Zijn tandimplantaten geschikt voor jou?

Zijn tandimplantaten geschikt voor jou? article banner
Delen

Tandimplantaten vallen onder herstellende tandheelkunde en helpen je glimlach te verbeteren. Tandimplantaten zijn zo gemaakt dat ze precies op je natuurlijke tanden lijken en ook zo functioneren. Ze kunnen de perfecte optie zijn voor mensen met ontbrekende of beschadigde tanden. 

Wie kan tandimplantaten krijgen?

Iedereen met een gezonde mond kan kandidaat zijn voor tandimplantaten, waaronder jonge volwassenen. Om in aanmerking te komen voor een tandheelkundige implantaatingreep moeten je tandvlees en tanden voorafgaand aan de procedure in een gezonde conditie verkeren. Onbehandelde tandvleesaandoeningen of tandbederf kunnen leiden tot implantaatinfectie, implantaatfalen en implantaatverlies.

Voordelen van tandimplantaten

Tandimplantaten zijn een langetermijnoplossing voor ontbrekende, afgebroken, verkleurde of beschadigde tanden. Implantaten bieden de volgende voordelen als ze succesvol zijn geplaatst:  

 • Verbeterd uiterlijk: Implantaten vervangen beschadigde tanden en vullen eventuele gaten in je glimlach in, waardoor het uiterlijk aanzienlijk wordt verbeterd.   

 • Gemak: Omdat implantaten in het kaakbeen ingroeien zijn ze permanent en zullen ze niet voortdurend verwijderd en vervangen hoeven worden zoals tandprothesen.  

 • Spraak: Gaten in je glimlach kunnen ervoor zorgen dat je gaat lispelen of woorden onduidelijk uitspreekt. Tandimplantaten kunnen je helpen je dictie te verbeteren door de gaten in te vullen.  

 • Duurzaamheid: Wanneer er goed voor tandimplantaten wordt gezorgd, kunnen ze een leven lang meegaan zodat je het meeste uit je investering haalt.   

 • Kosteneffectief: Implantaten lijken in eerste instantie misschien duur, maar die initiële prijs is een levenslange investering die langer mee kan gaan dan minder permanente herstelopties.   

 • Verbeterde gezondheid: Implantaten kunnen helpen de mondhygiëne te verbeteren en je resterende tanden en tandvlees gezond te houden.   

Tandimplantaten hebben over het algemeen een slagingspercentage van 98% en zijn een goede investering voor iedereen die hun glimlach wil verbeteren.  

Nadelen van tandimplantaten

 • Door de hoge voorafgaande kosten kunnen implantaten duur lijken 

 • Er kunnen zich kleine complicaties voordoen waarvoor je extra bezoeken aan de tandarts moet brengen  

 • Het proces kan maanden na de eerste plaatsing van de implantaatschroef, het binnenste deel van het implantaat, duren, omdat dit in je kaakbeen moet ingroeien en eerst genezen moet zijn voordat de procedure kan worden voltooid  

 • Infectie kan optreden als de juiste mondhygiëne niet in acht wordt genomen 

Hoe haal je het meeste uit je tandimplantaat 

De juiste verzorging van je implantaat heeft een grote invloed op het slagingspercentage. Om ervoor te zorgen dat je investering resultaat blijft leveren, moet je het implantaat net zo reinigen als je natuurlijke tanden:  

 • Poets twee keer per dag  

 • Flos minstens één keer per dag  

 • Gebruik een mondspoeling om meer bacteriën te verwijderen  

 • Ga minstens twee keer per jaar naar de tandarts voor professionele verzorging en controles  

 De gezondheid van je tandvlees zal ook de duurzaamheid van je implantaten bepalen. Probeer over te stappen op mondverzorgingsproducten die gericht zijn op het behoud van gezond tandvlees, zoals de Oral-B® Genius elektrische tandenborstel die een stand voor tandvleesverzorging heeft. Het gebruikt van tandpasta voor tandvleesverzorging en mondwater kan ook helpen. 

Weet je nog steeds niet zeker of implantaten geschikt voor jou zijn? Je tandarts kan andere tandherstelopties aanbevelen die geschikter kunnen zijn.   

Bronnen:  

https://www.webmd.com/oral-health/guide/dental-implants#1  

https://www.hereforddentist.co.uk/articles/can-i-have-dental-implants-if-i-have-gum-disease  

https://www.sharecare.com/health/dental-implant-oral-health/what-are-disadvantages-dental-implants