VOORWAARDEN - GAATJES EN TANDBEDERF

Restauratieve tandheelkunde en manieren om het gebit te herstellen

Restauratieve tandheelkunde en manieren om het gebit te herstellen article banner
Delen

Wat is herstellende tandheelkunde?

De term "herstellende tandheelkunde" is het volledig behandelen van mondgezondheidsproblemen en het herstellen van de mond, zodat het gebit weer in een functionele en esthetische staat verkeert. Hoewel het op dit moment door de American Dental Association niet wordt erkend als een tandheelkundige specialiteit, kunnen tandartsen veel van deze behandelingen uitvoeren zonder dat hier een extra opleiding of certificering voor nodig is. Het hangt ervan af hoe moeilijk de behandeling is en of de tandarts deze goed kan uitvoeren. Veel behandelingen, zoals het vullen van gaatjes, facings, kronen, bruggen, volledige of gedeeltelijke gebitsprotheses en tandimplantaten, worden ook uitgevoerd door tandartsen die zich specialiseren in prothetiek.

Het vervangen van ontbrekende tanden

Herstellende tandheelkunde wordt ook wel prothetiek genoemd. Of je tandarts nu de term "herstellende tandheelkunde" of "prothetiek" gebruikt, het doel is om de natuurlijke tanden zoveel mogelijk te behouden. Het vervangen van ontbrekende tanden door een implantaat, brug of een volledige of gedeeltelijke gebitsprothese is tevens van positieve invloed op de gezondheid van het gebit. Het vullen van lege plekken in de mond kan gaatjes helpen voorkomen in de resterende tanden, omdat vreemd gevormde tussenruimtes kwetsbare plekken zijn waar bacteriën die tandplak veroorzaken zich kunnen ophopen. Ontbrekende tanden zorgen ook voor meer belasting van de resterende natuurlijke tanden, omdat je dan minder oppervlak hebt om mee te kauwen.

Opties voor het herstellen van tanden

Als je herstellende tandheelkunde overweegt, moet je zowel met je gezondheid als je budget rekening houden. De meeste tandartsen die zich bezighouden met herstellende tandheelkunde zullen proberen je natuurlijke tanden zoveel mogelijk te behouden voordat ze hun toevlucht nemen tot een gedeeltelijke of volledige gebitsprothese, zodat je deze niet regelmatig hoeft te verwijderen en schoon te maken. Maar soms is een volledige of gedeeltelijke gebitsprothese de beste optie als je veel tanden mist, zeker als je door andere gezondheidsproblemen niet in aanmerking komt voor implantaten.

Soorten tandherstel

Tegenwoordig zijn er dankzij tal van mogelijkheden voor tandherstel veel behandelingen voor het herstellen van versleten, rotte, beschadigde en ontbrekende tanden en het terugkrijgen van een gezonde en mooie glimlach. Afhankelijk van de aard van je probleem zal de tandarts een van de volgende twee soorten tandherstel uitvoeren:

  • Direct.

    Bij direct tandherstel gaat het om het onmiddellijk plaatsen van een vulling in een geprepareerd gaatje in de tand. Deze behandeling kan tijdens één bezoek aan de tandarts uitgevoerd worden. Je tandarts kiest uit een aantal vulopties, gebaseerd op het type en de locatie van de vulling. Ionomeren van glas of hars worden bijvoorbeeld vaak gebruikt als vervangend materiaal bij de tandwortel of op andere plaatsen die niet onderhevig zijn aan de zware druk van het kauwen.

  • Indirect.

    Bij indirect tandherstel gaat het om aangepaste vervangingen voor tanden in de vorm van kronen, onlays of inlays. Een kroon bedekt het gehele kauwvlak van een tand, een inlay bevindt zich in het uiteinde van een tand en een onlay bedekt één of meerdere punten van het uiteinde van een tand, inclusief een deel van het kauwoppervlak. Bij indirect tandherstel zijn meerdere tandartsbezoeken nodig, want de inlay of onlay moet in een laboratorium gemaakt worden. Kronen, inlays en onlays kunnen van verschillende soorten materialen gemaakt worden. Soms wordt nog goud gebruikt voor inlays, maar voor mensen die witte tanden willen zijn porselein en tandkleurige composieten met hars andere mogelijkheden.

Kosten en verzekering van tandherstel

Denk er ook aan dat de meeste tandartsverzekeringen op dit moment tandimplantaten niet vergoeden. Het is mogelijk dat je ziektekostenverzekering dit dekt, afhankelijk van de oorzaak van het tandverlies en of je andere gerelateerde medische aandoeningen hebt. Praat met je tandarts om de beste strategie te bepalen voor het bevorderen van je mondgezondheid.

Wil je gaatjes en tandbederf helpen voorkomen, maak dan een keuze uit het assortiment elektrische tandenborstels van Oral-B.