LEVENSFASES - ZWANGERSCHAP

Ontdek meer over tanden en zwangerschap

Ontdek meer over tanden en zwangerschap article banner
Delen

Zoals je al weet, hebben je levensstijl en gewoonten tijdens de zwangerschap gevolgen voor jouw gezondheid en die van je ongeboren baby. Je moet je op zoveel dingen voorbereiden, dat je mondgezondheid misschien niet bovenaan je prioriteitenlijstje staat. Maar je moet je tanden en tandvlees gezond houden om te voorkomen dat je tijdens de zwangerschap gingivitis krijgt en zo een goede mondgezondheid op de lange termijn te garanderen.

Mondgezondheid tijdens de zwangerschap

Het volgen van een consequente mondverzorgingsroutine is om meerdere redenen extra belangrijk voor zwangere vrouwen.

Tijdens de zwangerschap veranderen de hormonen in het lichaam en hierdoor is de kans op parodontitis, de ernstigste vorm van tandvleesontsteking, groter. Daarom moeten zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden, bij een tandarts langsgaan voor standaardcontroles zodat eventuele mondproblemen kunnen worden opgemerkt en behandeld voordat ze ernstig worden.

  • Regelmatig eten: Tijdens de zwangerschap zullen vrouwen gedurende de dag waarschijnlijk vaker eten en drinken. Dit betekent dat ze meer suiker binnenkrijgen en de kans op gaatjes toeneemt. Het is dus extra belangrijk om goed te blijven poetsen en flossen.

  • Hormonale veranderingen: Sommige vrouwen hebben een grotere kans op rood, opgezwollen tandvlees tijdens hun zwangerschap, omdat ze meer van het hormoon progesteron in hun lichaam hebben, dat sterk reageert op normale hoeveelheden tandplak. Als je tandvlees buitengewoon gevoelig is, probeer dan een zachte flos die gemakkelijk en comfortabel tussen de tanden door kan worden gehaald, of een speciale tool om de ruimte tussen de tanden te reinigen.

Tandheelkundige zorg tijdens de zwangerschap

Het eerste trimester van je zwangerschap (de eerste 13 weken), is de periode waarin de meeste grotere organen van de baby zich ontwikkelen. Sommige zwangere vrouwen hebben misschien een tandheelkundig noodgeval, als gevolg waarvan er een röntgenfoto moet worden genomen. Als je tijdens je zwangerschap goed voor je tanden zorgt, is de kans kleiner dat er röntgenfoto's van je gebit moeten worden gemaakt, en kun je voorkomen dat je baby wordt blootgesteld aan straling. Maar als er wel een röntgenfoto moet worden gemaakt, raak dan niet in paniek. Je tandheelkundig specialist zal ervoor zorgen dat je minimaal wordt blootgesteld. Je zal een loodschort aan krijgen en een loodhoudende band om je nek om je schildklier te beschermen.

Voor vrouwen die zwanger zijn of denken dat ze mogelijk zwanger zijn: Breng je tandheelkundig specialist hiervan op de hoogte zodat onnodige röntgenfoto's kunnen worden voorkomen en je zo goed mogelijk wordt beschermd als ze toch moeten worden genomen. Een standaardcontrole of -reiniging is wel veilig tijdens de zwangerschap. Het wordt zelfs aangeraden regelmatig op controle te gaan om de opbouw van tandplak te voorkomen en milde gevallen van tandbederf of gingivitis te identificeren en behandelen voordat ze ernstiger worden.

Een goede voeding tijden de zwangerschap

Je tanden zijn gemaakt van mineralen die op bot lijken en het calcium dat je binnenkrijgt is goed voor de ontwikkeling van de botten van je baby. Met de juiste hoeveelheid calcium blijven je botten sterk, en zo ontwikkelt je baby ook sterke tanden en botten.

Natuurlijk is een goede voeding belangrijk voor je mondhygiëne en vooral zwangere vrouwen moeten ervoor zorgen dat ze gevarieerd en gezond eten en meer dan voldoende calcium, fosfor, eiwit, vitamine A, vitamine D en vitamine C binnenkrijgen.

Het is niet waar dat je, zoals veel mensen denken, tijdens je zwangerschap calcium uit je tanden verliest als je niet genoeg calcium binnenkrijgt via je voedsel. Een groeiende baby gebruikt calcium uit de botten van de moeder, niet uit haar tanden. Reden te meer om gezond te eten en een strike routine te volgen voor een goede mondverzorging.

Zwangerschap en medicijnen

Sommige antibiotica en pijnstillers kunnen worden geslikt tijdens zwangerschap en kunnen zelfs noodzakelijk zijn. Tetracycline en verwante antibiotica vormen echter een groep die hypoplasie (onderontwikkeling) van het tandglazuur en/of verkleuring van de volwassen tanden bij kinderen kan veroorzaken. Vertel je dokter dat je zwanger bent als hij of zij je deze medicijnen voor wil schrijven.

Voorbereid zijn op de symptomen van zwangerschapsmisselijkheid

Met zwangerschapsmisselijkheid wordt de misselijkheid en het overgeven bedoeld waar vrouwen vaak last van hebben als ze zwanger zijn. Het kan op elk moment van de dag gebeuren. Als je last hebt van zwangerschapsmisselijkheid, is het een goed idee om een tasje voor noodgevallen in te pakken. Doe het volgende in een klein, stevig tasje:

  • niet-doorzichtige plastic zakken zonder gaatjes (plastic boodschappentasjes zijn een goede optie),

  • natte doekjes, zakdoekjes of servetjes om je gezicht en mond schoon te vegen,

  • een flesje water om je tanden en mond te spoelen,

  • een reisformaat mondwater, tandpasta en tandenborstel om maagzuur weg te poetsen,

  • mondspray of mintjes.

Omgaan met veranderingen in je mondgezondheid tijdens de zwangerschap

Dysgeusie en speekselvloed

Tijdens de zwangerschap kun je symptomen van dysgeusie (veranderende smaakpapillen of een vieze smaak in je mond) of speekselvloed (te veel speeksel) krijgen. Dit kun je doen als je een vieze smaak in je mond hebt:

  • Poets je tanden vaak en gorgel met een mengsel van natriumcarbonaat en water (1/4 theelepel natriumcarbonaat in één kop water) om de pH-niveaus te neutraliseren.

  • Voeg citroen aan water toe, drink limonade of zuig op citroenzuurtjes.

  • Gebruik kunststof borden en bestek om de metaalsmaak te verminderen.

Drink extra veel vloeistoffen zodat je meer slikt en het extra speeksel afvoert. Op snoepjes zuigen kan ook enorm helpen.

Tandvleesontsteking

Tijdens de zwangerschap krijgt 50 tot 70 procent van alle vrouwen last van een aandoening die zwangerschapsgingivitis wordt genoemd. Daarom is het van vitaal belang dat je elke dag je tandenpoets- en flosroutine volgt om je tandplak onder controle te houden. Dat doe je als volgt:

  • Gebruik een oplaadbare elektrische tandenborstel. De meeste elektrische tandenborstels verwijderen meer tandplak dan gewone, handmatige tandenborstels. Als je in een elektrische tandenborstel investeert, kun je de hoeveelheid tandplak in je mond verminderen om gingivitis te voorkomen en verhelpen.

  • Gebruik een tandpasta die gingivitis tegengaat. Controleer de verpakking goed om te zien of er ingrediënten in zitten die gingivitis tegengaan.

  • Flos regelmatig. Als je tandvlees bloedt door de gingivitis, moet je toch nog steeds flossen. Door dagelijks te flossen kan je meer tandplak verwijderen dan wanneer je alleen je tanden poetst en zo is de kans kleiner dat je zwangerschapsgingivitis ontwikkelt.

  • Spoel je mond met een mondwater dat gingivitis tegengaat. Spoelen met een alcoholvrij mondwater dat gingivitis tegengaat, is de laatste stap om ziektekiemen te doden en te zorgen voor een betere mondhygiëne tijdens je zwangerschap.

Vragen met betrekking tot zwangerschap en mondgezondheid

V: Is fluoride veilig om te gebruiken tijdens de zwangerschap?

Veel prenatale vitaminen bevatten fluoride, maar de waarde van fluoride en fluoridesupplementen voor zwangere vrouwen is onduidelijk en niet iedereen is het erover eens. Als je er meer over wilt weten, raadpleeg dan eerst je arts.