Tandimplantaten en tandvleesaandoeningen: Wat je moet weten

Tandimplantaten en tandvleesaandoeningen: Wat je moet weten article banner
Delen

Tandvleesaandoeningen vóór tandimplantaten

Voordat je een tandimplantatieprocedure ondergaat, zal je tandarts eerst bepalen of je een goede kandidaat bent voor een implantaat. Dit helpt een hoger slagingspercentage en een betere algehele mondgezondheid te garanderen. Als er  tandvleesaandoeningen of tandbederf  wordt aangetroffen in dit stadium, dan moet dit worden behandeld.  

Implantaatrisico’s door tandvleesgerelateede problemen

Je mond moet in een gezonde conditie verkeren zonder onbehandelde gaatjes of tandvleesproblemen. Anders loop je het risico op implantaatinfectie, implantaatfalen en implantaatverlies. 

Complicaties door infectie  

Hoewel tandimplantaten een hoog slagingspercentage hebben, krijgt ongeveer 77% van de patiënten na de procedure een peri-implantaire infectie. Dit is gewoonlijk het gevolg van slechte mondverzorging en een grondige verzorgingsroutine kan helpen de gezondheid van het tandvlees te handhaven om het risico op infectie te verminderen. 

Infectie voorkomen na tandimplantaatoperatie

Om de implantaten op hun plaats te houden en je mond in goede gezondheid, moet je je tandimplantaten goed schoonmaken en verzorgen. Goede mondverzorging bestaat uit:   

  • Minstens twee keer per dag poetsen  

  • Minstens één keer per dag flossen  

  • Spoelen om achtergebleven tandplak en bacteriën te verwijderen  

  • Regelmatig je tandarts bezoeken  

Probeer naast het volgen van de basispraktijken voor mondhygiëne speciale aandacht te besteden aan je tandvleesrand om ervoor te zorgen het gezond blijft. Een elektrische tandenborstel zoals de Oral-B® Genius reinigt beter tussen de tanden en onder de tandvleesrand om schadelijke bacteriën te verwijderen. Je kunt ook proberen om producten te gebruiken die helpen om je tandvlees te versterken.

Bronnen:  

https://www.authoritydental.org/dental-implant-aftercare  

https://www.hereforddentist.co.uk/articles/can-i-have-denimplants-if-i-have-gum-disease  

https://www.perio.org/consumer/dental-implants