LEVENSFASES - BEUGELS

Retentiebeugels: Soorten, Kosten en Reiniging

Retentiebeugels: Soorten, Kosten en Reiniging  article banner
Delen

Heeft een tandarts een retentiebeugel aanbevolen voor jouw tanden of die van je kind? Indien goed ingezet, kunnen retentiebeugels de mondgezondheid bevorderen. Er zijn echter nogal wat dingen die je moet weten als het gaat over retentiebeugels. Het is belangrijk dat je je goed informeert over de beste optie voor jouw kind voor je er een aanschaft.

Waartoe dient een retentiebeugel

Retentiebeugels zijn bedoeld om gaten tussen de tanden te sluiten en spraak- of bepaalde mondproblemen te verhelpen. Retentiebeugels worden gewoonlijk gebruikt om te voorkomen dat tanden verschuiven nadat een beugel is verwijderd. Ze kunnen ook helpen met andere medische aandoeningen dan verschuiven, zoals tongstoten, temporomandibulair syndroom en tandenknarsen (bruxisme).

Hoe werken retentiebeugels?

Retentiebeugels zijn ontworpen om over de tanden te passen om ze op hun plaats te houden. Ze zijn op maat gemaakt om tegemoet te komen aan de behoeften van je kind. Geen enkele retentiebeugel is hetzelfde. De meest voorkomende reden voor retenties is om verschuiving, een natuurlijk proces, onder controle te houden.

Soorten retentiebeugels

Je kunt kiezen uit verschillende soorten retentiebeugels. De tandarts of orthodontist van je kind zal het type retentiebeugel aanbevelen dat het meest effectief is. Er zijn uitneembare of vaste retentiebeugels, of een combinatie van de twee.

Uitneembare retentiebeugel

Uitneembare retentiebeugels draag je niet altijd en kunnen worden verwijderd. De meest voorkomende verwijderbare retentiebeugel is de “Hawley"-beugel. De Hawley-beugel is een dun, gebogen stuk acryl dat is gevormd om in de mond van een kind te passen, met een draad die de tanden van je kind op hun plaats houdt. Het harde kunststofachtige deel van een Hawley-beugel bedekt het gehemelte of achter de onderste voortanden. Dit deel kan worden gepersonaliseerd, je kind kan kiezen uit een verscheidenheid aan verschillende kleuren en patronen. Omdat hij uitneembaar is, maakt dit type houder het makkelijker voor je kind om zijn tanden te poetsen. Een nadeel van de Hawley-beugel is dat hij kan beschadigen of je kind hem kan verliezen. Als hij wordt blootgesteld aan hitte kan hij smelten. Het is belangrijk om je kind eraan te herinneren om zijn beugel altijd terug in het doosje te plaatsen, zodat hij niet beschadigd of kwijtraakt.

Een andere uitneembare retentiebeugel is het clear aligner-type. Deze retentiebeugels zijn op maat gemaakt van dun, transparant plastic dat over de tanden past. Een duidelijk voordeel van deze stijl is dat het onzichtbaar en draadloos is. Echter, net als de Hawley-beugel kan hij gemakkelijk kwijt raken of beschadigen als het niet in het doosje wordt geplaatst na verwijdering.

Vaste retentiebeugel

Een vaste retentiebeugel is meestal een dunne draad die zich uitstrekt over de tongzijde van de onderste of bovenste voortanden. Deze draad wordt op zijn plaats gehouden met een cement dat vergelijkbaar is met het cement dat op de slotjes van de beugels wordt aangebracht. Vaste retentiebeugels worden geplaatst en verwijderd door de orthodontist van je kind. Een voordeel van vaste retentiebeugels is dat ze de tanden altijd op hun plaats houden. Een nadeel van vaste retentiebeugels is dat het moeilijker is om tussen de tanden schoon te maken.

Veel gestelde vragen over retentiebeugels

1. Hoe lang moet mijn kind een retentiebeugel dragen? Een kind krijgt een verwijzing voor het dragen van een beugel. De orthodontist geeft aan wanneer en hoe lang hij gedragen moet worden. Volg de instructies voor het beste resultaat.

2. Hoe maak je een retentiebeugel schoon? Vanwege de bacteriën, tandplak en voedselresten die ook in de mond aanwezig zijn, moet de retentiebeugel dagelijks worden gereinigd. Uitneembare retentiebeugels kunnen worden gereinigd met tandpasta voor- en nadat deze is aangebracht. Er kunnen ook bruisende reinigers worden gebruikt. Vaste retentiebeugels kunnen worden gepoetst en geflost. Een flosdraad of soortgelijke reinigingsapparaten die voor beugels worden gebruikt, kunnen worden gebruikt om tussen de tanden te reinigen.

3. Wat kost een retentiebeugel? Vraag de tandarts van je kind naar verschillende prijsopties voor het soort retentiebeugel dat je kind nodig heeft.