VOORWAARDEN - ANDERE TANDHEELKUNDIGE AANDOENINGEN

Wat is een dry socket? - Behandeling, symptomen en oorzaken

Pijn in mond als gevolg van dry socket article banner
Delen

Als er een tand of kies moet worden getrokken, kan je tandarts je waarschuwen voor een aandoening die alveolitis, of droge tandkas, heet. Dit gebeurt wanneer bloedstolsel, die een beschermende werking in je mond heeft nadat een kies is getrokken, wordt beschadigd of zich niet correct vormt.

Hoewel alveolitis een pijnlijke aandoening is, komt het niet veel voor – onderzoek suggereert dat rond 1,8% dit krijgt nadat een kies is getrokken. Het kan meestal worden voorkomen door de tips voor de nazorg van de tandarts in acht te nemen.

Om te bepalen of je alveolitis hebt, kun je kijken of je bot kunt zien in de buurt van de plek waar je tand of kies is getrokken en je golven van hevige pijn hebt op dezelfde plek.

Oorzaken van alveolitis

 • Bacteriële besmetting door eten of drinken na het trekken van een tand of kies

Als voedselrestjes samen met bacteriën uit je mond in de holte achterblijven, kan het bloedstolsel worden afgebroken waardoor de genezing van de wond wordt belemmerd. Daarom vertelt de tandarts je een bepaalde tijd na het trekken van de kies niet te eten of te drinken.

 • Wondjes door het poetsen of door vreemde voorwerpen

Wanneer het bloedstolsel direct na het trekken fysiek wordt verstoort, kan het losschieten en de genezing vertragen.

 • Tabak en nicotine

Naast het feit dat rook je mond uitdroogt, verlaagt nicotine ook de bloedtoevoer in je mond, wat van invloed is op de bloedstolling.

 • Anticonceptiepil

De hoge oestrogeengehaltes in de anticonceptiepil kunnen van invloed zijn op het genezingsproces in je mond en kan bij sommige mensen tot alveolitis leiden.

Symptomen van alveolitis

De tekenen van alveolitis waar je op moet letten zijn een combinatie van pijn direct na de ingreep en secundaire symptomen:

 • Er zit geen bloedstolsel in de holte en er is bot zichtbaar: als er geen bloedstolsel ontstaat na het trekken van je tand of kies.

 • Pijn of kloppende pijn in het tandvlees of de kaak: drie dagen na het trekken zou de pijn verdwenen moeten zijn of kan worden verlicht met pijnstillers. Een kloppende pijn die langer aanhoudt is een kenmerkend symptoom van alveolitis.

 • Onprettige geur en een vieze smaak vanuit de holte: een ander veel voorkomend teken van een droge tandkas is een slechte adem en een vieze smaak in je hele mond. Als dit aanhoudt na een antibacteriële spoeling (zoals mondwater) moet je direct een afspraak maken met je tandarts.

 • Pijn die uitstraalt naar de rest van het gezicht: Samen met een kloppende pijn op de plek van de getrokken tand of kies, is een ander symptoom dat aangeeft dat je alveolitis hebt, pijn die je voelt in je oor, je oog, je slaap of je nek.

Behandeling van alveolitis

De holte reinigen:

één van de eerste behandelingen die je tandarts waarschijnlijk voorstelt is het aangetaste gebied schoonmaken om voedselrestjes en bacteriën te verwijderen. Dit kan helpen de pijn te verlichten.

Kompres met medicatie:

je tandarts kan ook een kompres met medicatie gebruiken om de holte op te vullen nadat het is schoongemaakt.

Pijnstillers zoals aspirine of ibuprofen:

voor milde pijn kan de behandeling van de droge tandkas thuis beginnen met lichte pijnstillers of een koud kompres op het getroffen gebied.

Pijnstillers op recept:

voor aanhoudende en ernstige pijn door alveolitis, kan je tandarts een zwaardere pijnstiller voorschrijven.

Gebitsverzorging:

houd het gebied schoon door voorzichtig te spoelen met zout water of antibacterieel mondwater.

Hoe kun je alveolitis voorkomen

Een droge holte of alveolitis is waarschijnlijk niet altijd te voorkomen, maar als je enkele eenvoudige tips in acht neem vergroot je de kans op het vormen van bloedstolsel die de holte beschermt na het trekken en de genezing bevordert.

 • Gebruik geen rietjes:

als je benieuwd bent hoe je alveolitis kunt voorkomen is het meest gehoorde antwoord dat je alle vreemde voorwerpen in je mond moet vermijden die het bloedstolsel kunnen beschadigen. De zuigkracht wanneer je een rietje gebruikt kan het stolsel ook losmaken en alveolitis veroorzaken.

 • De juiste mondhygiëne:

om alveolitis te voorkomen kan je tandarts je adviseren over de beste gebitsverzorgingsroutine. Nadat het stolsel zich heeft gevormd, wordt vaak aanbevolen te spoelen met antibacterieel mondwater en voorzichtig te poetsen met een elektrische tandenborstel en een antibacteriële tandpasta zoals tandpasta met tinfluoride.

 • Rook niet:

roken verhoogt de kans op alveolitis aanzienlijk door de chemicaliën in tabak en tabaksproducten. Daarnaast kan het inhaleren ook voorkomen dat bloedstolsel wordt gevormd. Tandartsen adviseren normaal gesproken tot 3 dagen na het trekken geen nicotineproducten te gebruiken.

 • Zachte etenswaren:

direct na het trekken van de tand of kies zou je je moeten beperken tot zachte etenswaren zoals yoghurt en aardappelpuree. Omdat je mond op de tweede dag begint te genezen, kun je normaal gesproken wel weer vast voedsel eten.

Veelgestelde vragen over alveolitis

 • Geneest alveolitis vanzelf?

Je tandarts kan voorstellen de alveolitis thuis vanzelf te laten genezen, onder de voorwaarde dat je het gebied schoon huid en het bloedstolsel niet verstoort. Normaal gesproken geneest het binnen ongeveer een week vanzelf.

 • Hoe lang duurt het voordat ik weet dat ik alveolitis heb?

Na het trekken zou het gat (de holte) direct moeten beginnen te genezen, de symptomen van alveolitis zouden dus de eerste paar dagen na het trekken duidelijk moeten worden.

 • Wanneer kan ik stoppen me zorgen te maken over alveolitis?

Als het bloedstolsel zich in de dagen na de ingreep vormt, hoef je je geen zorgen te maken over wat je moet doen bij alveolitis. Als het niet wordt gevormd, zou het genezingsproces ongeveer een week moet duren.

 • Hoe behandel je alveolitis thuis?

Als je denkt dat je alveolitis hebt, maak je direct een afspraak met je tandarts. Naast de behandeling van je tandarts zorg je zelf voor een goede mondhygiëne en vermijd je rietjes en tabaksproducten gedurende enkele dagen.

http://www.scielo.org.za/pdf/sadj/v71n4/06.pdf

Sources:

https://www.webmd.com/oral-health/guide/dry-socket-symptoms-and-treatment

https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/dry-socket

https://www.medicalnewstoday.com/articles/326170

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-socket/symptoms-causes/syc-20354376

https://www.medicinenet.com/dry_socket_overview/article.htm