LEVENSFASES - JONGE KINDEREN

Tandjes krijgen babys - Symptomen en verzorging

Delen

Is jouw kind begonnen zijn/haar eerste melktanden te krijgen? Misschien zit je nog steeds op de grote dag te wachten of ben je op zoek naar manieren om voor de tandjes van jouw baby te zorgen wanneer de speenleeftijd eraan komt.

Melktandjes spelen een belangrijke rol bij hoe kinderen leren te kauwen, glimlachen en praten. De introductie van een regelmatige mondverzorging kan levenslange voordelen opleveren, vanaf het moment dat de melktandjes van je baby doorkomen helemaal tot aan de volwassenheid.

Op welke leeftijd krijgen baby's tandjes? En wanneer kunnen ze een bezoek van de 'tandenfee' verwachten wanneer hun melktandjes ruimte maken voor het volwassen gebit? Lees verder voor onzerichtlijnen over de verzorging van melktandjes, inclusief tips over hoe de symptomen van doorkomende tandjes kunnen worden verlicht en wat je kunt verwachten wanneer de melktandjes doorkomen.

Wanneer beginnen baby's tandjes te krijgen?

Baby's krijgen tandjes wanneer ze tussen de acht en twaalf maanden oud zijn. De eerste melktandjes die doorkomen, of 'doorbreken' zijn de centrale snijtanden – de voortanden van jouw kind. De snijtanden vallen gewoonlijk tussen de zes en acht jaar uit.

Daarna begint de groei van de hoektanden (16 – 22 maanden) en dan de molaren (25 – 33 maanden), zodat jouw baby met zijn/haar volledige serie melktandjes langzaamaan van een ruimer aanbod voedsel kan genieten. De hoektanden en molaren vallen ongeveer op hetzelfde moment uit, tussen de negen en twaalf jaar.

Het kan zijn dat je baby meer huilt of humeuriger is als de tandjes doorkomen. Dat is normaal wanneer ze tandjes krijgen en gebeurt omdat de doorkomende tandjes pijnlijk en gevoelig tandvlees veroorzaken.

Andere symptomen van tandjes krijgen

1. Kwijlen

Het kan zijn dat je baby meer dan normaal kwijlt als de tandjes doorkomen. Dit is een normaal symptoom van doorkomende tandjes en is slechts een teken dat hun speekselklieren harder werken dan normaal.

2. Op handjes kauwen

Doorkomende tandjes kunnen pijnlijk aanvoelen voor baby's, waardoor ze op hun vingers of handen gaan kauwen zodat ze iets hebben om zich op te concentreren.

3. Baby kan niet slapen

Baby's slapen vaak onrustig wanneer hun tandjes doorkomen. Dit is normaal en zou niet meer dan enkele dagen moeten duren. Vraag je kinderarts om advies als de situatie langer aanhoudt.

Tandenpoetsen en melktanden

Doorkomende tandjes is ook een teken dat je moet beginnen met het poetsen van je baby’s tandjes. Bederf kan al beginnen zodra tanden verschijnen. Voor de veiligheid moet het poetsen totdat 24 maanden door een ouder of verzorger worden gedaan. Daarna kan je kind 'helpen' de borstel te sturen. Het wordt echter sterk aanbevolen dat een volwassene helpt bij en toezicht houdt op het tandenpoetsen van een kindtotdat het 7 jaar oud is.

Je kunt verwachten dat je kind tussen de 6-7 jaar zijn/haar melktandjes begint te verliezen, om geleidelijk door het definitieve gebit te worden vervangen. Dit proces gaat gewoonlijk door tot rond de 10-12 jaar wanneer de 2de molaren 'doorbreken' en de melktanden van het kind allemaal zijn uitgevallen.

Symptomen die niet verband houden met doorkomende tanden

Hoewel een beetje pijn, irritatie of gevoeligheid normaal is, vind je hier voorbeelden van symptomen die verband houden met doorkomende tandjes maar die mogelijk door je kinderarts moeten worden behandeld.

1. Koorts

Als jouw baby koorts heeft, is dit niet een direct symptoom van doorkomende tandjes. Spreek met je arts als jouw baby een temperatuur van boven de 37,5 °C heeft.

2. Diarree

Waterige ontlasting en diarree zijn geen direct symptoom van doorkomende tandjes. Dit kan als het niet wordt behandeld tot dehydratie leiden. Houd daarom de stoelgang van je baby in de gaten en spreek met een kinderarts als de situatie niet verbetert.

3. Gebrek aan eetlust

Als je baby geïrriteerd lijkt of tijdens maaltijden geen interesse toont, zou dit op een gebrek aan eetlust kunnen duiden. Dit komt soms voor wanneer melktandjes 'doorbreken' maar zou niet langer dan vijf dagen moeten duren, tenzij er een andere tand zit aan te komen! Als dat niet het geval is, kun je beter contact opnemen met je kinderarts.

Een baby met doorkomende tandjes kalmeren

Als je kind prikkelbaar of zichtbaar ongemak ervaart of zich ellendig voelt tijdens het doorkomen van tandjes, kun je deze tips uitproberen om de pijn voor een baby die tandjes krijgt te verlichten.

1. Masseer het tandvlees van je baby

Een schone vinger is een natuurlijke verzachter voor de doorkomende tandjes van jouw baby. Was je handen en wrijf een vinger in langzame draaiende bewegingen over het tandvlees van je baby. Dit kalmerende gevoel kan de pijn van doorkomende tandjes van jouw baby verzachten.

2. Bijtspeeltjes of -ringen

Kies een rubber speeltje dat niet met vloeistof of gel is gevuld en leg het in de koelkast zodat het lekker koud kan worden. Neem het speeltje uit de koelkast wanneer de symptomen de kop opsteken en laat je baby er op sabbelen (let er wel op dat je het speeltje schoon maakt).

3. Een gekoelde theelepel

Als je geen bijtspeeltje hebt, is een gekoelde theelepel een goed huismiddel dat de problemen van doorkomende tandjes ook goed kan behandelen. Wrijf het gekoelde metaal voorzichtig tegen het tandvlees van je baby. Het koude gevoel helpt de pijn te verlichten.

4. Veeg kwijl regelmatig weg

Baby's kwijlen vaker wanneer ze tandjes krijgen. Dit kan tot een lichte uitslag op het gezicht leiden als het speeksel niet wordt afgeveegd. Vervang het slabbetje van je baby vaker en veeg het kwijl van het gezicht van je baby zodat het schoon en droog blijft.

Wanneer moet mijn baby naar de tandarts

Jouw baby moet voor zijn eerste verjaardag naar de tandarts. Je baby kan zelfs al naar de tandarts wanneer de eerste tanden verschijnen of wanneer de symptomen van doorkomende tandjes beginnen. Zo blijft niet alleen de mond gezond en worden goede gewoontes in gang gezet, maar kun je ook advies krijgen over de verzorging van jouw baby’s tandjes.

Je kunt je kind voorbereiden op het eerste bezoek aan de tandarts door te bespreken wat er gaat gebeuren en te laten weten dat het een positieve ervaring zal zijn. Probeer eens een boek te lezen of kindvriendelijke video's te kijken over tandartsen. Moedig aan om te oefenen de mond wijd te openen voor de tandarts. Tijdens je eerste bezoek zal de tandarts jou waarschijnlijk vragen met je kind op schoot in de tandartsstoel te gaan zitten. Een tandarts controleert hoe de melktanden en kaak van jouw kind zich ontwikkelen, controleert op tandbederf in melktandjes en maakt vervolgens de tandjes schoon.

Bronkoppelingen:

https://www.mouthhealthy.org/en/az-topics/t/teething

https://www.healthline.com/health/teething

https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/home-remedies-tips-for-treating-teething-babies/