Hoe elektrische tandenborstels tandverlies voorkomen

Delen

Losse of ontbrekende tanden kunnen de kwaliteit van een glimlach aanzienlijk verminderen, gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om tandverlies te helpen voorkomen. Een volledige mondverzorgingsroutine van twee keer per dag poetsen en minstens één keer per dag flossen kan helpen je glimlach gezond te houden. Soms kan dit echter niet genoeg zijn. Als je overstapt op een elektrische tandenborstel vergroot je niet alleen de kans dat je in de loop van de tijd meer van je natuurlijke tanden behoudt, maar ook een gezonde tandvleesrand. 

Oorzaken van tandverlies 

De belangrijkste oorzaak van tandverlies is te wijten aan  tandvleesaandoeningen en kan de sterkte van je tanden beïnvloeden. Omdat tandvlees helpt je tanden op hun plaats te houden, kan elke beschadiging van de tandvleesrand leiden tot losse of verzwakte tanden. Andere oorzaken van tandverlies zijn tandbederf en letsel.   

Hoe een elektrische tandenborstel kan helpen  

Om de sterkte van je tanden en tandvlees beter te beschermen, kan een uitgebreidere reiniging helpen. Elektrische tandenborstels dekken meer gebieden en verwijderen meer tandplak, waardoor ze het risico op tandverlies helpen verminderen.   

Uit onderzoek1 blijkt dat het gebruik van een elektrische tandenborstel kan helpen tandplak te verminderen en de ontwikkeling van tandvleesproblemen te vertragen zodat tandverlies kan worden voorkomen.   

Sommige modellen elektrische tandenborstels bieden niet alleen superieure* tandplakverwijdering, ze kunnen ook worden aangepast aan jouw behoeften op het gebied van mondverzorging:  

  • Stel je stand in: Een reeks poetsstanden, zoals de whitening-stand en de gevoelige stand, helpen je te poetsen voor de gewenste verzorging.   

  • Bescherm je tandvlees: Druksensoren helpen je te verzekeren dat je telkens met de juiste kracht poetst, om je tandvleesrand beter te beschermen tegen irritatie.   

  • Poets alle gebieden: Sommige tandenborstels worden ondersteund door een app die je helpt bij het poetsen, zodat je nooit een gebied mist.   

Poetsen met een elektrische tandenborstel zoals de Oral-B Genius helpt bij het ondersteunen van een gezondere tandvleesrand voor sterkere tanden.  

Uit onderzoek1 blijkt dat langdurig gebruik van een elektrische tandenborstel ongeveer 20% meer tanden helpt te behouden dan wanneer er alleen met een manuele tandenborstel wordt gepoetst. Het gebruik van een elektrische tandenborstel samen met een tandpasta voor tandvleesverzorging kan helpen bij het verder handhaven van de sterkte van je tandvleesrand om tandverlies te helpen voorkomen.   

  

Bronnen:  

http://www.oralhealthplatform.edu/our-work/the-state-of-oral-health-in-europe/  

* Pitchika V, Pink C, Völzke H, Welk A, Kocher T, Holtfreter B. Long-term impact of powered toothbrush on oral health: 11-year cohort study.      

J Clin Periodontol. 2019. doi: 10.1111/jcpe.13126  

*vergeleken met een manuele tandenborstel