tanden:  

    Zodra de eerste tandjes verschijnen, zo rond zes maanden, moet je starten met het dagelijks reinigingen van het gebit van je kinderen en een afspraak maken bij de tandarts.

Peuters

  • Angst voor de tandarts: Laat het kind bij een van de ouders op schoot zitten tijdens de gebitscontrole om hem wat meer op het gemak te stellen.

  • Lastig om een mondverzorgingsroutine te creëren: Probeer het hele gezin erbij te betrekken en geef zelf het goede voorbeeld. Poets bijvoorbeeld elke dag samen je tanden. Zo leer je een goede gewoonte aan.

Scholieren

  • De liefde voor snoep: Probeer je kinderen gezonde tussendoortjes te geven zoals groenten, yoghurt of kaas.

  • Verwondingen aan de mond door sport: Moedig je kinderen aan om tijdens het sporten mondbeschermers te dragen om hun gebit te beschermen.

Tieners

  • Beugels: Zorg dat tieners goed rondom de beugels poetsen en maak gebruik van een flossgeleider om etensresten te verwijderen.

  • Verwondingen aan de mond door sport: Moedig je kinderen aan om tijdens het sporten mondbeschermers te dragen om hun gebit te beschermen.