WAAROM ORAL-B - ORAL-B FLOSS

Soorten flosdraad - kies de beste flosdraad voor jouw mond

Soorten flosdraad - kies de beste flosdraad voor jouw mond article banner
Delen

Soorten flosdraad

Er zijn veel soorten floss, de "juiste" floss voor iedereen bestaat niet. Er is ook geen reden om niet verschillende types floss en flosproducten bij de hand te hebben. Een klein doosje nylon floss of flosdraad is handig voor in je handtas, jaszak of handbagage. Een floss met muntsmaak is handig voor op reis, zo heb je geen fles met mondspoeling nodig. Als je thuis bent trakteer je jezelf op je elektrische flosser.

Zoals met veel producten is het uitkiezen van de juiste floss vaak een kwestie van een aantal soorten uitproberen. Er zijn zoveel types floss en flosproducten om uit te kiezen dat de keuze overweldigend kan lijken. Welk product je ook kiest, het belangrijkste is om dagelijks te flossen.

De beste flosdraad voor het verwijderen van tandplak

Uit de resultaten van een recent onderzoek gepubliceerd in de Journal of Periodontology bleek dat er geen verschil was in de hoeveelheid tandplak die verwijderd werd tussen vier verschillende flosproducten. Voor deze studie werden 25 mensen verdeeld over vier verschillende producten: een elektrische flosser, een floss zonder was, een geweven floss en een floss die beter bestand is tegen rafelen. Bij alle vier de producten bleek dat er meer tandplak mee verwijderd werd dan met alleen tanden poetsen, en met de elektrische flosser werd na één behandeling het meeste tandplak verwijderd.

Een studie gepubliceerd in de Journal of Clinical Dentistry vergeleek de veiligheid van en hoeveelheid tandplak die verwijderd werd door een elektrische flosser en een gewoon flosdraad. In deze studie werden 78 mensen verdeeld in 2 groepen: de ene groep gebruikte de gewone floss, de andere de elektrische flosser. Na 30 dagen hadden beide groepen door dagelijks flossen significant minder plak op hun tanden dan voor aanvang van de studie. De elektrische flosser en de gewone floss waren even effectief in het verwijderen van tandplak. Beide flossmethodes bleken ook even veilig. Het gebruik van beide producten werd niet geassocieerd met verwondingen aan de harde of zachte weefsels in de mond.

Is het dan beter een elektrische flosser te kiezen in plaats van een van de vele types normale floss, gezien uit onderzoek blijkt dat een elektrische flosser net zo veilig en effectief is als normale floss? Veel mensen hebben voordeel van een elektrische flosser, zeker ouderen die flosdraad minder makkelijk kunnen manipuleren met hun vingers. Oudere kinderen en tieners gebruiken wellicht liever een elektrische flosser dan een gewone floss omdat ze dat leuker vinden, zeker als ze ook al een elektrische tandenborstel gebruiken.

De juiste floss uitkiezen

Je hoeft je echter niet te beperken tot slechts één type floss of flosproduct. Verschillende leden van je familie hebben wellicht bepaalde flosproducten nodig of prefereren een bepaald product, en dit kan met de jaren veranderen. Jonge kinderen kunnen starten met een gespecialiseerde, niet-elektrische floss voor kinderen, en daarna overgaan op een elektrische flosser of sponzige floss die rond beugels en dergelijke kan reinigen.

Ben je onzeker welk type floss voor jou of een familielid het beste is, vraag je tandarts dan om advies. Hier zijn een paar aanwijzingen die kunnen helpen:

  • Heb je tanden met veel tussenruimte? Probeer dan een flostape of Super floss.

  • Heb je weinig ruimte tussen je tanden? Een floss met was is dan eenvoudiger in het gebruik.

  • Wil je minder rommel? Zoek dan naar een wegwerpfloss of een die komt in vooraf afgemeten lengtes.

  • Een beugel of bruggen? Dan is een sponzige floss een goede optie, maar elke floss kan in dergelijke gevallen werken, zeker als je een brugnaald hebt.

Veel mensen nemen een gewone floss mee op reis en gebruiken thuis een elektrische flosser. Gebruikt je echtgenoot bijvoorbeeld liever een floss met muntsmaak zonder was, en jij liever een flostape met was, dan doe je er niet verkeerd aan om wat gewone floss op voorraad te hebben die iedereen kan gebruiken.

Onthoud dat als het op flossen aankomt, dagelijks flossen de belangrijkste keuze is die jij en je familie kunnen maken.

Symptomen om in de gaten te houden tijdens het flossen

Wat voor soort floss je ook gebruikt, ga naar je tandarts als je een van onderstaande symptomen waarneemt tijdens het flossen: Rood, pijnlijk of gezwollen tandvlees, verhoogde gevoeligheid van het tandvlees voor warm en koud, bloedend tandvlees (zeker als je poetst en flost), pus of afscheiding rond de tanden en het tandvlees, losse tanden, een vieze smaak in de mond, veranderingen in hoe je bovenste en onderste tanden opgesteld zijn, en bewijs dat je tandvlees zich terugtrekt van je tanden (waardoor je tanden langer lijken).

Nuttige tips voor het flossen

Voor flossen op het werk zorg je dat je een doosje met wegwerpbare floss prikkers s in je bureau hebt liggen, of een product met floss in vooraf afgemeten lengtes. Beide opties zijn ideaal voor snel en eenvoudig gebruik. Als je door het bewaren van een doosje floss op kantoor niet vergeet om elke dag te flossen, dan is dat de juiste keuze.