VOORWAARDEN - GEZONDHEID VAN HET TANDVLEES

Tandverlies voorkomen

Tandverlies voorkomen article banner
Delen

Het verliezen van je tanden is nooit een goed teken; gelukkig zijn er maatregelen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je meer van je natuurlijke tanden behoudt. Wanneer je meer weet over de oorzaken van tanduitval, kan dit helpen tandverlies in de toekomst te voorkomen zodat je een gezondere, sterkere glimlach kunt laten zien. 

Wat is tandverlies?

Uitvallende babytanden zijn normaal, maar hoe zit het met het verliezen van volwassen tanden? Dat is niet zo normaal. Tandbederf, letsel en tandvleesaandoeningen kunnen allemaal leiden tot tandverlies, een proces waarbij een of meer van je tanden los gaat zitten en uiteindelijk uitvalt. 

Oorzaken van tandverlies

Om tandverlies beter te voorkomen, helpt het om te begrijpen wat de oorzaak ervan is. Sommige veelvoorkomende boosdoeners kunnen worden vermeden met een goede mondverzorgingsroutine, terwijl andere iets meer aandacht vereisen: 

  • Tandvleesaandoeningen: De meest voorkomende oorzaak van tandverlies is tandvleesaandoening en dit kan belangrijke gevolgen hebben voor je algehele mondgezondheid. Het nemen van de juiste maatregelen om ervoor te zorgen dat je tandvlees gezond blijft voorkomt tandvleesaandoeningen.    

  • Te ondernemen actie: Twee keer per dag poetsen en één keer per dag flossen is van cruciaal belang voor gezond tandvlees.   

  • Letsel: Een afgebroken of beschadigde tand loopt het risico uit te vallen als deze niet meteen wordt behandeld. Scheurtjes in het tandglazuur stellen de onderliggende lagen van je tand bloot aan bederf, wat kan leiden tot infectie en tandverlies.    

  • Te ondernemen actie: Ga meteen naar je tandarts als er schade aan je tanden optreedt. Snelle behandeling is essentieel voor het behoud van je tand.    

  • Tandcariës: Tandcariës is een veelvoorkomende vorm van tandbederf. Het zijn gaatjes die met de tijd groter worden en tot tandverlies leiden als ze niet worden behandeld.  

  • Te ondernemen actie: Maak een afspraak met je tandarts als je verhoogde gevoeligheid en verkleuring van een tand opmerkt. Als je tandarts vaststelt dat de oorzaak tandcariës is, dan heb je een vulling nodig zodat het bederf zich niet verder kan ontwikkelen 

Tandverlies voorkomen

Tandverlies is vaak te wijten aan parodontale aandoeningen. Dit is wanneer de plakbacteriën je tanden en tandvleesrand aantasten en gaatjes maken die tot infectie leiden. Het voorkomen van tandvleesaandoeningen kan helpen tandverlies te voorkomen.

Het kan helpen een aantal verbeteringen in je mondverzorgingsroutine aan te brengen om je tanden steviger op hun plaats en je tandvlees gezond te houden:

  • Stap over op een elektrische tandenborstel: Uit onderzoek1 blijkt dat het gebruik van een powerbrush kan helpen tandverlies te voorkomen en de progressie van parodontale aandoeningen vertragen*. 

Een goede mondverzorgingsroutine van twee keer per dag poetsen en minstens één keer per dag flossen kan helpen tandverlies te voorkomen en de progressie van parodontale aandoeningen vertragen. Zorg dat je regelmatig de tandarts bezoekt zodat je mond gezond blijft.    

  • Flos regelmatig:  Een goede mondverzorgingsroutine van minstens twee keer per dag flossen kan tandplak beter verwijderen voor het behoud van een gezonde tandvleesrand.    

 Een goede mondverzorgingsroutine van twee keer per dag poetsen en minstens één keer per dag flossen kan helpen tandverlies te voorkomen en je tandvlees gezond te houden. Zorg dat je regelmatig de tandarts bezoekt zodat je mond gezond blijft. 

Bronnen:  

http://www.oralhealthplatform.edu/our-work/the-state-of-oral-health-in-europe/    

https://www.nidcr.nih.gov/research/data-statistics/periodontal-disease    

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cavities/symptoms-causes/syc-20352892  

https://www.dentalhealth.org/cracked-teeth  

 1 Pitchika V, Pink C, Völzke H, Welk A, Kocher T, Holtfreter B. Long-term impact of powered toothbrush on oral health: 11-year cohort study.  J Clin Periodontol. 2019. doi: 10.1111/jcpe.13126

*vergeleken met een manuele tandenborstel