WAAROM ORAL-B - ORAL-B TANDPASTA

Heeft tandpasta een houdbaarheidsdatum?

Heeft tandpasta een houdbaarheidsdatum? article banner
Delen

Heeft tandpasta een houdbaarheidsdatum?  

Tandenpoetsen is cruciaal voor onze mondhygiëne, maar bederft tandpasta en wat zijn de risico's van het gebruik van tandpasta als de datum verlopen is? 

Houdbaarheid van tandpasta 

De houdbaarheid van tandpasta kan wel verlopen, zelfs als het ongeopend is, maar de houdbaarheidsdatum is vooral m.b.t. de effectiviteit van deingrediënten die in elke afzonderlijke tube te vinden zijn. Tandpasta heeft doorgaans een houdbaarheid van twee jaar vanaf de productiedatum, die te vinden is aan het einde van de tube. Dit is vooral gericht op tandpasta's die fluoride bevatten, omdat het het belangrijkste ingrediënt is voor het voorkomen van gaatjes en het versterken van verzwakt glazuur. 

Van pot naar tube

Geloof het of niet, tot de jaren 1850 bevatte tandpasta zeep. Het werd tot de jaren 1890 ook in potten verpakt. Deze overgang van de pot naar de tube heeft waarschijnlijk geholpen bij het verlengen van de houdbaarheid van tandpasta.  

Gebruik van verlopen tandpasta

Kun je verlopen tandpasta gebruiken? Het eenvoudige antwoord is ja. De verlopen tandpasta zal zijn smaak verliezen en mogelijk niet meer zo effectief zijn in het voorkomen van gaatjes en tandbederf.  

Bronnen:

https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/does-toothpaste-expire