VOORWAARDEN - ANDERE TANDHEELKUNDIGE AANDOENINGEN

Koortslip: oorzaken, symptomen & behandeling

Koortslip: oorzaken, symptomen & behandeling article banner
Delen

Wat is een koortslip?

Tekenen dat je wellicht een wortelkanaalbehandeling nodig hebt zijn: Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpes-simplexvirus (HSV) en verschijnt als een wondje aan de buitenkant van de lip. Het herpes-simplexvirus blijft inactief aanwezig in je lichaam na het oplopen van een infectie. Een koortslip is een teken dat de infectie opnieuw actief is. Een koortslip kan ook extra problemen geven voor mensen met HIV of AIDS.

Oorzaken en symptomen van een koortslip

Er zijn veel factoren waardoor een koortslip veroorzaakt door HSV weer op kan treden, o.a. koorts, menstruatie, stress en zelfs blootstelling aan de zon. Omdat een koortslip zich aan de buitenzijde van de mond bevindt, is het geen tandvleesontsteking, hoewel mensen met HIV of andere immuundeficiënties een hoger risico lopen op tandvleesontstekingen en andere infecties.

Een koortslip versus aften

Aften zijn daarentegen zweren die ontstaan binnen in de mond, en worden niet geassocieerd met HSV. Een koortslip geneest bij gezonde personen normaal gezien binnen zeven tot tien dagen. Maar mensen met HIV of andere chronische ziekten die last hebben van een koortslip kunnen baat hebben bij een behandeling met lidocaïne of benzylalcohol om de symptomen te verlichten. Heb je vaak last van een koortslip door HSV-uitbarstingen, dan kan je huisarts overwegen om een antiviraal middel voor te schrijven.

Behandelingen voor een koortslip

Als je koortslip veel pijn doet, kan je paracetamol, ibuprofen of aspirine gebruiken voor verlichting, of leg een warm of koud kompres op de zere plek. Vermijd het krabben aan of drukken op de zere plek.

Belangrijk om te weten: Geef geen aspirine aan kinderen tegen een koortslip. Dit kan het Syndroom van Reye veroorzaken; een zeer zeldzaam, potentieel dodelijke aandoening.