LEVENSFASES - VOLWASSENEN

Tandimplantaten versus Gebitsprotheses

Delen

Volgens de American Association of Oral and Maxillofacial Surgeons tonen statistieken aan dat in de Verenigde Staten bij bijna 70% van de volwassenen in de leeftijd van 35 tot 44 jaar ten minste één tand ontbreekt als gevolg van een ongeval, tandbederf, tandvleesaandoeningen of gebitsfracturen.

Tandimplantaten of gebitsprothese?

Je hoeft niet door het leven te gaan met ontbrekende tanden. Tegenwoordig zijn er veel goede alternatieven beschikbaar. Tandheelkundige implantaten en gebitsprotheses zijn de meest voorkomende opties. Gebitsprotheses zijn valse tanden, en hoewel de kwaliteit is verbeterd, zijn ze niet ideaal voor iedereen. Als de gebitsprothese niet met kleefstof wordt vastgezet, kan deze tijdens het eten of spreken verschuiven, wat gênant kan zijn. Een gedeeltelijke gebitsprothese kan infectie en bederf in andere tanden veroorzaken als deze niet goed is aangebracht. Hierdoor loopt je een grotere kans dat de (aangrenzende) tand gevuld moet worden. Een gebitsprothese kan dus de beste keuze zijn voor mensen waarvan het tandvlees en/of de kaak zwak of niet gezond is. Bij bijna 70% van de volwassenen in de Verenigde Staten in de leeftijd van 35 tot 44 jaar ontbreekt ten minste één tand als gevolg van een ongeval, tandbederf, tandvleesaandoeningen of gebitsfracturen.

Moet ik tandimplantaten nemen?

Als je tanden mist en je tandvlees en kaak gezond zijn, kun je voordeel hebben van tandimplantaten, dat zijn vervangende tanden die chirurgisch worden geïmplanteerd in het kaakbeen. Met een goede mondhygiëne kunnen tandheelkundige implantaten 20 jaar of langer meegaan zonder dat ze hoeven te worden vervangen. Tandheelkundige implantaten zijn vaak een populaire keuze voor mensen waarbij slechts één of twee tanden ontbreken, maar ze kunnen ook een alternatief zijn voor een gebitsprothese als je meerdere ontbrekende tanden hebt. Zolang je tandvlees en kaak gezond zijn, kunnen twee of meer implantaten dienen als basis voor ondersteuning voor verschillende vervangende tanden.

Tandheelkundige implantaten en tandprotheses reinigen

Hoewel tandheelkundige implantaten niet vatbaar zijn voor bederf, moet je je mondverzorgingsroutine niet overboord gooien. Grondige mondzorg moet een prioriteit blijven en is noodzakelijk om de gezondheid van implantaten te waarborgen. Als niet aan de mondverzorgingshygiëne wordt voldaan, bestaat het risico dat patiënten een ernstige vorm van tandvleesontsteking ontwikkelen die peri-implantitis wordt genoemd. Een Oral-B waterflosser, ook bekend als een monddouche, is een geweldige aanvulling op je dagelijkse routine om tussen tandheelkundige implantaten schoon te maken. Gebruik voor of na het poetsen om achtergebleven voedseldeeltjes te verwijderen voor optimale hygiëne rond implantaten.