Hoe zorg je voor de tanden van je kind: 3-5 jaar

Hoe zorg je voor de tanden van je kind: 3-5 jaar article banner
Delen

Nu de tanden van je kind zijn doorgekomen, is het schoonhouden van de tanden van je kind de sleutel tot een gezond volwassen gebit. Als ouder van een 3- tot 5-jarig kind is het normaal om vragen te hebben over allerlei dingen zoals hoe je de tanden van een kind poetst of hoe je hun tanden poetst als ze niet meewerken.

Waarom is tandenpoetsen belangrijk is voor kinderen van 3 tot 5 jaar

Het poetsen van de tanden van een kind is om vele redenen belangrijk. De primaire tanden houden de kaak van je kind recht, houden de ruimte voor volwassen tanden vrij en spelen een belangrijke rol in de manier waarop kinderen leren kauwen, glimlachen en praten. Een gezond gebit zal ook helpen met vertrouwen en deelname aan hun onderwijs en sociale leven. Het in een vroeg stadium vaststellen van goede gezonde mondverzorgingsgewoontes zal levenslange routine helpen stimuleren.

Als de melktanden door tandbederf moeten worden verwijderd, kan dit ertoe leiden dat andere melktanden gaan bewegen, waardoor er minder ruimte is voor volwassen tanden. Als slechte mondgewoonten aanhouden, is het veel waarschijnlijker dat volwassen tanden ook aangetast worden door tandbederf.

Tips voor het poetsen van de tanden van je kind

Het poetsen van de tanden van je kind is enigszins vergelijkbaar met hoe je ze poetste toen ze voor het eerst doorkwamen.

  • Poets hun tanden voorzichtig gedurende twee minuten met een zachte borstel voor kinderen en een hoeveelheid fluoride tandpasta ter grootte van een erwt. Je kunt ze laten helpen, maar als volwassene moet je ook zelf hun tanden poetsen. Deze routine moet worden voortgezet tot minimaal 7 jaar.

  • Gebruik een fluoride tandpasta. Het fluoride helpt het glazuur op de tanden te beschermen en te versterken. De aanbeveling ligt op 500 ppm.

  • Als je een manuele tandenborstel gebruikt, maak dan zachte cirkelvormige of heen-en-weergaande bewegingen. Als je een elektrische tandenborstel gebruikt, plaats je de opzetborstel rond de tand zonder een borstelbeweging.

  • Laat je kind na het poetsen het overtollige tandpasta uit de mond spugen of vegen. Het spoelen wast de beschermende fluoride weg dat het glazuur versterkt.

  • Gebruik op deze leeftijd geen mondwater om te voorkomen dat het wordt ingeslikt.

Tips om het tandenpoetsen gemakkelijker te maken

  • Tandenpoetsen in dit stadium kan een uitdaging zijn, vooral omdat kinderen mondiger worden. Hier zijn enkele tips die het een beetje makkelijker kunnen maken.

  • Probeer een liedje te zingen of je kind op te vrolijken. Dit kan ze afleiden. Je kunt ook proberen de tanden te poetsen in de woonkamer voor de tv.

  • Maak van het tandenpoetsen een gezinsactiviteit, zodat kinderen ernaar uitkijken.

  • Maak het een onderdeel van de dagelijkse routine van je kind, zodat ze gewend raken aan regelmatig poetsen.

  • Laat je kind zijn eigen tandenborstel kiezen die hem of haar enthousiast maakt over het tandenpoetsen. Oral-B®-tandenborstels hebben veel ontwerpen met populaire Disney®- en Pixar®-karakters. Tandenpoets-apps voor smartphones en tablets, zoals de gratis Oral-B Disney Magic Timer App, kunnen kinderen helpen met tandenpoetsen door middel van leuke animatie en virtuele stickers. De app is beschikbaar in de iTunes App Store en de Google Play Store.