WAAROM ORAL-B - ORAL-B TANDPASTA

Tandpasta met baking soda: Is het effectief?

Tandpasta met baking soda article banner
Delen

Tandenpoetsen met baking soda: Voor- en nadelen

Baking soda wordt al lang gebruikt als alternatief voor tandpasta. Veel mensen geven toe dat ze hun tanden met baking soda poetsen. Vandaag de dag nemen veel tandpastafabrikanten baking soda in hun formule op. Zoals met de meeste dingen, zijn er voor- en nadelen verbonden aan het gebruik van dit middel als alternatief voor tandpasta.  

Voordelen van het tandenpoetsen met baking soda 

  • Het helpt tanden te reinigen. Volgens het Journal of Clinical Dentistry (juni 2008) was het tandenpoetsen met producten met baking soda effectiever dan het gebruik van producten zonder baking soda. 

  • Het is goedkoop. Als je alleen baking soda gebruikt, gaat een doosje lange tijd mee en kost het minder dan €1. 

Nadelen van het tandenpoetsen met baking soda 

  • Het is kliederig. Tandenpoetsen met baking soda kan dan wel goedkoop zijn, het is zeker geen schoon karweitje. De fabrikanten van baking soda hebben de handige verpakking van de meeste tandpasta's nog niet uitgevonden. 

  • Het voelt korrelig aan. Iedereen die ooit tanden heeft gepoetst met baking soda, zal waarschijnlijk iets te zeggen hebben over het onaangename gevoel van soda in hun hele mond. 

  • Poetsen met soda alleen zal je niet de fluoride geven die je nodig hebt voor het opnieuw mineraliseren van je tanden of het voorkomen van schade die bacteriën in tandplak veroorzaken.  

Sceptisch over het poetsen van je tanden met alleen baking soda? Probeer het eens! Het gebruik van tandpasta met fluoride en baking soda versterkt ook de tanden, vermindert opbouw van tandplak, houdt de tanden schoon, en helpt met wit maken door oppervlakkige verkleuringen te verwijderen.  

Bronnen: 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19278079/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324341

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002817717308097