VOORWAARDEN - ANDERE TANDHEELKUNDIGE AANDOENINGEN

Botverlies in de kaak: Wat is het en tips ter voorkoming

Delen

Wat is het?  

Als het kaakbot dat je tanden omringt en ondersteunt, kleiner wordt, kunnen tanden en kiezen los of scheef gaan zitten, waardoor spleten tussen tanden en kiezen en pockets in het tandvlees kunnen ontstaan. Het kaakbot wordt kleiner en verzwakt wanneer een tand uitgevallen of verwijderd is en niet is teruggeplaatst.  

Hoe ontstaat botverlies?  

Het verlies van bot dat je tanden en kiezen in je kaak ondersteunt, treedt meestal op na het verlies van tanden en kiezen als gevolg van parodontitis, ook wel tandvleesontsteking genoemd. Wanneer tandplakbacteriën zich ophopen op je tanden en tandvlees en niet routinematig door jezelf of je tandarts worden verwijderd, kan dit leiden tot tandvleesontsteking.  

Tandvleesaandoeningen komen vaker voor bij oudere mensen, maar iedereen kan ermee te maken krijgen, ongeacht de leeftijd. Andere oorzaken van botverlies zijn trauma’s als gevolg van een ongeval, roken, en in zeldzame gevallen, slechte voeding.  

Wat zijn enkele tekenen die kunnen wijzen op botverlies?  

Als je hebt gemerkt dat je tanden bewegen, loszitten, dat er grote spleten tussen je tanden ontstaan of dat je minder tandvlees hebt, dan heb je misschien last van botverlies rond je tanden of in je kaakbeen.  

Hoe kun je botverlies in je kaak tegengaan?  

Raadpleeg onmiddellijk een tandarts als je denkt dat je last hebt van een van de symptomen van botverlies rond je tanden of kaak. Met de juiste parodontale behandeling (scaling en root planning) en uitstekende gewoonten voor mondhygiëne kun je tandvleesproblemen aanpakken en zelfs een deel van het bot laten hergroeien.  

Voor terugtrekkend tandvlees bestaan er verschillende behandelingsmogelijkheden. Vraag je tandarts welke behandeling voor jou geschikt is. Afhankelijk van de ernst van het botverlies kunnen implantaten om de ruimte tussen de tanden op te vullen een optie zijn. 

Preventie  

Goede poets- en flosgewoonten is de beste manier om botverlies te voorkomen. Een goede elektrische tandenborstel met een kleine ronde kop kan meer tandplak verwijderen dan een gewone tandenborstel, wat een nuttige preventieve maatregel kan zijn tegen botverlies en aanverwante problemen