Wanneer je een beugel moet

Wanneer je een beugel moet article banner
Delen

Moet ik een beugel?

Een tandarts beveelt een beugel meestal aan om het ‘orofaciale’ uiterlijk van de patiënt te verbeteren. Met een orthodontische behandelingen kunnen problemen als scheefstaande of te veel tanden, een overbeet, een onderbeet, een onjuiste kaakpositie en aandoeningen aan de kaakgewrichten opgelost worden.

Wanneer is het juiste moment voor een beugel?

Patiënten met orthodontische problemen kunnen op eender welke leeftijd in behandeling gaan. Het ideale moment voor een beugel is tussen de 10 en 14 jaar, als het hoofd en de mond nog groeien en de tanden gemakkelijker rechtgetrokken kunnen worden. Omdat eventuele aanpassingen in het gezicht tijdens deze gevoelige jaren echter traumatisch voor een kind kunnen zijn, moeten ouders dit eerst met hun kinderen bespreken voordat hij of zij een beugel laat zetten. En beugels zijn niet alleen voor kinderen. Steeds meer volwassenen dragen een beugel om kleine probleempjes te corrigeren en om zo mooiere tanden en een mooiere glimlach te krijgen.

Welk soort beugel zal ik moeten dragen?

Je tandarts zal weten welk apparaat je specifieke probleem kan oplossen, maar de patiënt heeft vaak de keuze. Er zijn drie soorten beugels. De populairste soort zijn metalen of plastieken blokjes die op de tanden geplakt worden en veel minder opvallen. De linguale beugel wordt aan de binnenkant van de tanden bevestigd zodat hij niet zichtbaar is. Een losse beugel is de traditionele beugel die de meeste van je tanden bedekt met een metalen band. Bij alle soorten beugels worden draden gebruikt om de tanden naar de gewenste positie te verschuiven.

Hoe lang zal ik een beugel moeten dragen?

Dat hangt van je behandeling af. Hoe groter je ruimte- of bijtprobleem en hoe ouder je bent, hoe langer je behandeling normaal gezien zal duren. De meeste patiënten moeten 18 tot 30 maanden een volledige beugel dragen, waarna ze nog minstens een paar maanden tot maximaal twee jaar een retentiebeugel moeten dragen om de weefsels tussen de rechtgezette tanden vast te hechten en juist te leggen. Sommige patiënten moeten een permanente retentiebeugel dragen zodat hun beet niet weer wordt zoals hij voordien was.

Is een behandeling ongemakkelijk?

De verbonden draden worden bij elk bezoek aangespannen, zodat ze lichte druk op de beugels of banden uitoefenen om de tanden of kaken geleidelijk aan naar de gewenste positie te verschuiven. Je tanden en kaken kunnen na elk bezoek wat pijn doen, maar dat ongemak is van korte duur. Denk eraan dat er soms tanden getrokken moeten worden om ruimte te maken voor de tanden die met de beugel verschuiven en om de kaak in de juiste positie te zetten.

Wie zal mijn orthodontische behandeling uitvoeren?

Je tandarts is verantwoordelijk voor de coördinatie van je tandheelkundige behandeling, en deze kan orthodontische behandelingen, inclusief diagnose, onderzoeken en bepaalde orthodontische procedures omvatten. Je tandarts kan je echter ook doorverwijzen naar een ‘orthodontist’, een specialist in de ontwikkeling, preventie en correctie van onregelmatigheden van de tanden, beten en kaken en gerelateerde gezichtsafwijkingen.