LEVENSFASES - ZWANGERSCHAP

Zwanger en tandarts - Wanneer moet je gaan

Zwanger en tandarts - Wanneer moet je gaan article banner
Delen

Ga zo snel mogelijk naar de tandarts

Het volgen van een consequente mondverzorgingsroutine is om meerdere redenen extra belangrijk voor zwangere vrouwen.

Tijdens de zwangerschap veranderen de hormonen in het lichaam en hierdoor is de kans op parodontitis, de ernstigste vorm van tandvleesontsteking, groter. Vertel het je tandarts onmiddellijk als je zwanger bent, want het is tijdens een zwangerschap mogelijk veiliger om röntgenfoto's te vermijden. Je moet het je tandarts ook laten weten als je probeert zwanger te worden. Met deze informatie kunnen röntgenfoto's of andere behandelingen beter worden gepland. Laat je tandarts weten welke medicijnen je gebruikt en of je huisarts je specifiek advies heeft gegeven. Dit kan gevolgen hebben voor de behandeling die hij of zij aanbeveelt. Het is het beste om voor je zwangerschap naar de tandarts te gaan. Zo kan je bestaande gebitsproblemen voor de bevalling oplossen.

Stel tandheelkundige zorg tijdens het eerste trimester uit

Het eerste trimester van je zwangerschap (de eerste 13 weken) is de periode waarin de meeste grotere organen van de baby zich ontwikkelen. Als je tijdens het eerste trimester naar de tandarts gaat, geef dan aan dat je zwanger bent en onderga alleen de controle en standaardreiniging. Stel grote interventies aan je gebit als dat mogelijk is uit tot na het eerste trimester. Maar als je een tandheelkundig noodgeval hebt, moet je niet wachten! Infecties in je mond kunnen schadelijke gevolgen hebben voor jou en voor de baby. Ga onmiddellijk bij een tandheelkundig specialist langs en vergeet niet aan te geven dat je zwanger bent.

Bezoek de tandarts tijdens het derde trimester

Als je de tandarts tijdens het eerste en tweede semester niet hebt bezocht, is het derde trimester het juiste moment voor een tandartscontrole om te garanderen dat je mond gezond is. Als je je tandarts op dit moment bezoekt, kan hij of zij je advies geven over wat je kunt doen om mondproblemen te voorkomen nadat je baby is geboren.