Tandimplantaten schoonmaken

Tandimplantaten schoonmaken article banner
Delen

Het succes van je tandimplantaat is sterk afhankelijk van je mondhygiëne. Nu je je glimlach hebt verbeterd, is het tijd om ervoor te zorgen dat je implantaat een leven lang meegaat. Als het gaat om tandimplantaten, is het erg belangrijk een goede mondverzorgingsroutine te hebben.  

De risico’s van tandimplantaten 

Er bouwt zich de hele dag tandplak op je tanden en tandvlees op. Wanneer tandplak zich opbouwt, kunnen schadelijke bacteriën je tanden aantasten waardoor ze worden blootgesteld aan tandbederf en tandvleesaandoeningen. Omdat je implantaat in je kaakbeen ingroeit is het van cruciaal belang om de stabiliteit van het implantaat in je mond te garanderen. Een gezonde tandvleesrand kan daarbij helpen. Sommige mensen hebben een pijnlijke mond na een tandimplantatieprocedure. Het voorzichtig reinigen van je tanden en tandvlees kan ongemak helpen verminderen of voorkomen. 

Nazorg voor tandimplantaten

Zoals bij elke chirurgische ingreep zullen je implantaten tijd nodig hebben om te genezen. Om het herstelproces te versnellen, volg de instructies van je tandarts en vermijdt alles wat de chirurgische locatie kan irriteren. Nazorg voor tandimplantaten bestaat gewoonlijk uit:  

  •  Rust  

  • Antibiotica  

  • Poetsen met een zachte tandenborstel  

  • Het vermijden van roken, harde en zure voedingsmiddelen 

Tandimplantaten schoonmaken 

Je tandarts kan verscheidene tips voor het schoonmaken van je tandimplantaten aanbevelen. In de meeste gevallen moet je je implantaat net zoals je natuurlijke tanden behandelen. Om je tandimplantaten goed te reinigen moet je het volgende doen:  

  •   Poets twee keer per dag, elke dag

  • Stap over op een elektrische tandenborstel zoals de Oral-B® Genius, die een gevoelige stand en een poetsdruksensor heeft, zodat je voorzichtig om kunt gaan met je tanden en tandvlees, maar tandplak stevig aan kunt pakken bij het poetsen  

  • Poets met  Oral-B Gum Purify Grondige Reiniging Tandpasta om schadelijke plakbacteriën te verwijderen voor gezond tandvlees  

  • Flos minstens één keer per dag  

  • Spoel met een mondspoeling die kan helpen je tandvlees gezond te houden

  • Breng regelmatig een bezoek aan je tandarts voor professionele reiniging en controles 

De zorg voor je implantaten en je algehele mondgezondheid zou makkelijk in je dagelijkse mondverzorgingsroutine moeten passen. Volg altijd de aanwijzingen van je tandarts om ervoor te zorgen dat je tanden, tandvlees en implantaten sterk en gezond blijven.   

Bronnen:  

https://www.authoritydental.org/dental-implant-aftercare  

https://www.oralsurgeryteam.com/surgical-instructions/after-care-instructions/dental-implant-surgery/  

https://theimplantcentre.com/patient-care-costs/patient-care/dental-implant-aftercare/