WAAROM ORAL-B - ORAL-B FLOSS

Moet flossen voor of na het tandenpoetsen?

Moet ik eerst flossen of eerst poetsen? article banner
Delen

Je weet al dat een goede routine voor mondhygiëne bestaat uit minstens tweemaal daags poetsen en minimaal eenmaal per dag flossen - maar heb je je ooit afgevraagd of je eerst moet flossen of eerst moet poetsen?

Moet ik eerst flossen of eerst poetsen?

Weet je niet zeker of je moet flossen voor of na het tandenpoetsen? Als het erom gaat alles zo goed mogelijk schoon te krijgen, komt het er bij het uitzoeken van de juiste volgorde van je dagelijkse routine voor mondhygiëne op aan in welke volgorde je meer plak, voedselresten en vuil uit je mond verwijdert.

Flossen na het poetsen is voor de meeste mensen de standaard volgorde. Poetsen helpt immers om tandplak en voedsel van de tandoppervlakken te verwijderen, en laat de nauwere plekjes over aan de flosdraad.

Maar voor sommigen kan eerst poetsen en dan flossen plak of voedseldeeltjes achterlaten die tijdens het flossen tussen de tanden worden verwijderd, en dat vuil kan in je mond achterblijven tot de volgende keer dat je poetst. Daarom is het belangrijk minstens tweemaal per dag te poetsen, of na elke maaltijd. Een complete mondverzorgingsroutine van elke dag flossen en poetsen, kan helpen om plak buiten de deur te houden - in welke volgorde dan ook.

Moet je dus eerst poetsen of eerst flossen? Het korte antwoord is dat het helemaal aan jou ligt! Zolang je flossen en poetsen blijft combineren als onderdeel van je dagelijkse routine voor mondhygiëne, krijg je nog steeds de grondige reiniging die je mond nodig heeft om je tanden sterk en je tandvlees in goede conditie te houden.

BEKIJK WELKE BORSTEL HET BESTE VOOR JE IS

Wat zijn de voordelen van flossen?

Om je mond schoon en je tandvlees in goede conditie te houden, is het aan te bevelen minstens eenmaal te flossen en tweemaal per dag te poetsen als onderdeel van een complete routine voor mondhygiëne.

 • Verwijder meer plak: Plak komt tussen de tanden vast te zitten en flossen helpt om het los te maken. Poetsen met een elektrische tandenborstel, zoals de Oral-B iO, kan helpen om nog meer tandplak en vuil uit je mond te verwijderen.

 • Help de tanden stralend te houden: Om vlekken op de tanden en verkleuringen als gevolg van tandsteen, die alleen door een tandheelkundig professional kunnen worden verwijderd, beter te voorkomen, is het beter om in de eerste plaats tandsteen te vermijden. Als het verhardt, verandert de ophoping van tandplak in tandsteen, waardoor de kleur van je glimlach wordt aangetast. Door te flossen kun je meer plak verwijderen voordat het de kans krijgt om te verharden tot tandsteen.

 • Houd het tandvlees in goede conditie: Goede tandvleesverzorging is belangrijk, vooral omdat tandvlees de basis is van je glimlach. Als je de door de tandarts aanbevolen 2 minuten flost en poetst, reinig je je tandvlees beter.

Wat is de beste soort flosdraad voor mij?

Bij het zoeken naar de beste flosdraad voor jou helpt het om rekening te houden met gemak, of je een beugel hebt of niet, en of je op zoek bent naar een zachtere reiniging langs de tandvleesrand. Oral-B's lijn van door tandartsen aanbevolen flosdraad is ontworpen om je te helpen meer voedselresten, vuil en tandplak te verwijderen.

 • Voor een zachte reiniging: Oral-B Pro-Expert Premium Floss is zacht voor zowel de vingers als de tandvleesrand en zorgt tegelijkertijd voor een efficiënte reiniging.

 • Voor een hele-mond-dekking: Oral-B Satijntape bevat een zijdezacht, breed lint-achtig flosdraad om beter te reinigen tussen grotere spleten en moeilijk bereikbare plekken.

 • Bij tandheelkundige behandelingen: Flossen als je een beugel draagt kan moeilijk zijn, gelukkig combineert Oral-B Super Floss een stijf uiteinde, sponsachtig en gewoon flosdraad, om beter rond draden, beugels en bruggen schoon te kunnen maken.

 • Voor tandvleesverzorging: Een waterflosser zoals de Oral-B Aquacare Pro-Expert Irrigator met Oxyjet Technologie kan helpen om langs je tandvleeslijn een meer verkwikkende reiniging te geven.

Beoefen een complete mondverzorgingsroutine

Als het erom gaat eerst te flossen of eerst te poetsen, zijn er verschillende voordelen aan om het flosdraad eerst zijn debuut te laten maken. Wanneer je ze regelmatig beoefent, kan een grondige routine voor mondhygiëne helpen je adem fris, je tanden schoon, en je tandvlees in goede conditie te houden.

 • Flos minstens een keer per dag om meer tandplak, voedsel en vuil te verwijderen.

 • Wees voorzichtig bij het flossen, gebruik de juiste techniek om plak te verwijderen en tegelijkertijd de conditie van je tandvlees op peil te houden.

 • Poets minstens tweemaal per dag, bij voorkeur met een elektrische tandenborstel voor een effectievere reiniging.

 • Gebruik gefluorideerde tandpasta om de opbouw van tandplak te helpen verminderen en de tanden te versterken.

 • Ga minstens twee keer per jaar naar je tandarts voor professionele reiniging en controle.

Van Oral-B, het #1 tandenborstel merk dat wereldwijd door tandartsen wordt gebruikt.

Bronnen:

https://www.aaoinfo.org/blog/should-i-floss-or-brush-first/?gclid=CjwKCAiA17P9BRB2EiwAMvwNyPP7qFprg-6eS2ZGEdi474QD2ztnuCjPyNusjXBqD8yMOg5eqL_HShoCxsAQAvD_BwE

https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/floss-before-or-after-brushing#other-tips

https://www.perio.org/consumer/brush-or-floss-first