VOORWAARDEN - GAATJES EN TANDBEDERF

Behandeling van gaatjes: Manieren om gaatjes te behandelen

Behandeling van gaatjes: Manieren om gaatjes te behandelen article banner
Delen

Gaatjes in tanden zijn niet slechts een pijnlijk ongemak waarvan je hoopt dat ze weg gaan. Ze vragen om een speciale behandeling die de beschadigde tandstructuur verwijdert, schade door tandbederf repareert en de pijn stopt. Hier bekijken we een aantal acties die je tandarts kan adviseren om gaatjes te behandelen.

Behandelingen voor verschillende soorten gaatjes

Gaatjes die meestal voorkomen in de spleten van het kauwoppervlak van de achterste tanden noemen we occlusale gaatjes. Deze gaatjes kunnen voorkomen in de achterste tanden, waar je moeilijker bij kunt komen tijdens het poetsen. Hierdoor kunnen zich in de groeven in de tand bacteriën verzamelen die gaatjes veroorzaken. Als deze op de tand blijven zitten, scheiden de bacteriën zuren af die het tandoppervlak beschadigen. Dit proces leidt tot gaatjes.

Gelukkig zijn er verschillende behandelmethoden als het gaat om gaatjes op de tand. De juiste behandeling voor jou wordt meestal gekozen op basis van de ernst van het gaatje. De tandarts kan de ernst van de aandoening bekijken en je hierin adviseren. Hieronder bespreken we behandelmogelijkheden van de minst ernstige tot de meest ernstige gaatjes.

Het behandelen van occlusale en interproximale gaatjes met vullingen

Gemiddeld ernstige tot ernstige gaatjes worden meestal gerepareerd met vullingen. Als je een vulling krijgt, boort je tandarts in de aangetaste tand. Het bedorven weefsel in het gaatje wordt verwijderd en de behandeling wordt afgemaakt door de uitgeboorde ruimte te vullen met geschikt materiaal. Hierdoor wordt de sterkte van je tandstructuur hersteld. Hoewel de meeste vullingen worden gemaakt van een composiethars, kunnen ze uit verschillende soorten materialen bestaan. Occlusale gaatjes of gaatjes in de achterste tanden kunnen gevuld worden met duurzamere materialen, zoals goud en zilver. Voor interproximale gaatjes, ook wel gaatjes tussen je tanden genoemd, kan je tandarts kiezen voor een composiethars op zichtbare tanden, zodat het er mooier uitziet. Je tandarts kan op basis van de ernst en locatie van het gaatje bepalen wat de beste optie is.

Sterk geïnfecteerde tanden met kronen sparen

In extremere gevallen van tandbederf, als er al teveel van de tandstructuur verloren is gegaan, kan je tandarts kiezen voor kronen. Soms hebben sterk geïnfecteerde tanden grote vullingen nodig, waardoor de tanden sneller kunnen barsten en uiteindelijk breken. Je tandarts zal bij deze mate van beschadiging proberen te redden wat er te redden valt, de tand repareren en afdekken met een gelegerde of porseleinen kroon.

Wortelkanaalbehandeling – oplossing voor gaatjes die de tandzenuwen hebben beschadigd

Als de schade van een gaatje in je tand te diep reikt om behandeld te worden met een van de eerder genoemde methodes, kan je tandarts een wortelkanaalbehandeling voorstellen. Als tandbederf door het beschermende tandglazuur heen gaat, blijft het meestal zitten rond het midden van de tand in het tandbeen. Bederf dat helemaal doordringt tot het tandbeen kan leiden tot schade aan de zenuwen in de tandwortel en vragen om een wortelkanaalbehandeling om het probleem te behandelen. Tijdens de wortelkanaalbehandeling verwijdert je tandarts de beschadigde zenuw en het omliggende bloedvatweefsel of en vult het de ruimte met een endodonthisch afdichtingsmiddel. Als een groot deel van de tand tijdens de wortelkanaalbehandeling wordt afgevijld, kan je tandarts besluiten om na de behandeling een kroon over de aangetaste tand te plaatsen.

Trekken als laatste redmiddel

Een andere behandeling tegen gaatjes, het trekken van de tand, is meestal het laatste redmiddel als de voorgaande behandelingen ontoereikend blijken te zijn. Deze optie wordt alleen bekeken als de vernietiging van het tandweefsel de kans op verspreiding van infectie naar het kaakbeen vergroot. Als de bedorven tanden goed bereikbaar zijn, zal je tandarts deze gewoon trekken. Hiervoor zijn geen incisies of verdovingen nodig. Als de tand getrokken is, blijft er een lege ruimte of een gat tussen de tanden over. Hier kan een gedeeltelijke nieuwe tand, brug of implantaat geplaatst worden.

Gaatjes voorkomen

Gelukkig zijn er bewezen methoden om gaatjes te voorkomen, dus mogelijk heb je deze behandelingen helemaal niet nodig. Dit alles begint met een uitvoerig mondverzorgingsritueel.

Poets dagelijks 2 minuten en behandel elk oppervlak van elke tand. Veel tandartsen adviseren een elektrische tandenborstel van Oral-B omdat deze beschikken over technologie die trilt, roteert en pulseert, zodat de tandplak beter afgebroken en verwijderd kan worden. Het is mogelijk om nog beter te poetsen met een geavanceerde borstelkop en een elektrische tandenborstel, zoals de Oral-B CrossAction-borstelkop. Deze verwijdert tot 100% meer tandplak langs de tandvleesrand dan een gewone manuele andenborstel. 

Het belangrijkste advies van tandzorgprofessionals bestaat uit het gebruik van een tandpasta met fluoride. Dit versterkt het harde weefsel van je tanden en verkleint de kans op gaatjes aanzienlijk. Als je meer risico loopt op het ontwikkelen van gaatjes, dan kan je tandzorgprofessional ook een mondspoelmiddel met fluoride en dagelijks flossen adviseren als onderdeel van je dagelijkse mondverzorgingsritueel. Voor extra bescherming tegen gaatjes kun je met je tandarts bespreken of je tijdens je volgende bezoek een fluoridebehandeling moet ondergaan.