LEVENSFASES - BEUGELS

Afspraak orthodontist: wat staat je te wachten?

Afspraak orthodontist: wat staat je te wachten? article banner
Delen

Waarom zijn er zoveel controles nodig?

Regelmatige controles of 'verstelmomenten' zijn nodig om versleten elastiekjes te vervangen, de voortgang van je tanden te controleren en om de draden bij te stellen, zodat de tanden in de juiste richting getrokken worden. Als je controles overslaat, dan kan dit de voortgang belemmeren. Hierdoor kan het zijn dat je de beugel langer moet dragen.

Hoe vaak moet ik een afspraak voor een controle maken?

De meeste orthodontisten zien hun patiënten elke 4 tot 6 weken.

Wat gebeurt er tijdens zo'n controle?

De tandarts vervangt altijd de elastiekjes op elk slotje. Ook kan deze het draad verwijderen en vervangen. Elke verstelling neemt ongeveer 20 minuten in beslag.

Doet het pijn?

Dat zou kunnen. De meeste patiënten hebben gedurende een paar uur tot een paar dagen na elke gewone verstelling een beurs gevoel. Het kan hierbij gaan om alles van een milde, onplezierige pijn tot een grotere pijn. Het ongemak hoort echter niet heel lang te duren

Overgaan naar een stijvere boogdraad kan ook ongemakkelijk aanvoelen, tot de mond gewend raakt aan de extra druk.

Als de orthodontist besluit om hulpmiddelen te gebruiken, zoals elastiekjes of rubberen bandjes, dan kan dit in het begin pijn doen.

Als je na zulke aanpassingen een beurs gevoel hebt, dan kun je tijdelijk overstappen op 'zacht voedsel'. Ook kun je dezelfde pijnbeheersingstechnieken toe te passen als wanneer je beugel voor het eerst geplaatst werd.

Hoe lang dragen de meeste mensen een beugel?

De meeste patiënten dragen ongeveer 1-3 jaar een beugel, dus bereid je voor op veel controlebezoeken. Dit verschilt echter wel per persoon, afhankelijk van de groei, ernst van het probleem en hoe goed de patiënt zorgt voor zijn of haar beugel en de algemene mondverzorging.